Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Χαμογέλα! Είναι απλό και… κάνει καλό!

  /   01/07/2013  /   Σχόλια

china smile

‘Χαμογελάτε, κάνει τους άλλους να ανησυχούν! Χαμογελάτε, είναι μεταδοτικό!  Το χαμόγελο είναι η γέφυρα που ενώνει! Η πιο χαμένη απ’ όλες τις μέρες είναι εκείνη που δεν χαμογελάσαμε σε έναν άνθρωπο! Ένα χαμόγελο δεν κοστίζει τίποτα ενώ προσφέρει πολλά. Κάνει πιο πλούσιους εκείνους που το λαμβάνουν χωρίς να κάνει φτωχότερους εκείνους που το δίνουν! Ένα χαμόγελο είναι η ευτυχία που θα βρεις κάτω από τη μύτη σου!’

Αυτά και άλλα πολλά αποφθέγματα ακούμε συχνά σχετικά με το χαμόγελο και την ‘δύναμή’ του. Φαίνεται πως οι άνθρωποι γνωρίζουμε πολύ καλά πως ένα χαμόγελο μας επηρεάζει, σχεδόν πάντα θετικά. Πόσοι όμως το θυμούνται και το τηρούν αυτό σε καθημερινή βάση; Πόσοι είναι εκείνοι που συνεχίζουν να χαμογελούν στον συνάνθρωπο αλλά και στον ίδιο τους τον εαυτό παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που χαρακτηρίζουν την εποχή μας;

Τρέχουμε για να μη χάσουμε το λεωφορείο, αγχωνόμαστε να μην αργήσουμε στη δουλειά και έπειτα κάνουμε αγώνα δρόμου για να προλάβουμε όλες τις δουλειές μας. Οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας είναι τρελοί και οι υποχρεώσεις ατελείωτες. Ωστόσο, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν, όσο βιαστικοί και αν είμαστε, να βρίσκουμε πάντα χρόνο για να χαρίζουμε ένα ζεστό χαμόγελο στους περαστικούς.

Από προσωπική εμπειρία, οι περισσότεροι έχουμε διαπιστώσει πολλές φορές, ότι ένα απλό και αληθινό χαμόγελο μπορεί να αλλάξει, να γλυκάνει τον άνθρωπο που έχουμε απέναντί μας. Και το αντίθετο. Πόσο μπορεί να επηρεάσει εμάς τους ίδιους το χαμόγελο ενός συνανθρώπου μας, ακόμα και ενός αγνώστου. Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να χαμογελάμε σε αγνώστους; Μελέτες έχουν δείξει πως, ακόμα και ένα βλέμμα μας προς ένα διαβάτη που μας προσπερνά βιαστικά είναι αρκετό για να νιώσουμε και οι δύο καλύτερα. Ιδιαίτερα για όσους από εμάς ζούμε σε μεγαλουπόλεις. Είναι, θα λέγαμε, σαν ένα ‘φάρμακο’ που συμβάλλει στην διασφάλιση της ψυχικής μας υγείας.

Τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενδεικτικά: όσοι δέχονται ένα βλέμμα ή ένα χαμόγελο αισθάνονταν καλύτερα σε σχέση με όσους αγνοούνται πλήρως από τους συνοδοιπόρους τους. Οι επιστήμονες λοιπόν διαπίστωσαν πως και η παραμικρή οπτική επαφή μεταξύ αγνώστων έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεση όλων.

Ο κοινωνικός ψυχολόγος Έρικ Γουέσελμαν, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα, αναφέρει χαρακτηριστικά: ‘Η αποξένωση είναι επώδυνη. Δεν είναι μια ευχάριστη εμπειρία.’ Το αίσθημα πως δεν ανήκουμε πουθενά, πως είμαστε εντελώς μόνοι, επηρεάζει αρνητικά τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική μας υγεία.

china smile 2

Ευτυχώς, λένε, το χαμόγελο είναι ίδιο σε όλες τις γλώσσες. Σε πρόσφατο ταξίδι μου στο εξωτερικό, παρά τις δυσκολίες στην γλώσσα κάποιες φορές, έβλεπα πως με καλή διάθεση και χαμόγελο η συνεννόηση γινόταν ακόμα πιο εύκολη. Ίσως να ακούγεται αστείο, αλλά ναι, ένα χαμόγελο μπορεί να είναι μια λέξη, μια ολόκληρη φράση από μόνο του. Μπορείς να πεις πάρα πολλά απλά και μόνο με ένα χαμόγελο.

Μια ματιά στις παρακάτω έρευνες θα μας κάνει να διαπιστώσουμε πως υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ξεκινάει η μέρα μας πάντα με χαμόγελο. Πρώτα απ’ όλα το χαμόγελο μας κάνει, όχι μόνο να φαινόμαστε μικρότεροι ηλικιακά και πιο ελκυστικοί, αλλά βοηθάει και στην μακροζωία. Βελτιώνει την υγεία και την ευεξία μας ενώ ταυτόχρονα προσθέτει χρόνια στη ζωή μας. Πως μπορεί να γίνει αυτό απλά με ένα χαμόγελο; Οι σχετικές μελέτες έχουν δείξει πως το χαμόγελο έχει την ικανότητα να μειώνει το στρες, να ελαττώνει την υψηλή πίεση και να καλυτερεύει την ψυχική μας διάθεση. Συμβάλλει επίσης στην ενδυνάμωση της άμυνας του οργανισμού με αποτέλεσμα την βελτίωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το Τμήμα Κλινικής Ανοσολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, σε έρευνά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χαμόγελο αυξάνει τα Τ λεμφοκύτταρα, τα οποία θωρακίζουν το ανοσοποιητικό.

