Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η υποκρισία των ΗΠΑ στο συριακό ζήτημα

  /   30/08/2013  /   Σχόλια

Syria USA hypocricy

Θυμάστε όταν ο ΟΗΕ είπε το Μάιο πως αντάρτες στη Συρία σχεδόν σίγουρα χρησιμοποίησαν χημικά όπλα και συγκεκριμένα σαρίν, το οποίο θεωρείται επισήμως όπλο μαζικής καταστροφής; Μια επίθεση, σημειωτέον, την οποία οι ΗΠΑ είχαν σπεύσει και τότε αρχικά να καταλογίσουν στις καθεστωτικές δυνάμεις, παρουσιάζοντάς την -και τότε- ως αφορμή πολέμου. Δύσκολο να το θυμάστε, καθώς παίχτηκε ελάχιστα μετά από μερικές μέρες. Κάποιος καχύποπτος θα μπορούσε να πει πως δεν κολλούσε, σαν είδηση, στο αφήγημα της συριακής σύγκρουσης που έχουν επιλέξει να προωθήσουν τα δυτικά μίντια.

Η υποκριτική στάση δυτικών κυβερνήσεων και τύπου δεν θα μπορούσε να είναι πιο οφθαλμοφανής. Αν ο Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά, είναι casus belli. Αν το κάνουν οι αντάρτες, σφυρίζουμε αδιάφορα και αναζητούμε την επόμενη ‘αφορμή’. Ο απόλυτος ορισμός των double standards.

Η τελευταία χημική επίθεση, η οποία και πάλι αποδίδεται από τις ΗΠΑ στον Άσαντ, δείχνει να χει τα φόντα να γίνει η αφορμή που τόσο απελπισμένα αναζητείτο. Οι Βρετανοί βουλευτές όμως δεν έδειξαν χθες βράδυ να πείθονται τόσο εύκολα και καταψήφισαν την πρόταση Κάμερον για στρατιωτική επέμβαση. ‘Έχουμε αυξανόμενες αμφιβολίες όσον αφορά στην αδιαφανή φύση της πρότασης της κυβέρνησης’, που ‘δεν αναφέρει τίποτε’ για την αναγκαιότητα να υπάρχουν ‘πειστικές αποδείξεις’ για την εμπλοκή του καθεστώτος Άσαντ στην επίθεση, δήλωσε η αντιπολίτευση.

Οι αποδείξεις μοιάζουν να αποτελούν μια αχρείαστη τυπικότητα για τις ΗΠΑ, καθώς πριν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ μεταβούν καν στο σημείο της επίθεσης, γίνονταν δηλώσεις σε ανώτατο επίπεδο περί ‘αδιαμφισβήτητης υπαιτιότητας’ του καθεστώτος Άσαντ και κινητοποιούνταν στρατιωτικές δυνάμεις στη Μεσόγειο. Οι Βρετανοί βουλευτές όμως μοιάζουν να έχουν πάρει ένα στοιχειωδώς μεγαλύτερο μάθημα από το κάζο των χημικών όπλων που ‘αδιαμφισβήτητα’ είχε ο Σαντάμ.

Άλλωστε είναι αντικειμενικά δύσκολο να πιστέψει κανείς πως ο Άσαντ θα χρησιμοποιούσε χημικά με όλα τα μάτια του κόσμου στραμμένα πάνω του, σε μια περιοχή όπου υπήρχε μεγάλη συγκέντρωση των δυνάμεων του στρατού του.

‘Δεν έχει σημασία ποιος έκανε επίθεση’, λένε πολλοί σοβαροί δυτικοί αναλυτές. ‘Σημασία έχει πως πρέπει να αποκαθηλωθεί ο δικτάτορας Άσαντ και να βοηθηθούν οι δημοκρατικές δυνάμεις.’

Syria and Al Qaeda

Αυτό που δεν αναφέρουν τόσο συχνά είναι πως οι αποκαλούμενες ‘δημοκρατικές δυνάμεις’ αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από τζιχαντιστές μαχητές, με μια εκ των πιο σημαντικών -αν όχι την πιο σημαντική- ομάδα των ανταρτών να δηλώνει ανοιχτά πως είναι σύμμαχος της Αλ Κάιντα. Οι αντάρτες, παρεπιπτόντως, οι οποίοι πού και πού σφαγιάζουν χριστιανούς, όπως πριν μερικές μέρες στη Χομς. Οι χριστιανοί, αναφέρει το άρθρο έχουν συνταχθεί στην πλειοψηφία τους με τις δυνάμεις του Άσαντ, καθώς ‘φοβούνται για το μέλλον τους αν ο πρόεδρος ανατραπεί από τους αντάρτες οι οποίοι βρίσκονται όλο και περισσότερο υπό την καθοδήγηση φανατικών ισλαμιστών μαχητών, με δεσμούς με την αλ Κάιντα’.

