Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Διεθνής Αμνηστία: Απελευθέρωση κρατουμένων μετά την παγκόσμια εκστρατεία γραμμάτων Write for Rights

  /   11/02/2014  /   Σχόλια

write for rights

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ένωσαν τις φωνές τους για τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο της πιο επιτυχημένης εκστρατείας γραμμάτων που έχει οργανώσει ποτέ η Διεθνής Αμνηστία.

Τον Δεκέμβριο του 2013 πάνω από 2,3 εκατομμύρια γράμματα, email, SMS, φαξ και tweets στάλθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας «Write for Rights – Γράφουμε για τα Δικαιώματα», ξεπερνώντας έτσι το περσινό ρεκόρ των 1,9 εκατομμυρίων ενεργειών.

Τα μηνύματα, που ασκούσαν πίεση στις αρχές, οδήγησαν στην απελευθέρωση δύο κρατουμένων συνείδησης: της ακτιβίστριας για το δικαίωμα στη στέγαση, Yorm Bopha, από την Καμπότζη, και του ειρηνικού διαδηλωτή, Vladimir Akimenkov από τη Ρωσία.

«Φαίνεται πώς όταν απλοί, καθημερινοί άνθρωποι ενώνονται για να στείλουν ένα σαφές μήνυμα απαιτώντας από τις κυβερνήσεις να εκπληρώσουν το καθήκον τους για την προστασία και το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι δυνατό να υπάρξουν εκπληκτικά αποτελέσματα», δήλωσε ο Σαλίλ Σετί, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Ήταν μια πραγματικά παγκόσμια στιγμή, όταν εκατοντάδες χιλιάδες μέλη και υποστηρικτές μας, ένωσαν τις φωνές τους για να αντιταχθούν με αυτόν τον τρόπο στην καταδυνάστευση και στην αυθαιρεσία.»

Η εκστρατεία Write for Rights – Γράφουμε για τα δικαιώματα, εστιάζει σε υποθέσεις κρατουμένων συνείδησης στην Αιθιοπία, τη Μιανμάρ, τη Ρωσία, το Μπαχρέιν και την Τυνησία  – άτομα που έχουν στοχοποιηθεί από το κράτος στην Καμπότζη, το Μεξικό, την Τουρκία και τη Λευκορωσία – και κοινότητες που έχουν δεχθεί παρενοχλήσεις στη Νιγηρία, την Παλαιστίνη και την Ονδούρα.

Καθ’όλη τη διάρκεια του Δεκεμβρίου τα μέλη και οι υποστηρικτές μας υλοποίησαν πρωτότυπες και δημιουργικές ιδέες για την υποστήριξη της εκστρατείας.

Flash-mobs κατέλαβαν χιονισμένους δρόμους στον Καναδά, άλλοι συνέλεξαν υπογραφές τρέχοντας σε μαραθώνιους στη Γουινέα, ενώ άλλοι τραγούδησαν με την καρδιά τους σε συναυλίες στην Πορτογαλία και την Ιταλία. Εργαστήρια και καθιστικές διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν στο Μαρόκο, και διαδηλώσεις στο Νεπάλ.

Μεταξύ των δραστηριοτήτων που έλαβαν χώρα ήταν και οι δημιουργικές προβολές φωτός κοντά στον Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι, αλλά και στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Στην Ισλανδία, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 50.000 υπογραφές, ο διπλάσιος αριθμός από πέρσι – που σημαίνει πως το ένα τρίτο του συνολικού πληθυσμού του Ρέικιαβικ έλαβε μέρος σε αυτή την παγκόσμια εκδήλωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακόμη και στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έπειτα από δεκαετίες εμφυλίου πολέμου, οι εθελοντές οργάνωσαν εκδηλώσεις για να στηρίξουν όλους όσους βρίσκονται σε κίνδυνο σε άλλες χώρες. Ο Barrister Grégoire Kauli Moket συγκέντρωσε περισσότερα από 1.200 γράμματα, με την διοργάνωση ντιμπέιτ στο πλαίσια της εκστρατείας Write for Rights – Γράφουμε για τα δικαιώματα, σε πανεπιστημιακές σχολές και γυμνάσια στο Λουμπουμπάσι, Κατάνγκα.

