Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Startup Q&A: tradeNOW

  /   07/02/2013  /   3 Σχόλια

tradenow

Ο Γιάννης Δεληγιάννης, Γενικός Διευθυντής του πρωτοποριακού startup tradeNOW, μίλησε στο diethni.gr για τo concept της εταιρείας και τις υπηρεσίες που αυτή προσφέρει, καθώς και για το μέλλον της διαδικτυακής επιχειρηματικότητας γενικότερα.

Ποιο είναι το βασικό concept και ο τρόπος λειτουργίας της tradeNOW;

Η tradeNOW είναι μία startup εταιρεία που δραστηριοποιείται στον τομέα της ανταλλακτικής οικονομίας μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας tradenow.gr, την οποία οραματίστηκε, σχεδίασε και υλοποίησε μια ομάδα νέων ανθρώπων. Η βασική ιδέα είναι ο αντιπραγματισμός, ή αλλιώς ανταλλαγή, και η λύση που μπορεί να δώσει στο πρόβλημα ρευστότητας που απασχολεί την εποχή μας και τη χώρα μας. Η ανταλλαγή αποτελεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια έναν τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις μειώνουν τα λειτουργικά τους έξοδα, προσφέροντας ουσιαστικά τα προϊόντα τους αντί υπηρεσιών που χρειάζονται από άλλες επιχειρήσεις χωρίς τη χρήση ρευστού. Με αυτόν τον τρόπο κρατούν τη ρευστότητά τους για έξοδα που δεν μπορούν να καλύψουν, ενώ συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται σταθεροποιώντας τον κύκλο εργασιών τους σε εποχές κρίσης.

Εμείς, στην tradeNOW, συνδέσαμε λοιπόν αυτήν τη γνωστή πρακτική με νέες τεχνολογίες και δημιουργήσαμε μία αυτοματοποιημένη πλατφόρμα, η οποία επιτρέπει πολλαπλές χρήσεις, διασφαλίζοντάς απόλυτη ασφάλεια και διαφάνεια στις συναλλαγές. Η πλατφόρμα είναι απλή στη χρήση, και υποστηρίζεται από μία ομάδα συνεργατών που εργάζεται για να εξυπηρετεί και να καλύπτει τις ανάγκες των μελών της. Οι ανταλλαγές γίνονται με τέσσερις απλές κινήσεις “ανάρτηση, αντιστοίχιση, ανταλλαγή και αξιολόγηση”, ενώ το αυτοματοποιημένο σύστημα αντιστοίχισης προϊόντων και υπηρεσιών, δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επιλέξει την ευκαιρία ανταλλαγής που θα καλύψει με επιτυχία τις ανάγκες του!

Εκτός αυτών, η πλατφόρμα δεν απευθύνεται μόνο σε επιχειρήσεις αλλά και σε ιδιώτες, οι οποίοι μπορούν να αποκτούν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που χρειάζονται. Δηλαδή ένα μοντέρνο και εξελιγμένο e-shop που δεν λειτουργεί αποκλειστικά με χρήματα αλλά πρωτίστως με ανταλλαγές.

Τι πλεονεκτήματα προσφέρει η μέθοδος της ανταλλαγής σε σχέση με την καθιερωμένη μέθοδο της αγοραπωλησίας;

Κατ’ αρχήν οι ανταλλαγές που γίνονται ηλεκτρονικά είναι απόλυτα διαφανείς και ασφαλείς. Δεν υπάρχουν οι γνωστές στρεβλώσεις της αγοράς όπως οι μεταχρονολογημένες επιταγές ή οι υπερτιμολογήσεις μιας και, λόγω της δυνατότητας που δίνει η πλατφόρμα σε διαπραγμάτευση, οι τιμές συμφωνούνται από τα δύο μέρη.

