Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η Ουρουγουάη σπάει το ταμπού της νομιμοποίησης της μαριχουάνας

  /   19/11/2013  /   Σχόλια

Youngsters-sit-outside-Parliament-as-lawmakers-debate-the-bill-legalizing-marijuana-in-Montevideo-AFP

Η γερουσία της Ουρουγουάης αναμένεται, κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας, να υπερψηφίσει την πιο προοδευτική νομοθετική κίνηση σχετικά με την νομιμοποίηση της μαριχουάνας και να γίνει η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα νομιμοποιήσει την χρήση, την καλλιέργεια αλλά και την διανομή της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα εγκληματικά -μέχρι πρότινος- στοιχεία που ασχολούνται με την καλλιέργεια της κάνναβης, θα τεθούν εντός πλαισίου νόμου. Το σχετικό νομοσχέδιο θα δώσει την ευκαιρία σε πρώην καταδικασμένους εγκληματίες να ενσωματωθούν στην καινοτόμο και καθ’όλα νόμιμη αγορά κάνναβης της Ουρουγουάης και να μεταμορφωθούν σε καταχωρημένους χρήστες, καλλιεργητές και γιατί όχι, πωλητές.

Σύμφωνα με την νομοθεσία, οι εγγεγραμμένοι χρήστες θα μπορούν να προμηθεύονται μέχρι 40 γραμμάρια το μήνα από το φαρμακείο της γειτονιάς, οι εγγεγραμμένοι καλλιεργητές να διατηρούν μέχρι 6 φυτά. Οι δε λέσχες κάνναβης θα μπορούν να καταχωρήσουν μέχρι και 45 μέλη, ενώ θα μπορούν να καλλιεργούν μέχρι 99 φυτά.

Μια ακόμα σημαντική εξέλιξη είναι η επίσημη παραδοχή από την κυβερνητική μεριά ότι η χρήση κάνναβης είναι πολύ παραπάνω από απλή διασκέδαση, καθώς υπερτονίζονται οι ευεργετικές φαρμακευτικές τις ιδιότητες, τόσο βιολογικά όσο και πνευματικά, αλλά και το γεγονός ότι η διακίνηση της μαριχουάνας σε πλαίσια μαύρης αγοράς (υπό το προηγούμενο νομοθετικό καθεστώς) είχε βλαπτικές συνέπειες για την κοινωνία.

_69036989_marihuanauruguay

Με το καινούριο νομοσχέδιο, η Ουρουγουάη, θα γίνει η πρώτη χώρα που διατίθεται ουσιαστικά να εξερευνήσει τις πιθανές συνέπειες της ελεύθερης διάθεσης της μαριχουάνας, είτε αυτές είναι βλαπτικές είτε ευεργετικές. Η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα νέο σύνολο νομικών, εμπορικών και γραφειοκρατικών θεσμών προκειμένου να θέσει υπό τον έλεγχό της τη βίαιη και  παράνομη αγορά ναρκωτικών, να βελτιώσει τη δημόσια υγεία, να προστατέψει τα ατομικά δικαιώματα, να υψώσει τις φορολογικές εισφορές και επιτέλους, να μελετήσει ουσιαστικά και σε μεγάλη κλίμακα τις φαρμακευτικές ιδιότητες του πιο διάσημου  παράνομου ‘ναρκωτικού’ στον κόσμο. Το γραφείο Ναρκωτικών και Εγκλήματος του ΟΗΕ, υπολογίζει ότι υπάρχουν περίπου 162 εκατ. χρήστες κάνναβης παγκοσμίως, κάτι που αποτελεί το 4% του πληθυσμού του πλανήτη. Οι περισσότερες χώρες ακολουθούν μια πολιτική αυστηρής απαγόρευσης, αλλά φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια κάτι αλλάζει.

Αν και στην Ολλανδία τα πράγματα ‘οπισθοδρόμησαν’, καθώς πλέον τηρείται μια πιο αυστηρή πολιτική σχετικά με την αγορά κάνναβης από τον οποιονδήποτε (εκτός από το Άμστερνταμ φυσικά, μη χρεοκοπήσουν κιόλας), υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ έχουν αποποινικοποιήσει τη χρήση της κάνναβης. Στην Καλιφόρνια δε, όπου επιτρέπεται η ιατρική χρήση της μαριχουάνας, το χουν πάρει στην πλάκα και τη μοιράζουν αβέρτα, ως θεραπεία κατά του γλαυκώματος, της διάρροιας αλλά και της κατάθλιψης. Παρόμοια βήματα αναμένεται να δρομολογηθούν σύντομα και στη Μ.Βρετανία, λένε οι ειδικοί. Καμία κυβέρνηση όμως δεν έφτασε όσο μακριά όσο η Ουρουγουάη, που αντί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλο της σχετικά με την προέλευση, την διάθεση της κάνναβης και λοιπές ιστορίες, ανέλαβε την ευθύνη να οργανώσει την ελεύθερη διακίνηση, καλλιέργεια και μελέτη της μαριχουάνας σε καθαρά κρατικό πλαίσιο. Είναι προφανώς ένα ρίσκο, ένα αισιόδοξο πείραμα, που μπορεί να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα για τον υπόλοιπο πλανήτη.

marihuanauruguay

Γίνεται μια προσπάθεια να ‘κρατικοποιηθεί’ το ‘χρηματιστήριο’ της κάνναβης, μέσω υπονόμευσης των παραδοσιακών αρχόντων της αγοράς, των εμπόρων ναρκωτικών. Αν ψηφιστεί το νομοσχέδιο, προβλέπει την διάθεση προϊόντων κάνναβης, υψηλής ποιότητας, στις ίδιες  τιμές που διατίθενται στη μαύρη αγορά.

