Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Γιούνκερ: ‘Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου’

  /   30/01/2013  /   Σχόλια

Γιούνκερ: 'Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου'

Προειδοποίηση πως το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος δεν επιτρέπεται να υποτιμηθεί και πως αν δεν επιλυθεί με αποφασιστικότητα, υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης, παρά το πολύ μικρό μέγεθος της οικονομίας της χώρας, απευθύνει ο μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Eurogroup, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα ‘Κλάινε Τσάιτουνγκ’.

Επισημαίνοντας πως η Κύπρος και η Ευρωζώνη βρίσκονται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση και ο χρόνος πιέζει, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι και στην περίπτωση της Κύπρου -όπως και σε εκείνη της Ελλάδας- η διάσωση δεν θα γίνει με κάθε τίμημα, ωστόσο πρέπει να αναληφθεί δράση.

Ο ίδιος τονίζει πως η σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη, δεν συγκρίνεται με εκείνη που επικρατούσε πριν από ένα χρόνο, καθώς σήμερα η Ευρώπη αισθάνεται πιο δυνατή στα πόδια της και πατά σε στέρεο έδαφος, ενώ πριν από έναν χρόνο όλοι μιλούσαν για αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και μερικοί την επιθυμούσαν ή ακόμη και τη ζητούσαν.

Συμπληρώνει δε, πως πριν από έναν χρόνο υπήρχαν πολλοί παρατηρητές παγκοσμίως, οι οποίοι θεωρούσαν ότι οι ημέρες του ευρώ είναι μετρημένες, η κατάρρευση όμως δεν επήλθε, καθώς ελήφθησαν τα σωστά μέτρα -ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, για τον οποίο λίγοι πίστευαν ότι θα λειτουργήσει, αλλά και η τραπεζική εποπτεία- ενώ υπάρχει συνολικά πολύ μεγαλύτερη συνειδητοποίηση ότι πρέπει να επέλθει σταθερότητα στα δημόσια οικονομικά, με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία να βρίσκονται σε φάση εξυγίανσης της οικονομίας τους.

Στη συνέντευξή του, με τίτλο ‘Η Αυστρία δεν πρέπει να αμφιβάλει για την Ευρώπη’, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επισημαίνει ότι το χάσμα ανάμεσα στην ευρωπαϊκή πολιτική και τους πολίτες συνεχώς διευρύνεται, πολλά από όσα επιτυγχάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν γίνονται αντιληπτά από τους πολίτες, γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει την προσπάθεια.

Κατά την άποψή του, το αίτημα για περισσότερη Ευρώπη οφείλεται στο ότι η Ευρώπη διαρκώς μικραίνει και χάνει σε επιρροή και ενώ στις αρχές του 20ου αιώνα οι Ευρωπαίοι αποτελούσαν το 20% του παγκόσμιου πληθυσμού, σήμερα είναι το 11% και το 2050 θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 7%. Αλλά και το μερίδιο της Ευρώπης στην παγκόσμια δημιουργικότητα συρρικνώνεται μαζικά, η ίδια χάνει και ως οικονομική δύναμη και γι’ αυτό χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη, όχι μiα επιστροφή στο εθνικό κράτος, προσθέτει.

Ο ίδιος θεωρεί πως δεν είναι όλα λάθος όσα λέει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και φυσικά, μπορούν να επιστρέψουν ορισμένες αρμοδιότητες από τις Βρυξέλλες στα εθνικά κράτη, όμως πρέπει να συζητηθεί και το αντίστροφο, δηλαδή η παραχώρηση εθνικών αρμοδιοτήτων στην ΕΕ. Πάντως δεν πιστεύει πως οι Βρετανοί θα υπερψηφίσουν την έξοδο της χώρας τους από την ΕΕ, καθώς οι ίδιοι είναι ρεαλιστές.

Για την Αυστρία, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τονίζει πως δεν είναι αόρατη σε επίπεδο ΕΕ, μάλιστα ο καγκελάριός της (Βέρνερ Φάιμαν) ασκεί σημαντική επιρροή στις εξελίξεις, ωστόσο είναι ανησυχητικό ότι στην χώρα παρατηρείται μία αυξανόμενη απόρριψη κάθε τι ευρωπαϊκού και για αυτό μια φιλοευρωπαϊκή και με αυτοπεποίθηση Αυστρία, είναι προτιμότερη από μια χώρα που συνεχώς αμφισβητεί τον εαυτό της και την Ευρώπη.  

Πηγή: ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]