Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Πίσω από το ανθρωπιστικό δράμα στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία

  /   18/06/2013  /   Σχόλια

Central Africa

Η κατάσταση στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία έχει λάβει διαστάσεις ανθρωπιστικής κρίσης, σε συνθήκες κατάρρευσης του κράτους, μετά τη νίκη της ένοπλης αντιπολίτευσης Σελέκα και την κατάληψη της πρωτεύουσας της χώρας Μπανγκουί στις 24 Μαρτίου. Παρά τους τρεις μήνες που έχουν περάσει από τότε, 206.000 εκτοπισμένοι και 49.000 πρόσφυγες σε γειτονικές χώρες παραμένουν εκτός των εστιών τους. Πιο σημαντικό, σε μια χώρα με 11% φορείς του AIDS, 15.000 άτομα έχουν σταματήσει λόγω των εχθροπραξιών και της συνακόλουθης αναρχίας τη θεραπευτική αγωγή, ενώ οι βιαιοπραγίες της Σελέκα συνεχίζονται.

Στις 10 Μαΐου σε έκθεσή της, η Human Rights Watch ανέφερε πως «όταν η Σελέκα κατέλαβε το Μπανγκουί, οι ένοπλοι προχώρησαν σε ένα ξεφάντωμα λεηλασιών, δολοφονιών πολιτών, βιασμών γυναικών και ξεκαθαρίσματος λογαριασμών με μέλη των Κεντροαφρικανικών Ενόπλων Δυνάμεων», και δολοφονίες αδιακρίτως διαπράττονται μέρα μεσημέρι. Η ίδια η UNICEF κατήγγειλε την κλοπή υλικού της αλλά και την παρεμπόδιση διανομής του, ενώ επιβεβαίωσε το ξέσπασμα επιδημίας ιλαράς στην πρωτεύουσα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τέλος, ανέφερε το Μάιο πως 3,2 εκατομμύρια άτομα στερούνται της πρόσβασης σε δομές υγείας.

Με βραδείς ρυθμούς και χαμηλούς τόνους, το Συμβούλιο Ασφαλείας εξέφρασε στις 29 Απριλίου τη «βαθιά ανησυχία» του για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαίωσε πως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία δεν είναι μια χώρα που συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας και πως οι συχνές πολιτικές και ανθρωπιστικές κρίσεις της χώρας με τους φτωχούς κατοίκους και το πλούσιο υπέδαφος αποδίδονται σε εγχώριους παράγοντες με αμελητέες επιπτώσεις σε περιφερειακό επίπεδο. Παρ’ όλα αυτά, η πρόσφατη κρίση, με την κατάληψη της συνορεύουσας με τη ΛΔ Κονγκό πρωτεύουσας Μπανγκουί από τους αντάρτες του ένοπλου αντιπολιτευόμενου συνασπισμού, και η διαφυγή του προέδρου Μποζιζέ, που είχε ανατρέψει το 2003 το δημοκρατικά εκλεγμένο Φελίξ Ανζ Πατασέ, ο οποίος είχε κλείσει μια γαλλική βάση, δίνει την ευκαιρία να διαφανεί η υποβόσκουσα σύγκρουση BRICS-Δύσης στη «μαύρη ήπειρο».

Μπορεί η χώρα να ήταν γαλλική αποικία, όμως, ήταν μόλις ο 175ος προορισμός των γαλλικών άμεσων επενδύσεων το 1998. Παρότι είχε ευνοϊκό για αυτή επενδυτικό και πολιτικό περιβάλλον, η Γαλλία άφηνε τις δυνατότητες της χώρας ανεκμετάλλευτες. Είναι χαρακτηριστικό πως ο γαλλικός κολοσσός Aréva από το 2007 απέκτησε πρόσβαση στο άφθονο κεντροαφρικανικό ουράνιο, αλλά ανακοίνωσε την αναβολή της άντλησης το.. Νοέμβριο του 2011, επικαλούμενος ασύμφορες παγκόσμιες τιμές. Η γαλλική αδιαφορία ήταν τέτοια, σε σημείο που ο ίδιος ο Μποζιζέ, να καταγγείλει στις 27 Δεκεμβρίου 2012 πως είχε συναντήσει εκπροσώπους της Total στο Παρίσι για να τους δώσει το πετρέλαιο της χώρας, όμως οι ίδιοι αρνήθηκαν, ενώ ίδια στάση συνάντησε και ο σύμβουλός του Maidou αναφορικά με το ουράνιο.

