Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Wynwood, Miami (…και δυο παιδιά από την Ελλάδα)

  /   20/02/2013  /   Σχόλια

img_4 (2)

 

Όσο και να γκρινιάζει κανείς για τους hipster και τον ‘μοντερνίστικο’ τόνο που έχουν πάρει μερικές εκφάνσεις της καλλιτεχνικής έκφρασης -ακόμα και το graffiti-, το project που έχει διαμορφωθεί στο Wynwood του Miami, βάζει τα γυαλιά σε όλους. Χώρος ελεύθερης καλλιτεχνικής έκφρασης με πολύ δυνατά αποτελέσματα και τους πιο ωραίους τοίχους στον κόσμο.

Η γειτονιά του Wynwood έχει γίνει από τα πιο γνωστά μέρη για graffiti στο Miami, μια πόλη όπου κατά τ’άλλα είναι παράνομο. Πολλές κοινότητες παγκόσμια είναι στολισμένες από τέτοιου είδους τέχνη, αλλά λίγες έχουν στρατηγική και όραμα σχετικά με την σύγχρονη, grasroots καλλιτεχνική τους ταυτότητα και καμία πιο πολύ από ‘το 305′ (όπως αποκαλείται, λόγω του τηλεφωνικού της κώδικα). Με ξεκίνημα το έτος 2004, ο κτηματομεσίτης Tony Goldman επένδυσε 35 εκατ. δολάρια, αγοράζοντας οικόπεδα και εγκαταλελειμμένα εργοστάσια στο παρατημένο βιομηχανικό πολύγωνο του Wynwood, σκοπεύοντας να μεταμορφώσει την περιοχή σε ‘καταφύγιο’ για τους καλλιτέχνες και τους εν γένει hipster της περιοχής.  Οι παλιές αποθήκες και τα εργοστάσια τώρα στεγάζουν πάνω από 50 γκαλερί, καφέ και εστιατόρια. Αφού τα κτήρια μάλιστα είναι ιδιωτική περιουσία, οι τοίχοι τους χρησιμεύουν σαν urban καμβάδες- θέτοντας έτσι την εξαίρεση στον κανόνα ότι το graffiti στο Miami είναι παράνομο.

p0155gtp

Το Wynwood έγινε γρήγορα γνωστό ως το μέρος με το καλύτερο street-art σε όλο το Miami, καθώς σαν ένας σύγχρονος Μαικήνας, ο  Goldman χρηματοδοτούσε και προσκαλούσε διάσημους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο για να καλλωπίσουν τη γειτονιά και να καλύψουν τους τοίχους με την τέχνη τους. Το έργο αυτό από το 2011, είναι από το δίδυμο La Pandilla, από το Πουέρτο Ρίκο, που φημίζεται για την υβριδική χρήση ζώων και φωτεινών χρωμάτων στα έργα του.

p0155gvg

Ένα από τα πρώτα projects του Goldman, ήταν το Wynwood Walls,  ένα συγκρότημα 6 κτηρίων όπου καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο δημιούργησαν ένα ‘Μουσείο των δρόμων’. O Shepard Fairey, πιο γνωστός για το πόστερ “HOPE’ που ετοίμασε για την προεκλογική εκστρατεία του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, συνέβαλε στο project αυτό, καθώς ζωγράφισε σε ένα τοίχο μια εικόνα της Αουνγκ Σαν Σου Κι, της πολιτικού από τη Βιρμανία. Στην κάτωθι εικόνα, ένα έργο του Νεουορκέζου καλλιτέχνη Kenny Scharf.

wynwood5 Αν και ο Goldman χρηματοδότησε το σχέδιο, δεν επιβάλλεται στην καλλιτεχνική ελευθερία όσων βάφουν στο Wynwood. Έτσι, πολλά από τα έργα που μπορεί κανείς να δει εκεί, είναι μια ξεκάθαρη κριτική σε κοινωνικά θέματα που εμφανίζονται κυρίως σε αστικές περιοχές. Για παράδειγμα, η απόδοση αυτή του διάσημου καρτούν-σύμβολο της κοινωνίας των ΗΠΑ, πραγματοποιημένη από τον Sever, που φέρει τον Captain America να καπνίζει κράκ. Το mural αυτό μάλιστα, είναι ακριβώς απέναντι από το αστυνομικό τμήμα της περιοχής.