Η περισσότερη κάνναβη που κυκλοφορεί στην Ουρουγουάη, είναι χαμηλής ποιότητας και εισέρχεται στη χώρα μέσω λαθρεμπόρων που την είσάγουν από την γειτονική Παραγουάη. Στο μέλλον, η κυβέρνηση θα εκδώσει άδειες καλλιέργειας, προκειμένου να διαμορφωθεί μια ‘εθνική’ σοδειά, υψηλής ποιότητας, που θα διατεθεί μετέπειτα στους εγγεγραμμένους χρήστες, μέσω των  φαρμακείων. Όπως και με τον καπνό, έτσι και οι παραγωγοί κάνναβης δε θα μπορούν να διαφημίσουν το προιόν τους.

UruguayΜετά λοιπόν την νομιμοποίηση της έκτρωσης και του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, η Ουρουγουάη θα προχωρήσει και στην νομιμοποίηση της κάνναβης, αφήνοντας ισχυρά δείγματα γραφής που επιβεβαιώνουν το ρόλο της Ουρουγουάης ως δύναμη αλλαγής και προόδου στην Λατινική Αμερική. Ο πρόεδρος Μουχίκα όμως, αρνείται τέτοιου είδους διθυράμβους και αρκείται στο να πει, ότι πολύ απλά το θεωρούσε μια λογική κίνηση. ‘Δεν έχει να κάνει με το αν είμαστε ανοιχτή κοινωνία ή προοδευτική, είναι το επόμενο λογικό βήμα, τόσο απλά. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε τους χρήστες κάνναβης και να τους μεταφέρουμε από σκοτεινά σοκάκια. Δεν υπερασπιζόμαστε τη χρήση μαριχουάνας, ούτε τη χρήση αλκοόλ, ούτε τη χρήση κανενός ναρκωτικού. Αναγνωρίζουμε όμως ότι το εμπόριο ναρκωτικών είναι πολύ πιο βλαβερό από τα ίδια τα ναρκωτικά.’

Οι ενέργειες της Ουρουγουάης θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως μορφή κρατικού παρεμβατισμού και εθνικοποίησης, καθώς δεν διαφαίνεται κάποια διάθεση ο έλεγχος της αγοράς να περάσει σε ιδιώτες, μετά από αυτό το μεταβατικό στάδιο.

Η Ουρουγουάη παράλληλα είναι η πιο αποτελεσματική χώρα στον κόσμο όσον αφορά τον έλεγχο του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών και δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ηπείρου, στις οποίες το εμπόριο ναρκωτικών αποτελεί ενδημική μάστιγα.

Το 90% των χρηστών ναρκωτικών παγκοσμίως, είναι χρήστες κάνναβης, οπότε οι παράνομες αγορές χτίζονται γύρω από αυτό το φυτό, παρά το γεγονός ότι δεν είναι εθιστικό. Αρκεί να θυμηθούμε την ποτοαπαγόρευση και την ποινικοποίηση του αλκοόλ και τις καταστρεπτικές συνέπειες που επέφερε. Ανοίγοντας την πόρτα στο κρατικό ρυθμιστικό πρόγραμμα, υπάρχει πλέον μια εναλλακτική λύση στον ‘πόλεμο κατά των ναρκωτικών’ που προκάλεσε πολύ περισσότερα προβλήματα από όσα έλυσε. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η ποινικοποίηση και τα σκληρά μέτρα απέτυχαν.

Προφανώς όμως υπάρχουν και αρκετές επικριτικές φωνές στην Ουρουγουάη, που πιστεύουν ότι η κίνηση αυτή ενέχει τεράστιο ρίσκο. Στις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, μόλις το 29% υποστηρίζει ολόψυχα το νέο νομοσχέδιο,  ποσοστό πολύ υψηλότερο όμως από το 3% της περασμένης δεκαετίας. Όμως οι οπαδοί των νέων μέτρων ελπίζουν πως οι αριθμοί θα πείσουν ακόμα και τους πιο σκληρούς αμφισβητίες. Με την μετακίνηση της αγοράς από τα σοκάκια, το μέγεθός της θα είναι πιο ξεκάθαρο, ο έλεγχός της ευκολότερος και τα οικονομικά οφέλη πασιφανή.

Η Κυβέρνηση θα ιδρύσει ένα Επιστημονικό Ινστιτούτο Κάνναβης, που θα παρακολουθεί το πρόγραμμα, θα ελέγχει την ποιότητα των σπόρων και θα εφαρμόζει πολιτικές για έρευνα, ενώ παράλληλα θα σταθεροποιεί και την νέα αγορά.

Παράλληλα, όπως γράφει μεταξύ άλλων η Guardian, η κίνηση αυτή ενδέχεται να ανοίξει το δρόμο για μια ‘αλλαγή στρατηγικής’ στον περίφημο -και σχεδόν απόλυτα αποτυχημένο- πόλεμο κατά των ναρκωτικών στη Λατινική Αμερική, ο οποίος έχει κοστίσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, μεταξύ άλλων.

Καλή τύχη Ουρουγουάη.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]