Την κατάσταση αυτή δεν θα μπορούσαν να μην αξιοποιήσουν οι αναδυόμενες δυνάμεις, οι οποίες ενδιαφέρονται για την εισαγωγή φθηνών πρώτων υλών και την εξαγωγή εμπορευμάτων και κεφαλαίων. Επικαλούμενος τη γαλλική αδιαφορία, ο Μποζιζέ δικαιολόγησε την απόδοση του πετρελαίου, του χρυσού και του ουρανίου στους Κινέζους της CNPC το 2011 και τους Νοτιοαφρικανούς της DIG Oil τον Απρίλιο του 2012.

crisis-central-african-repuΟι Κινέζοι συνόδευσαν την εμπλοκή τους στην οικονομία της χώρας, που άρχισε το 1998, όταν αποκατέστησε διπλωματικές σχέσεις με το Μπανγκουί, με την εκπαίδευση του κυβερνητικού στρατού, αλλά και με πλειάδα δωρεών στην κοινωνική πρόνοια και την αειφόρο ανάπτυξη, που κέρδισε τη συμπάθεια των κεντροαφρικανών πολιτών: Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Boali 3, για παράδειγμα, μια κινεζική δωρεά, θα αυξήσει κατά 30% την διαθέσιμη ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα, μειώνοντας το πρόβλημα των συνεχών διακοπών στην ηλεκτροδότηση. Παράλληλα, ήταν μάλλον αυτοί που, ενδιαφερόμενοι για σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, πίεσαν το Μποζιζέ να ειρηνεύσει τη χώρα, υπογράφοντας διαδοχικές ειρηνευτικές συμφωνίες με τα εγχώρια ένοπλα κινήματα μεταξύ 2008-2009 και να επιτρέψει στον ανατραπέντα από τον ίδιο Πατασέ να επιστρέψει στη χώρα. Μη βασιζόμενοι αποκλειστικά στις τιμές των πρώτων υλών στις παγκόσμιες αγορές, οι κινέζοι κατάφεραν να εδραιωθούν σε όλη τη μαύρη ήπειρο, σημαίνοντας παράλληλα συναγερμό στους αδιάφορους πρώην αποικιοκράτες, οι οποίοι, επεδίωξαν να στερήσουν από τους ανταγωνιστές τους τις πολύτιμες πρώτες ύλες της χώρας.

«Κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσαν οι παρουσίες του τότε κεντροαφρικανού υπουργού εξωτερικών στρατηγού Antoine Gambi, ως μόνου εκπροσώπου χώρας με ουράνιο, στην αντισύνοδο για την αποπυρηνικοποίηση στην Τεχεράνη τον Απρίλιο του 2010, και τα ταξίδια κεντροαφρικανών αξιωματούχων και του ίδιου του Μποζιζέ στο Καράκας. Οι κινήσεις αυτές είναι βέβαιο πως «ανησύχησαν» τους δυτικούς για πιθανή στροφή της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας προς τη δημιουργία ενός «άξονα» μεταφοράς ουρανίου και πυρηνικών μεταξύ Μπανγκουί-Τεχεράνης-Πιονγκ Γιανγκ-Καράκας, υπό τις ευλογίες Ρωσίας και Κίνας.
Έτσι, μόνο τυχαία δεν μπορεί να θεωρηθεί η σύμπτωση της ανακοίνωσης τον περασμένο Νοέμβριο για την επανέναρξη των εργασιών για άντληση πετρελαίου, η οποία θα πραγματοποιούταν φέτος από τους Κινέζους στο Μπιράο, και της ανάπτυξης των εχθροπραξιών από τη Σελέκα, η οποία, κατά την είσοδό της στην πρωτεύουσα, σκότωσε και 13 νοτιοαφρικανούς στρατιώτες που προστάτευαν το προεδρικό μέγαρο. Ενδιαφέρον στοιχείο επίσης είναι το ότι, μεσούσης της ακροαματικής διαδικασίας στο Διεθνές Κέντρο Διευθέτησης Επενδυτικών Διαφορών (ICSID) με την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο μεγάλος αμερικανός επενδυτής στο πετρέλαιο διαφόρων χωρών, Jack Grynberg, στις 18 Δεκεμβρίου 2012, «προφήτευσε» πως η αντιδικία του με τον Μποζιζέ για την ανάκληση της άδειας έρευνας για πετρέλαιο στα βορειοδυτικά της χώρας θα λυθεί στο πεδίο της μάχης, αφού επίκειται ανατροπή του.

Καθόλου παράλογο δεν φαίνεται συνεπώς το ότι, στην πρώτη του ομιλία στις 26 Μαρτίου, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Μπανγκουί από τη Σελέκα, ο νέος πρόεδρος Μισέλ Τζοτόντια, που αναγνωρίστηκε από τις ΗΠΑ και την Κεντροαφρικανική ΟΝΕ, ανακοίνωσε πως θα διατάξει τους υπουργούς του να μελετήσουν τις συμφωνίες με την Κίνα για τον ορυκτό πλούτο, «προκειμένου να δουν αν κάτι πήγε στραβά και να το διευθετήσουν». Επίσης, δήλωσε ρητά πως «για την ανάπτυξη της χώρας θα βασιστούμε στην ΕΕ», η οποία παρέχει το 80% της ανθρωπιστικής βοήθειας, πράγμα που αποδεικνύει κατά το Τζοτόντια ότι «όταν ήμαστε άρρωστοι, η ΕΕ ήταν δίπλα από το κρεβάτι μας. Δεν θα μας εγκαταλείψει τώρα».

Μπορεί, βεβαίως, ο Τζοτόντια να έκλεισε την πόρτα στην Κίνα, ωστόσο, η ευρωπαϊκή ανθρωπιστική βοήθεια, σε τέτοιο μέγεθος που να επουλώνει τις πρόσφατες πληγές στη χώρα, αργεί να έρθει ακόμα.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]