Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Διδακτικοί θάνατοι: Emiliano Zapata

  /   10/04/2013  /   Σχόλια

emiliano_zapata_dead_378Το πρωινό της 11ης Απριλίου 1919, όλες οι μεγάλες μεξικάνικες εφημερίδες γνωστοποιούσαν μια συνταρακτική είδηση: Ο  Emiliano Zapata, ο ηγέτης της Επανάστασης, ήταν νεκρός. Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν αποφασίσει να αλλάξουν τακτική για να τον αντιμετωπίσουν, εφαρμόζοντας ένα μακροχρόνιο και πονηρό σχέδιο. ‘Σκηνοθέτησαν’ την απόστασή τους τους από τις κυβερνητικές δυνάμεις και έπειτα, ύπουλα και υπό το φάσμα “αποστάτες-επαναστάτες”, κατάφεραν και πλησίασαν τον Zapata.

Κοντά 10 χρόνια αφοσιωμένος στην επανάσταση πλέον, για τον Zapata οι συνθήκες είχαν αλλάξει. Μετά την ήττα του Porfirio Diaz (που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις ενέργειες του Zapata και του Απελευθερωτικού Στρατού του Νότου) στη κυβέρνηση βρισκόταν ο Venustiano Carranza, ο οποίος μέχρι και πριν λίγα χρόνια ήταν σύμμαχος του Zapata και του Pancho Villa και συναγωνιστής τους. Ο Carranza δεν υλοποίησε τις μεγάλες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που ήθελε να πετύχει ο Zapata, ούτε προχώρησε (ουσιαστικά) σε αναδιανομή της γης, το κύριο αίτημα του αγώνα του Zapata. Με την υποστήριξη των ΗΠΑ, ανακηρύχθηκε πρόεδρος του Μεξικό το 1917, κάτι που σήμαινε πλέον ότι ηρωικές μορφές της επανάστασης όπως ο Pancho Villa και ο Emiliano Zapata (οι δύο τους στο κέντρο της κάτωθι φωτογραφίας), ήταν πλέον εχθροί του κράτους και φυγόδικοι.

villa-and-zapata-in-presidential-palace-01

Σε διάστημα 2 χρόνων, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Venustiano Carranza, είχαν ως αποτέλεσμα την σταδιακή υποχώρηση των δυνάμεων των Zapatistas και την απομόνωση τους στα βουνά. Το ηθικό ανάμεσα στις τάξεις των Zapatistas κατρακύλησε, με αποτέλεσμα πολλοί να παραδώσουν τα όπλα και να ενσωματωθούν στις κυβερνητικές δυνάμεις. Όταν δε ο Zapata δημοσιοποίησε ένα γράμμα του απευθυνόμενο προς τον Carranza, στο οποίο σκιαγραφούσε ‘πικρές αλήθειες’ για την κατάσταση της χώρας, κατηγορώντας τον για επιβολή ‘επαναστατικής δικτατορίας’ η οποία καταπατούσε τα συνταγματικά θέσφατα που είχε θέσει ο ίδιος ο πρόεδρος. Η κατάσταση στους αγρούς δεν είχε αλλάξει ιδιαίτερα, παρά την ‘επιτυχία’ της επανάστασης και για όλους τους παραπάνω λόγους, ο Zapata κατέληγε στο συμπέρασμα ότι ο Carranza έπρεπε να παραιτηθεί και να επιτρέψει την δημιουργία μίας ενωτικής, επαναστατικής κυβέρνησης και του ζητούσε ‘να επιστρέψει στον λαό την ελευθερία του’. Ευθύς αμέσως ο Carranza αποφάσισε να τελειώσει με τον Zapata. Διέταξε τον στρατηγό Pablo González να εξουδετερώσει τον Zapata και εν συνεχεία να αφοπλίσει τους στρατιώτες του ‘άμεσα και χωρίς να υπολογίσει τις συνέπειες’. Η ευκαιρία δεν άργησε να έρθει.