Η βασική διαφορά όμως είναι η δυνατότητα που δίνεται στους ιδιώτες να ανταλλάξουν κάτι που δεν τους είναι πλέον απαραίτητο με κάτι άλλο που το χρειάζονται, χωρίς την χρήση μετρητών. Και όλοι ξέρουμε πως έχουμε καταχωνιασμένο κάπου κάτι που δεν χρειαζόμαστε και μπορούμε να το ανταλλάξουμε ή να το διοχετεύσουμε στην αγορά με αυτόν τον τρόπο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες μπορούν να προσφέρουν τις πλεονάζουσες υπηρεσίες τους ή τα αδιάθετα προϊόντα τους ως αντάλλαγμα για άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες και έτσι να μειώσουν την ανάγκη εκταμίευσης μετρητών. Σε αυτό το σημείο πρέπει να πω ότι έχουμε εισάγει στη πλατφόρμα την ιδέα των πόντων ανταλλαγής (Trade Points) για να διευκολύνουμε την διαπραγμάτευση όταν προκύπτει διαφορά στην αξία των ανταλλασσόμενων προϊόντων και υπηρεσιών. Ο κάθε πόντος ισοδυναμεί με ένα Ευρώ, και εξαργυρώνεται μέσα στη πλατφόρμα με διαθέσιμα προϊόντα και υπηρεσίες. Κάθε μέλος που αναρτά ένα προϊόν ή μία υπηρεσία δηλώνει παράλληλα και την αξία του σε πόντους. Αυτό γίνεται για διαφορετικούς λόγους. Καταρχάς για να υπάρχει μία βάση διαπραγμάτευσης. Κατά δεύτερο λόγο για να δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πουλάνε τα προϊόντα τους σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις που δεν έχουν άμεσα ανάγκη να ανταλλάξουν κάτι. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργείται μία ρευστότητα σε πόντους μέσα στην πλατφόρμα, ένας ηλεκτρονικός κουμπαράς δηλαδή, όπου ο κάθε ιδιώτης ή επιχείρηση μαζεύει πόντους με τους οποίους μπορεί να καλύψει άλλες ανάγκες.

Για να δώσω ένα παράδειγμα: μία εταιρεία παραγωγής κρασιών χρειάζεται να ανακαινίσει το οινοποιείο της. Μπορεί λοιπόν να διαπραγματευτεί μέρος της αξίας της ανακαίνισης σε κιβώτια κρασιών με τους διάφορους επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να κάνουν αυτή τη δουλειά. Επιπλέον, μπορεί να χρησιμοποιήσει πόντους ανταλλαγής που έχει αποκτήσει από τη προσφορά των κρασιών του σε ιδιώτες για την αποπληρωμή μέρους της ανακαίνισης.

Για να συνεχίσω σε παραδειγματική βάση, αν λοιπόν κλείσω ένα κομμάτι της επιχείρησής μου, φαινόμενο σύνηθες τα τελευταία χρόνια, θα χρειαστεί να κάνω κάτι τα πάγια που μου έχουν απομείνει (έπιπλα γραφείου, ηλεκτρονικές συσκευές κ.α.), τα οποία δύσκολα όμως μπορούν να πουληθούν – ειδικά στην αξία που θα επιθυμούσε κάποιος. Για να γλυτώσω λοιπόν από τα έξοδα αποθήκευσης, τα διαθέτω μέσω της πλατφόρμας για να αποκτήσω είτε άλλα προϊόντα ή υπηρεσίες είτε πόντους με τους οποίους μπορώ να αγοράσω μια υπηρεσία που θα πλήρωνα σε ευρώ για να καλύψω καθημερινές μου ανάγκες. Π.χ. διακοπές σε ένα ξενοδοχείο ή σούπερ μάρκετ. Η κάθε επιχείρηση που θα λάβει τους πόντους αυτούς θα καλύψει στη συνέχεια δικές της ανάγκες και έξοδα.

Τέλος, ένα άλλο μεγάλο πλεονέκτημα έναντι της καθιερωμένης μεθόδου αγοραπωλησίας είναι ότι με την μέθοδο της ανταλλαγής προστατεύουμε το περιβάλλον καθώς μειώνεται η ανάγκη κατασκευής νέων προϊόντων, οπότε και η χρήση νέων ή περισσότερων πόρων.

Ποιες είναι οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένα internet start-up σαν το δικό σας το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του;

Η πρώτη δυσκολία είναι να κερδίσει κανείς το ενδιαφέρον του κοινού στο οποίο απευθύνεται και να τον εμπιστευθεί ο ιδιώτης και ο επιχειρηματίας που θα κάνει χρήση της πλατφόρμας. Εδώ πρέπει να πούμε πως η έλλειψη εμπιστοσύνης στην ελληνική αγορά είναι αρκετά εμφανής. Πολλά πράγματα έχουν συμβάλει σε αυτό και κυρίως κακώς κείμενα του παρελθόντος που βασίζονται σε μία σχετικά κακή επιχειρηματικότητα. Αυτά είναι πλέον γνωστά και ευτυχώς σιγά σιγά αλλάζουν. Γι’ αυτό εμείς έχουμε επιλέξει να μιλάμε με αμεσότητα και απόλυτη ειλικρίνεια στα μέλη μας απαντώντας ευθέως σε όλες τις απορίες και καλύπτοντας τις ανάγκες τους. Δεν είναι τυχαίο πως επιλέξαμε στο όνομα της επιχείρησης μας tradeNOW να εμπεριέχεται η λέξη trade που πέρα από τον προσδιορισμό της ουσίας της δουλειάς μας είναι παράλληλα και το ακρωνύμιο των λέξεων: Trust, Reciprocity, Anticipation, Dedication, Ethics, δηλαδή Εμπιστοσύνη, Ανταποδοτικότητα, Προσδοκία, Αφοσίωση και Ηθικοί κανόνες. Αυτές είναι και οι αρχές με τις οποίες λειτουργεί η εταιρεία μας.

