Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η βασιλική λατρεία στην Αγγλία

  /   25/07/2013  /   Σχόλια

royal-baby-newspaper

Πριν λίγα  24ωρα, η Κέιτ Μίντλεντον γέννησε το μελλοντικό βασιλιά της Αγγλίας. Για μια εβδομάδα τα βρετανικά κυρίως μέσα αλλά και αρκετές διεθνείς ιστοσελίδες ειδήσεογραφικού περιεχομένου ασχολούνταν με τον επικείμενο τοκετό της δούκισσας του Κέιμπριτζ. Αν πήγε στο νοσοκομείο, αν ξεκίνησαν οι ωδίνες. Τα στοιχήματα για το φύλο και το όνομα του βρέφους, την ημέρα γέννησης του και οτιδήποτε άλλο φανταστεί κανείς ήταν πολλά. Μισό εκατομμύριο  tweets αναφέρονταν στη γέννηση του βρέφους, ενώ χιλιάδες δημοσιογράφοι αλλά και απλοί πολίτες ξενύχτησαν έξω από το νοσοκομείο.

H  οικονομία της Βρετανίας αναμένεται να έχει κέρδος από την πώληση σουβενίρ και αναμνηστικών περίπου 400 εκατομμύρια δολλάρια.

Είναι εντυπωσιακό πόσο αλλόκοτα φαντάζουν όλα αυτά στην Ελλάδα. Προφανώς, κάθε χώρα έχει τις πολιτιστικές της ιδιαιτερότητες, αλλά η τόσο έντονη διαφορά σε μια χώρα, η οποία ανήκει στην Ε.Ε. είναι λίγο παράξενη.

Το αξιοπερίεργο είναι ότι αυτή η φρενίτιδα των Άγγλων με το παλάτι είναι αρκετά σύγχρονη. Ελάχιστοι παρίσταντο στο γάμο ή στις διάφορες τελετές που έδινε το παλάτι μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Ο βασιλιάς ή η βασίλισσα ήταν περισσότερο γνωστοί για την απλότητά των τελετών τους παρά για τις μεγαλοπρεπείς εκδηλώσεις τους.

royal wedding

Μετά την εξάπλωση της βρετανικής αυτοκρατορίας στις Ινδίες το 1877 μέχρι τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισαν οι μονάρχες να δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στις τελετές τους και πείστηκαν ότι είχαν βαθιά παράδοση στο θέμα των βασιλικών τελετών. Δημιουργήθηκαν εκείνη την περίοδο τελετουργίες και έθιμα, τα οποία ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Στον απόηχο της στέψης της  Ελισάβετ το 1953  η βρετανική αυτοκρατορία δεν υπήρχε πια. Την ίδια περίοδο, η ανάπτυξη της ηλεκτρονικών ΜΜΕ άλλαξε εντελώς τη λογική και την απήχηση των βασιλικών τελετών.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι Βρετανοί άρχισαν να δίνουν σημασία στο φαίνεσθαι των τελετών και στην παράδοση τους όταν εξαπλώθηκαν στην Ινδία. Η τελετουργία  και η παράδοση είναι απαραίτητες όταν προσπαθείς να επιβληθείς σε έναν άλλο λαό όχι μόνο στρατιωτικά αλλά και πολιτισμικά.

Επίσης, δεν είναι τυχαίο ότι η σχεδόν υστερία του λαού με το παλάτι εντάθηκε μετά την πτώση της βρετανικής αυτοκρατορίας. Οι Βρετανοί αναζήτησαν τα κοινά τους στοιχεία και να βρουν τι τους ενώνει. Φυσικά, σε αυτό συνέβαλε και η έκρηξη της τηλεόρασης, η οποία έκανε το παλάτι και την Ελισάβετ πολύ πιο προσιτά σε περισσότερο κόσμο.

Το γεγονός ότι ο βασιλιάς έχει έναν μάλλον εθιμοτυπικό ρόλο και δεν λαμβάνει κάποια ουσιαστική απόφαση, ώστε να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του λαού, συμβάλλει στο γενικότερο αίσθημα σεβασμού και λατρείας προς το παλάτι.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]