Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Εγκαταλείπουν το SPD οι τουρκικής καταγωγής ψηφοφόροι

  /   26/08/2013  /   Σχόλια

25soccer-531

Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που παρήγγειλε η διαδικτυακή «γερμανο-τουρκική εφημερίδα» (DTJ), το 90% των Γερμανών τουρκικής καταγωγής -ήτοι 15% περισσότερο από ότι στις εκλογές του 2009- προτίθενται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
Αλλά η αυξημένη συμμετοχή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι συνοδεύεται κι από αλλαγές στις κομματικές τους προτιμήσεις. Όπως φαίνεται, οι παραδοσιακές εκλογικές συμπεριφορές εγκαταλείπονται. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις φέτος μόλις το 43% των Γερμανών τουρκικής καταγωγής θα προτιμήσει το κεντροαριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα SPD, έναντι 50% το 2009· 22% θα ψηφίσει «πράσινους» και 20% τους κεντροδεξιούς χριστιανοδημοκράτες της’Ανγκελα Μέρκελ (Angela Merkel), από 11% την προηγούμενη φορά.

Από τότε που οι πρώτοι Τούρκοι γκασταρμπάιτερ άρχισαν να καταφθάνουν στη Γερμανία, εδώ και 50 χρόνια, υποστήριζαν κατά πλειοψηφία το SPD, το παραδοσιακό εργατικό κόμμα της χώρας. Αλλά τα τελευταία χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας πραγματικής εξόδου των εργατών από το SPD και όπως φαίνεται οι Γερμανοί τουρκικής καταγωγής ακολούθησαν το ρεύμα.

 

Δημογραφικές αλλαγές

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης παρουσιάστηκαν στο Βερολίνο από τον αρχισυντάκτη τηςDTJ Σουλεϊμάν Μπαγκ (Süleyman Bağ) και τον πρόεδρο της «τουρκικής κοινότητας Βερολίνου» (TGB) Μπεκίρ Γιλμάζ. «Το SPD και οι “πράσινοι” συνεχίζουν να κυριαρχούν», παρατήρησε ο ερευνητής Καμουράν Σεζέρ, διευθυντής του ινστιτούτου «futureorg» που διενήργησε τη δημοσκόπηση. Αλλά όχι τόσο όσο παλιότερα. Όπως σημείωσε οΣεζέρ, τα δύο κόμματα προσελκύουν σήμερα 10% λιγότερους ψηφοφόρους από ότι το 2009, που κατευθύνονται ως επί το πλείστον στους χριστιανοδημοκράτες και τη «συμμαχία για ανανέωση και δικαιοσύνη» (BIG), ένα κόμμα που ιδρύθηκε από μουσουλμάνους το 2010 και απευθύνεται σε ψηφοφόρους που κατάγονται από μετανάστες. Η δημοσκόπηση έδειξε πως το κόμμα αυτό λαμβάνει 7% στην πρόθεση ψήφου των Γερμανών τουρκικής καταγωγής -κι είναι έτσι το τέταρτο και τελευταίο κόμμα που ξεπερνάει το 5% στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα.

Εν μέρει αυτή η στροφή οφείλεται στη δημογραφία: «οι πρώτοι μετανάστες που έφτασαν από την Τουρκία δούλεψαν σε ορυχεία και συνδέθηκαν με τα συνδικάτα», σημείωσε ο Σουλεϊμάν Μπαγκ, πράγμα που τους καθιστούσε σχεδόν αυτομάτως οπαδούς του SPD. Αλλά σήμερα «υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία όσον αφορά τους τομείς όπου δραστηριοποιούνται οι Τούρκοι της Γερμανίας».Μεταξύ 1961 και 1973, πάνω από ένα εκατομμύριο Τούρκοι ήρθαν στη Γερμανία σε αναζήτηση εργασίας. Σχεδόν οι μισοί παρέμειναν στη χώρα, που σήμερα πια έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια κάτοικους τουρκικής καταγωγής.

Από τη μεριά του ο Γιλμάζ χαιρέτησε την αυξανόμενη δημοφιλία της χριστιανοδημοκρατικής CDUστην τουρκική κοινότητα ως ασφαλή ένδειξη πως οι Τούρκοι μετανάστες «επιτέλους έφτασαν στη Γερμανία» και πλέον η εκλογική τους συμπεριφορά δεν καθορίζεται αποκλειστικά από την μεταναστευτική τους ιδιότητα.

 

Νικητές και χαμένοι

Αλλά ο Καμουράν Σεζέρ ερμηνεύει εντελώς διαφορετικά τις εξελίξεις: κατά τη γνώμη του, η πτώση της επιρροής του SPD στην τουρκική κοινότητα οφείλεται στο αμφιλεγόμενο βιβλίο που εξέδωσε το 2010 ο Τίλο Σαραζίν (Thilo Sarrazin), που ήταν τότε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της «μπούντεσμπανκ» (της γερμανικής κεντρικής τράπεζας) και υπήρξε σοσιαλδημοκράτης υπουργός οικονομικών στην κυβέρνηση του κρατιδίου του Βερολίνου. «Αποδίδω (την πτώση της επιρροής του SPD) στον Τίλο Σαραζίν και την αντιπαράθεση που ακολούθησε», σχολίασε ο Σεζέρ.

Δεν ήταν μόνο που οι απόψεις του Σαραζίν θεωρήθηκαν προσβλητικές από τα 4 εκατομμύρια των μουσουλμάνων της χώρας. Κρίθηκε επίσης πως το SPD αποστασιοποιήθηκε με μεγάλη καθυστέρηση από τον άνδρα και τις απόψεις του. Τώρα οι Τούρκοι ψηφοφόροι είναι αποφασισμένοι να τιμωρήσουν τους σοσιαλδημοκράτες για την αδράνεια που επέδειξαν.

Όσο για τους «πράσινους», σύμφωνα με τον Σεζέρ φαίνεται πως έχασαν συντηρητικούς ψηφοφόρους λόγω της υποστήριξής τους προς τις πρόσφατες διαδηλώσεις στην Τουρκία κατά του πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η CDU φαίνεται πως προσέλκυσε Τούρκους ψηφοφόρους λόγω της επιλογής της να διορίσει ως υπουργό κοινωνικών υπηρεσιών της Κάτω Σαξονίας την Αϊγκούλ Οζκάν τον πρώτο εκπρόσωπο της τουρκικής κοινότητας που καταλαμβάνει υπουργικό αξίωμα στη Γερμανία.

Σχεδόν το 50% των Τούρκων που ζουν στη Γερμανία έχουν ήδη λάβει τη γερμανική υπηκοότητα -και άρα δικαιούνται να ψηφίζουν.

 

// Der Spiegel

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]