p0155gw4

Σε αυτή την τοιχογραφία, που ονομάζεται ‘Wall Street Labyrinth’ , ο Ισπανός καλλιτέχνης Liqen παρουσιάζει το αμερικανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα σαν έναν λαβύρινθο γεμάτο ποντίκια. Άλλα graffiti στοWynwood απεικονίζουν την εταιρική λαιμαργία και σατιρίζουν την Αμερικάνικη πολιτική σκηνή.

p0155gwn

Άλλη μια επένδυση του Goldman ήταν αυτό το εστιατόριο που άνοιξε μαζί με την κόρη του στη γειτονιά, προκειμένου να προσελκύσει ακόμα περισσότερο κόσμο που πιθανώς να ενδιαφέρεται να επενδύσει στο project.

p0155gxf

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η παρουσία δύο Ελλήνων καλλιτεχνών στην ‘παιδική χαρά’ του Wynwood, του Στέλιου Φαϊτάκη και του b. που ήδη έχουν στολίσει μερικούς από τους τοίχους του πιο καλλιτεχνικά επηρεασμένου (πρώην) βιομηχανικού πολυγώνου.

O b. σχολιάζει τις καταβολές του: ‘ Με έχουν επηρεάσει πολύ τα σουπερμάρκετ, οι τηλεοπτικές διαφημίσεις, όλα αυτά τα τεράστια παιχνίδια, όλη η αρχιτεκτονική της κατανάλωσης, που βρίσκεται παντού’.  Θεωρεί ότι δημιουργούμε μοτίβα και πατέντες από τυχαία πράγματα στις επιλογές μας και θέλει να δείξει ότι αυτός είναι ο κόσμος που δημιουργούμε. ‘Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ζώντας στην Αθήνα, ένιωθα ότι περνάμε μια κρίση. Μια κρίση ένδειας, κυρίως στην Ελλάδα, λόγω της οικονομικής κρίσης. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο ότι ‘δεν έχεις’, αλλά ότι θέλεις να αποκτήσεις κι άλλο, κι άλλο. Στην Αθήνα έκανα ένα κομμάτι, μια σημαία SOS, για να πω “Σώστε μας από το μπάχαλο που δημιουργήσαμε”. Σκεφτόμουνα ότι πρέπει να αρχίσουμε εμείς οι ίδιοι και όχι να περιμένουμε κάποιον να έρθει από κάπου αλλού να μας σώσει.’ Ο b. κατέφτασε στο Wynwood Walls στον τρίτο χρόνο από την δημιουργία του και ήταν η πρώτη φορά που επισκέφθηκε τις ΗΠΑ.Μπήκε γρήγορα στο κλίμα της ‘φάσης’ και περιγράφει το project (στην ιστοσελίδα του χώρου- thewynwoodwalls.com)σαν μια κοινότητα έμπνευσης. Βρίσκει πολύ ενδιαφέρουσα την λειτουργικότητα του πολυχώρου αυτού, που φιλοξενεί γκαλερί, μπαρ, εστιατόριο και υπαίθριους χώρους. ‘Νομίζω πολλοί θα αντιγράψουν αυτή την ιδέα ανά τον κόσμο’ λέει ο b. , τον οποίο μπορείτε να ακολουθήσετε στο thisismybworld.com

 

img_2 img_3 img_4

 Ο έτερος Έλληνας του Wynwood, είναι ο Στέλιος Φαϊτάκης, που σαν άλλος Φώτης Κόντογλου έδωσε ένα πιο κατανυκτικό τόνο στους τοίχους της περιοχής. Καλλιτέχνης με διεθνή αναγνώριση, είναι γνωστός για το ιδιαίτερο στυλ του που συνδυάζει στοιχεία από τις αγιογραφίες τις ορθόδοξης εκκλησίας μέχρι τις μεξικάνικες τοιχογραφίες του 20ου αιώνα- αλλά με ένα ξεχωριστό άγγιγμα. Και για τον ίδιο ήταν η πρώτη φορά που ταξίδευε στις ΗΠΑ, και στο Wynwood είχε την ευκαιρία να γνωρίσει καλλιτέχνες που θαύμαζε. Το έργο του βασίζεται σε μια καθημερινή απεικόνιση της Αμερικάνικης κουλτούρας και κοινωνίας, η οποία τον προβλημάτισε, φανερώνοντας του ξεκάθαρα σημάδια παρακμής και  κατάρρευσης των αξιών. Περισσότερες πληροφορίες για τον Στέλιο Φαϊτάκη και το έργο του: thebreedersystem.com/artists/stelios-faitakis-artist-page/

img_1 img_3 (1)

img_4

 

Δείτε και το σχετικό βίντεο:

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]