Σύντομα έφτασαν φήμες στο στρατόπεδο των Zapatistas σχετικά με την διένεξη του στρατηγού González  με έναν zapata-6συνταγματάρχη του, τον Jesús Guajardo. Χωρίς να αναλύσει  τις περιστάσεις ιδιαίτερα, ο Zapata απέστειλε συμφιλιωτική αποστολή στον Gonzalez, προτείνοντάς του να συμμαχήσει με τους  Zapatistas. Την επιστολή αυτή διάβασε ο στρατηγός Gonzalez και αμέσως έστειλε ‘undercover’ τον συνταγματάρχη του, να διεισδύσει στις τάξεις των Zapatistas, να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και όταν παρουσιαστεί η ευκαιρία, να τους εξουδετερώσει.Έτσι άρχισε η ανταλλαγή κολακευτικών επιστολών ανάμεσα στους δύο άνδρες. Ο Zapata έμοιαζε πεπεισμένος πως είχε βρει τον άνθρωπό του, αυτόν που θα τον οδηγούσε (όπως έγραψε σε μια επιστολή του) στον θρίαμβο των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων. Ως έμπρακτη απόδειξη της αφοσίωσής του, ο Zapata ζήτησε από τον συνταγματάρχη να πραγματοποιήσει επιδρομές και επιθέσεις σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις, κάτι που έκανε με επιτυχία (προφανώς), κερδίζοντας σιγά σιγά την εμπιστοσύνη.Μετά την επιτυχημένη εκστρατεία του Guajardo, οι δύο άνδρες συναντήθηκαν μέσα σε διθυραμβικό κλίμα, αντάλλαξαν αγκαλιές και δώρα και συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά την επόμενη μέρα, ώστε να προχωρήσουν στην αναδιανομή των όπλων.

Το πρωί της επομένης, ‘έπεσε σύρμα’ ότι πλησίαζαν κυβερνητικές δυνάμεις και ο  Zapata  με τον Guajardo χωρίστηκαν, ώστε να αντιμετωπίσουν πιο επιτυχημένα τον εχθρό. Όταν ο συναγερμός αποδείχθηκε ψευδής, ήσυχος, ο ‘ Αττίλας του Νότου’, όπως ήταν γνωστός, κατευθύνθηκε με μονάχα 10 άνδρες στις θέσεις του Guardajo, διατάζοντας όλους τους υπόλοιπους ‘να ξεκουραστούν ξένοιαστα, κάτω από τα δέντρα, με τα όπλα στις θήκες τους. Μόλις έφτασε στο ραντεβού, θανατώθηκε ακαριαία.

Τα νέα μεταδόθηκαν αστραπιαία και  οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες: η αστική τάξη είδε το γεγονός με καλό μάτι, πιστεύοντας ότι πλέον θα μπορούσαν να ωριμάσουν οι συνθήκες που θα οδηγούσαν σε ουσιαστική ειρήνη, ενώ ο αγροτικός πληθυσμός και οι χαμηλές κοινωνικές τάξεις, θρήνησαν την απώλεια ενός λαϊκού ήρωα. Η σωρός του εκτέθηκε δημόσια για μερικές μέρες, όπου καθένας μπορούσε να πλησιάσει και να δει το πτώμα του ‘Μεγάλου Επαναστάτη’. Μάλιστα πολλοί ‘τουρίστες’ ήρθαν από πολύ μακριά μόνο και μόνο για να δουν το πτώμα του Zapata. Τα ρούχα του είχαν αφαιρεθεί (τα κράτησε όλα ο στρατηγός Gonzalez σαν τρόπαιο) και ήταν ντυμένος με ενα γκρι ρούχο, που φόραγαν οι αγρότες παλαιότερα..

Το πτώμα που βρισκόταν σε δημόσια θέα ήταν του Emiliano Zapata, χωρίς αμφιβολία. Πολλοί όμως δε μπορούσαν να emiliano_zapata_2009_by_dragonranshiin-d31mmmtπιστέψουν πως ο ανίκητος Zapata, κείτονταν νεκρός. Έτσι λοιπόν, άρχισαν οι φήμες ότι επρόκειτο για το κουφάρι κάποιου άλλου, που είχε το ίδιο μουστάκι με τον ‘τίγρη’ και ότι ο ίδιος βρισκόταν στην Αραβία πλέον. Για τους αγρότες που για δέκα συνεχή χρόνια επαναστατούσαν και μάχονταν στο πλάι του για την ελευθερία τους, μπορεί οι σφαίρες (12 βρέθηκαν συνολικά στο σώμα του) να του αφαίρεσαν τη ζωή, όχι όμως το πάθος του και τον δίκαιο ζήλο του. Από πολλές απόψεις, ο μύθος του Emiliano Zapata, συμβόλου της αντίστασης και της επανάστασης, συνέχιζε και συνεχίζει ζωντανός.

553304_10200537957467422_1878454445_n (1)

 Α ναι. Τον υποδύθηκε ο Marlon Brando, σε μια (κατά τα άλλα) πολύ καλή ταινία.

viva-zapata-aff-01-g

 

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]