Δηλαδή η αλλαγή καθεστώτος δεν θα οδηγήσει μαγικά σε ένα λαμπρό δημοκρατικό μέλλον όπως έγινε στο Ιράκ; Ποιος θα το περίμενε…

‘Μια επέμβαση θα πυροδοτήσει μεγάλες στρατιωτικές εντάσεις στην περιοχή. Θα δημιουργήσει επίσης ένα κενό εξουσίας που θα το γεμίσει όποιος είναι πιο δυνατός αυτή τη στιγμή. Και αυτή είναι η Αλ Κάιντα. Η επικράτηση της αντιπολίτευσης δεν θα οδηγήσει μόνο σε σφαγή των υποστηρικτών του Άσαντ, αλλά θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός ισλαμικού χαλιφάτου στη Συρία, με τη μεγαλύτερη συγκέντρωση μελών της Αλ Κάιντα στον κόσμο’, σύμφωνα με τον Γκάντερ Μέιερ, ειδικό στη Συρία και επικεφαλής του Κέντρου Ερευνών για τον Αραβικό Κόσμο.

Κακεντρέχειες… Οι ΗΠΑ και σύμμαχοι τους όπως η Σαουδική Αραβία θα φροντίσουν να επικρατήσει η δημοκρατία. Αυτό κατέστη φανερό στις αρχές Αυγούστου, όταν, όπως ανέφερε το AFP, o Πρίγκιπας και ηγετικό μέλος της σαουδαραβικής κυβέρνησης Μπαντίρ μπιν Σουλτάν, διαβεβαίωσε τον Πούτιν πως οποιοδήποτε καθεστώς διαδεχθεί τον Μπασίρ αλ Άσαντ θα είναι ‘πλήρως ελεγχόμενο’ από τους Σαουδάραβες. Αυτό στα πλαίσια προσφοράς χρημάτων, συμφωνιών για οπλικά συστήματα και εγγύηση επιρροής, με αντάλλαγμα την παύση στήριξης της Μόσχας στον Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως το 2009 ο Άσαντ αρνήθηκε να υπογράψει συμφωνία με το Κατάρ για δημιουργία αγωγού φυσικού αερίου που θα έφτανε από τον Κόλπο μέχρι τη Συρία, έτσι ώστε να μη θιγεί η θέση της Ρωσίας στο χώρο. Έκτοτε το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία έχουν εξοπλίσει τους αντάρτες με πολλούς τόνους στρατιωτικού υλικού, με την υποστήριξή τους να κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες.

Τέλος, μιας και αναφέραμε τη Σαουδική Αραβία, την πιστή σύμμαχο των ΗΠΑ, δεν μπορούμε να μην υπογραμμίσουμε άλλη μια πτυχή της δυτικής υποκρισίας. Στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες είναι πολίτες τρίτης κατηγορίας, ενώ η εντονότατη καταπίεση των πολιτών από την άρχουσα οικογένεια έχει καταγγελθεί από αμέτρητες ανθρωπιστικές οργανώσεις. Μεταξύ άλλων, η μοιχεία συχνά τιμωρείται με δημόσιο αποκεφαλισμό.  Ο πρίγκιπας Καλέντ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο οποίος πρόσφατα εγκατέλειψε τη Σαουδική Αραβία, μίλησε πρόσφατα για τις βαρβαρότητες του καθεστώτος, οι οποίες περιλαμβάνουν εκτελέσεις αντιφρονούντων.

Η Σαουδική Αραβία είναι σύμμαχος και εμπορικός εταίρος κι έτσι δεν θα ακούσουμε ποτέ εκτενή ρεπορτάζ για ‘αιμοσταγή δικτατορικά καθεστώτα’.

Ο Άσαντ όμως είναι ‘με τους άλλους’.

Ας βομβαρδίσουμε ανελέητα τη Συρία.

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]