Diethnis Amnistia - Write for Rights«Είναι συγκινητικό να βλέπει κανείς το πώς έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο αυτό το κύμα αλληλεγγύης. Είμαι πολύ περήφανος που κάθε χρόνο το κύμα αυτό μεγαλώνει,» δήλωσε ο Σαλίλ Σετί.

Η μεγαλύτερη απόδειξη επιτυχίας της εκστρατείας Write for Rights – Γράφουμε για τα δικαιώματα, είναι η ελπίδα που φέρνει σε όλους εκείνους που βρίσκονται στην καρδιά της εκστρατείας.

Μιλώντας μετά την απελευθέρωσή της με εγγύηση η ακτιβίστρια των δικαιωμάτων στέγασης Yorm Bopha της Καμπότζης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της.

«Ευχαριστώ τους υποστηρικτές της Διεθνούς Αμνηστίας! Η εκστρατεία σας, όπως αποδεικνύει η απελευθέρωσή μου, ήταν επιτυχής! Αλλά η υπόθεσή  μου δεν έχει κλείσει ακόμα. Παρακαλώ συνεχίστε να υποστηρίζετε την κοινότητά μου και άλλους στην Καμπότζη! Δουλεύοντας όλοι μαζί, μπορούμε να επιτύχουμε την μεγαλύτερη επιτυχία,» είπε.

Ο Hakan Yaman, τούρκος οδηγός τον οποίο ξυλοκόπησε η αστυνομία, βγάζοντάς του τα μάτια και παρατώντας τον να πεθάνει τον Ιούνιο του 2013, μίλησε για το πώς ξαναβρήκε ελπίδα, αφού είδε την εικόνα του να προβάλλεται στο δικαστήριο Çaðlayan και τον Πύργο του Γαλατά, στην Κωνσταντινούπολη.

«Η τεράστια υποστήριξή σας και όλα όσα κάνετε για μένα, έχουν ανεβάσει το ηθικό μου. Ευχαριστώ πολύ εσάς και όλους εκείνους που βρίσκονται στο πλευρό μου αυτό το δύσκολο διάστημα. Η ελπίδα μου είναι πως η δικαιοσύνη θα αποδοθεί,» είπε.

Ο Ihar Tsikhanyuk, από τη Λευκορωσία, καλλιτέχνης ντραγκ και ακτιβιστής ΛΟΑΤΙ, που ξυλοκοπήθηκε από την αστυνομία επειδή είναι γκέι, έλαβε χιλιάδες επιστολές υποστήριξης. «Όταν δεν έχω πια κουράγιο για να παλέψω, τότε θα λάβω ένα e-mail και το φως της ελπίδας θα εμφανιστεί και πάλι,» είπε.

«Η εκστρατεία Write for Rights – Γράφουμε για τα Δικαιώματα είναι μια σημαντική στιγμή η οποία είναι στην καρδιά του έργου που επιτελεί η Διεθνής Αμνηστία: η ανάληψη δράσης εκ μέρους των άλλων, και η αλληλεγγύη σε εκείνους που με θάρρος μάχονται ενάντια στην τυραννία. Μια μοναδική επιστολή στις αρχές μπορεί να παραμεριστεί, αλλά χιλιάδες γράμματα έκκλησης για αλλαγές στο τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι δύσκολο να αγνοηθούν,» δήλωσε ο Σαλίλ Σετί.

«Γνωρίζουμε από δεκαετίες ακτιβισμού ότι το γράψιμο μηνυμάτων σώζει και αλλάζει ζωές. Αποδείχτηκε για μία ακόμη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο και ελπίζουμε ότι θα γίνει ακόμα πιο ισχυρό.»

// Βρείτε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας στο Facebook  και το Twitter

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]