‘Ένα δεύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η σχετικά με την Ευρώπη χαμηλή γνώση χειρισμού προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών από μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που θα μπορούσαν να κάνουν χρήση της πλατφόρμας. Αυτό είναι ένα πρόβλημα εκπαίδευσης που δεν λύνεται εύκολα στις μεγαλύτερες ηλικίες αλλά που έχει λυθεί στις νεότερες. Η αγορά παρόλα αυτά δείχνει σημάδια αλλαγής με την εμφάνιση κυρίως των E-shops και των mobile applications.

Τέλος, αντιμετωπίζουμε και εμείς τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι οι επιχειρηματίες στη χώρα μας, όπως το ασταθές φορολογικό σύστημα, το ελλιπές θεσμικό πλαίσιο και η έλλειψη χρηματοδότησης για νέες επιχειρήσεις.

Πιστεύετε πως θα ήταν υπερβολή να λέγαμε πως σε δέκα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των αγοραπωλησιών και ανταλλαγών προϊόντων και υπηρεσιών θα λαμβάνει χώρα μέσω internet;

Η αλήθεια είναι πως οι δείκτες αυτό λένε, αλλά σίγουρα χρειάζεται από όλους τους κοινωνικούς εταίρους να συμβάλλουμε στη σωστή και διάφανη λειτουργία των διαδικτυακών τόπων. Πάντως σίγουρα σε 5 χρόνια η πραγματικότητα θα είναι τελείως διαφορετική και αυτό που σήμερα φαίνεται καινοτόμο, θα έχει γίνει συνείδηση.

Αυτός είναι άλλωστε και ο στόχος μας, να γίνει η ανταλλαγή μέσω του διαδικτύου ένας καθιερωμένος τρόπος συναλλαγής δίνοντας γρήγορα στους Έλληνες επιχειρηματίες να καταλάβουν το κέρδος που θα έχουν αν περάσουν ένα μέρος του τζίρου τους μέσα από την ανταλλακτική οικονομία.

Θεωρείτε πως η διαδικτυακή επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι υπανάπτυκτη σε σχέση με τις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες; Έχετε ελπίδες πως ο συγκεκριμένος χώρος μπορεί να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης για τη χώρα στο άμεσο μέλλον;

Σίγουρα δεν τόσο ώριμη όσο σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες, αλλά δεν θα την έλεγα υπανάπτυκτη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά startups που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες σε πολλά επίπεδα και είμαι βέβαιος ότι η διαδικτυακή επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα ανάπτυξης καθώς ήδη υπάρχουν παραδείγματα νέων εταιρειών τεχνολογίας που έχουν καταφέρει να αναδειχθούν στην παγκόσμια αγορά.

Έτσι και εμείς έχουμε σκοπό άμεσα να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ώστε να γίνει εφικτή η εξαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνείς αγορές μέσω της tradeNOW δημιουργώντας έτσι ένα διεθνές δίκτυο.

Πώς οραματίζεστε το μέλλον της tradeNOW σε βάθος πέντε χρόνων;

Το όραμα μας είναι να δημιουργήσουμε το μεγαλύτερο δίκτυο παροχής διαδικτυακών υπηρεσιών ανταλλαγής προϊόντων και υπηρεσιών.

Σε 5 χρόνια θα λειτουργούμε σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ξέρω ότι ακούγεται μεγαλεπήβολο αλλά έχουμε καλύψει όλα τα σενάρια και έχουμε σχεδιάσει με σοβαρότητα και σε βάθος μια ολοκληρωμένη υπηρεσία που μπορεί να γίνει εργαλείο επιχειρηματικότητας. Είμαι σίγουρος ότι όλα τα Ελληνικά startups που έχουν δημιουργηθεί με σκέψη, πάθος, τεχνογνωσία και πολλές ώρες δουλειάς θα πάνε μπροστά. Αυτό και το θέλουμε και το ευχόμαστε για το καλό της οικονομίας μας.

tradeNOW.gr // facebook.com/tradenowgr // twitter.com/tradenowgr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]