Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Διεθνή έρευνα για τον θάνατο Παλαιστίνιου κρατουμένου ζητεί ο ΟΗΕ

  /   28/02/2013  /   Σχόλια

1361721126585803800

Ένας ειδικός παρατηρητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τον θάνατο ενός Παλαιστινίου κρατουμένου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέσα σε αμφιλεγόμενες συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές. Ο θάνατος του Αραφάτ Τζαραντάτ προκάλεσε εκτεταμένες συγκρούσεις στα Κατεχόμενα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της εξέγερσης κατά του Ισραήλ.

«Ο θάνατος ενός κρατουμένου κατά τη διάρκεια ανάκρισης αποτελεί πάντοτε μία αιτία ανησυχίας, όμως στην περίπτωση αυτή, όταν το Ισραήλ ήδη έχει δώσει δείγματα και τεκμήρια κακομεταχείρισης, η ανάγκη για μία εξωτερική και αξιόπιστη έρευνα είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλωστε», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Φολκ, ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Κατεχόμενα.

Ο Αμερικανός Φολκ –καθηγητής Νομικής– πρότεινε να συσταθεί ιατροδικαστική ομάδα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα εξετάσει τον θάνατο του 30χρονου Τζαραντάτ, ο οποίος είχε συλληφθεί 10 ημέρες νωρίτερα γιατί πετούσε πέτρες εναντίον ισραηλινών αυτοκινήτων στη Δυτική Όχθη.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο Τζαραντάτ βρήκε τον θάνατο από βασανιστήρια, όμως η νεκροψία που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί παρουσία Παλαιστινίου παθολόγου δεν κατέληξε σε συμπεράσματα.

Ο Φολκ δήλωσε πως ο παθολόγος της Παλαιστινιακής Αρχής Δρ Αλούλ, που παρέστη στη νεκροψία, εντόπισε «σαφή σημάδια βασανιστηρίων στο σώμα του προηγουμένως υγιούς 30χρονου Τζαραντάτ».

«Με βάση τα ευρήματα του Δρ Αλούλ πως δεν διαπιστώνονται ευρήματα καρδιακής νόσου, ή βλάβης, και πως υπήρχαν σημάδια βασανιστηρίων στη σορό του Τζαραντάτ, θα πρέπει να συσταθεί μία ανεξάρτητη διεθνής έρευνα», συμπέρανε ο Φολκ.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Νάβι Πιλάι κάλεσε το Ισραήλ να διεξάγει πλήρη έρευνα και να αποκαλύψει τα ευρήματα.

«Εάν οι αναφορές που κάνουν λόγο για θάνατο από βασανιστήρια επιβεβαιωθούν, τότε το Ισραήλ θα πρέπει να ασκήσει δίωξη για εγκληματική πράξης κατά των δραστών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Πιλάι, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]