Το χαμόγελο που βγαίνει από την καρδιά μας, έχει την δύναμη να την θωρακίσει. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα καρδιολόγων από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ στη Βαλτιμόρη, το χαμόγελο μαζί με μια δυνατή αίσθηση του χιούμορ μειώνει έως και 15% τον κίνδυνο εμφράγματος. Επιπλέον, όσο περίεργο και αν ακούγεται, μας κρατάει σε φόρμα, αφού έχει διαπιστωθεί πως σχετίζεται άμεσα με δύο ορμόνες που ρυθμίζουν την όρεξη, τη λεπτίνη και την γκρελίνη, που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βοηθήσει και στη μείωση της όρεξης. Τέλος, προσελκύει τους άλλους (σε αντίθεση με το κατσούφιασμα και την συνοφρύωση που τους απωθεί) και φανερώνει ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης, σιγουριάς και επιτυχίας.

Τα περισσότερα χαμόγελα ξεκινούν από ένα άλλο χαμόγελο. Είναι αλήθεια! Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε Πανεπιστήμιο της Σουηδίας, έδειξαν ότι οι άνθρωποι μιμούνται συνεχώς τις εκφράσεις των άλλων. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται μιμητισμός. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, δόθηκαν κάποιες εικόνες με εκφράσεις προσώπου στους συμμετέχοντες, ενώ την ίδια στιγμή παρακολουθούσαν και το δικό τους πρόσωπο. Σκεφτείτε πόσες φορές αυτό έχει συμβεί και σε εμάς του ίδιους, να βλέπουμε δηλαδή, ακόμα και φωτογραφία ενός ατόμου που χαμογελάει και αμέσως να εμφανίζεται το χαμόγελο και στα δικά μας χείλη. Σύμφωνα, λοιπόν, με την έρευνα αλλά και την καθημερινή εμπειρία, όταν χαμογελάμε στους άλλους θα ανταποδώσουν επίσης με χαμόγελο. Αν και υπάρχουν πάντα εξαιρέσεις, όπως οι γκρινιάρηδες που δεν χαμογελούν ποτέ σε κανέναν…

china smile 3

Ο Tom Wilson (Αμερικανός ηθοποιός και συγγραφέας), είχε πει κάποτε πως το χαμόγελο είναι ένα λίφτινγκ προσώπου οικονομικά προσιτό σε όλους. Πράγμα που ισχύει. Γερμανοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ στο Βερολίνο, έχουν αποδείξει με μελέτη τους ότι οι χαμογελαστοί άνθρωποι δεν είναι απλά πιο ελκυστικοί, αλλά έχουν και πιο νεανική εμφάνιση. Η έρευνα βασίστηκε σε δείγμα 150 ατόμων, από τους οποίους οι ερευνητές ζήτησαν να μαντέψουν την ηλικία των προσώπων που απεικονίζονταν σε περισσότερες από 1.000 φωτογραφίες. Οι ερωτηθέντες θεωρούσαν ότι η ηλικία όσων χαμογελούσαν ήταν μικρότερη από την πραγματική, τουλάχιστον τρία χρόνια.

Θαυμάζω τους ανθρώπους που χαμογελούν και φωτίζεται όλο τους το πρόσωπο, τα μάτια τους, που το χαμόγελο βγαίνει αυθόρμητα από μέσα τους. Αυτό είναι ειλικρινές χαμόγελο. Το βλέπεις και σου φτιάχνει την διάθεση. Και ας το παραδεχτούμε… είναι πολύ δύσκολο να βλέπουμε κάποιον να μας χαμογελάει και εμείς να συνεχίσουμε να είμαστε σκυθρωποί. Δεν είναι; Το χαμόγελό μας, λοιπόν, είναι κατά κάποιο τρόπο και ένα όπλο. Μπορούμε με ένα απλό και γλυκό χαμόγελο να δείξουμε την συμπάθεια, την χαρά, τις ευχαριστίες και τις φιλικές μας διαθέσεις.

Ας μην θεωρούμε, λοιπόν, πως το χαμόγελό μας θα παρεξηγηθεί ή θα μας κάνει να φαινόμαστε αφελείς ή μαλθακοί. Άλλωστε, οι άνθρωποι που δεν μπορούν να χαμογελάσουν δεν είναι σοβαροί. Ας χαμογελάμε, ή τουλάχιστον ας το προσπαθούμε κάθε φορά που το νιώθουμε. Δεν υπάρχει κανένας που να μην έχει ανάγκη από αγάπη, κατανόηση και ένα χαμόγελο. Ειδικά εκείνοι που δεν χαμογελούν σχεδόν ποτέ, είναι εκείνοι οι οποίοι χρειάζονται το χαμόγελό μας περισσότερο απ’ όλους. Είτε το κάνουμε, λοιπόν, για δικό μας όφελος, είτε για τους γύρω μας, το αποτέλεσμα είναι ίδιο και είναι πάντα καλό.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]