Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Υεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της

  /   02/06/2014  /   Σχόλια

3χρονη νύφη στο Αφγανιστάν

3χρονη νύφη στο Αφγανιστάν

Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της.

Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία, και οι προβολείς πέφτουν σε ένα θέμα το οποίο σπάνια θίγεται, αυτό των βεβιασμένων γάμων ανηλίκων (forced marriages) στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με το United Nations Population Fund (UNFPA), μεταξύ του 2011 και του 2020 περισσότερα από 140 εκατομμύρια κορίτσια θα γίνουν ανήλικες νύφες (child brides), εκ των οποίων τα 50 εκατομμύρια θα είναι μικρότερες από 15 χρονών. Στην Υεμένη συγκεκριμένα, περισσότερο από το ένα τέταρτο των κοριτσιών κάτω των 15 υπολογίζεται πως είναι παντρεμένες, με αποτέλεσμα όχι μόνο να χάνουν κάθε πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και παιδείας, αλλά επίσης να υπόκεινται συχνά σε φυσική, ψυχολογική και σεξουαλική βία στα πλαίσια των βεβιασμένων γάμων τους. Στην Τουρκία το φαινόμενο παρατηρείται επίσης σε έντονο βαθμό.

Ένα από τα κύρια προβλήματα που εντοπίζουν οι σχετικές οργανώσεις είναι πως δεν υπάρχει ένας παγκοσμίως αποδεκτός ορισμός για τον όρο ‘παιδί’, επιτρέποντας έτσι περιθώριο για διαφορετικές ερμηνείες σε πολλές χώρες και, κατ’ επέκταση, αφήνοντας απροστάτευτα τα θύματα.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch ) είχε δημοσιεύσει το 2011 σχετική έρευνα με τίτλο How Come You Allow Little Girls to Get Married? (‘Πώς αφήνετε μικρά κορίτσια να παντρεύονται’) στο οποίο γινόταν καταγραφή των καταστροφικών επιπτώσεων αυτής της πολιτικής στη ζωή των εμπλεκομένων κοριτσιών.

Το Φεβρουάριο του 2009, επιχειρήθηκε να θεσπισθεί νόμος στην Υεμένη που όριζε το όριο ηλικίας γάμου στα 17 χρόνια όμως αποσύρθηκε καθώς κρίθηκε αντι-ισλαμικός.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]