Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Πρωτοσέλιδο το σκάνδαλο παρακολουθήσεων στον ευρωπαϊκό τύπο

  /   02/07/2013  /   Σχόλια

Το σκάνδαλο παρακολουθήσεων των τηλεπικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες βρίσκεται στο πρωτοσέλιδο του ευρωπαϊκού τύπου, στον οποίο εκφράζεται η αγανάκτηση για την προκλητική ισοπέδωση κάθε έννοιας της ιδιωτικής ζωής, με το πρόσχημα της προστασίας της ασφάλειας.

liberation«Η ιδιωτική σφαίρα δεν υπάρχει πλέον», σχολιάζει η Libération.  «Τίποτα από αυτά που εμφανίζονται, λέγονται και γράφονται στο διαδίκτυο δεν μπορεί να ξεφύγει από το ηλεκτρονικό πανοπτικό, που σκανάρει, αντιγράφει και αποθηκεύει τα πάντα. Το εάν αυτή η απίστευτα μεγάλη ποσότητα δεδομένων μπορεί να αξιολογηθεί ή όχι είναι ήσσονος σημασίας ενόψει αυτής της βίαιης, διαρκούς και μη αναστρέψιμης παραβίασης του θεμελίου της δημοκρατίας που είναι ο σεβασμός της ιδιωτικής ζωής».

Η βέλγικη Le Soir δημοσιεύει αφιέρωμα με τίτλο «Ανήμπορη η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στους κατασκόπους», στο οποίο επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση επιμένει να παραμένει ανοχύρωτη παρά τα σκάνδαλα παρακολούθησης που έχουν έρθει στην επιφάνεια τα προηγούμενα χρόνια: Echelon (1998) και παρακολούθηση της έδρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (2003).

Οι συντάκτες σημειώνουν ότι το χειρότερο σενάριο είναι και το πιο βέβαιο: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και η κατασκοπεία είναι κοινό μυστικό. Το σκάνδαλο Echelon (1998) έδειξε ότι οι ευρωπαϊκές επικοινωνίες μέσω δορυφόρου είχαν υποκλαπεί από τις ΗΠΑ με τη συνενοχή ενός μέλους της ΕΕ, της Βρετανίας. Αν και η CIA αρνήθηκε ότι αυτές οι πληροφορίες ήταν χρήσιμες για τις αμερικανικές εμπορικές εταιρείες, ένα άλλο σκάνδαλο – ο φάκελος “Swift”- έδειξε το 2006 ότι οι Αμερικάνοι παρακολουθούσαν και τα ευαίσθητα οικονομικά δεδομένα. «Στις ευρωπαϊκές έδρες στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον, η αμερικανική κατασκοπεία είναι τόσο προφανής που οι υπάλληλοι αφήνουν τα γραφεία τους και κάνουν τις ευαίσθητες συζητήσεις στα καφέ της περιοχής», σημειώνεται.

Επιπλέον, σχολιάζουν οι συντάκτες, η Ένωση έχει διασπαστεί. Είναι αδύνατον να δοθεί κοινή ευρωπαϊκή απάντηση δεδομένου ότι η Βρετανία έχει συμμετάσχει ενεργά στα προγράμματα κατασκοπείας Echelon και Prism ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξάλλου, «η ιδεολογία περί διαφάνειας που επικρατεί στην Ένωση δεν ευνοεί την κουλτούρα της ασφάλειας», σημειώνει ένας καλός γνώστης των θεμάτων ασφάλειας.

Η γερμανική Süddeutsche Zeitung παρατηρεί: «Ο φόβος της τρομοκρατίας, το παιγνίδι με τον φόβο προσέδωσαν στο κράτος και τη γραφειοκρατία υπερβολική και ανεξέλεγκτη ισχύ. Και αυτή η κρατική ισχύς είναι ένα νοσηρό φαινόμενο.

«Ακόμη και όταν δικαστήρια, που συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, θέτουν όρια και ρυθμίζουν τον βαθμό της τηλεφωνικής παρακολούθησης από το κράτος, το σύστημα εξακολουθεί να λειτουργεί στα κρυφά», σημειώνει η εφημερίδα.

Όμως το δίκαιο θα πρέπει να αντέχει το φως της δημοσιότητας, εφόσον θέλει να είναι αποδεκτό. Η δραστηριοποίηση στην σκοτεινή πλευρά ακυρώνει την πίστη στο κράτος δικαίου και την αξιοπιστία των ΗΠΑ στον κόσμο», καταλήγει η γερμανική εφημερίδα.

«Δεν συνιστά έκπληξη το γεγονός ότι μια μυστική υπηρεσία τοποθετεί κοριούς, κατασκοπεύει και παρακολουθεί. Αυτό ανήκει στο πεδίο των καθηκόντων της», γράφει η αυστριακή Der Standard.

«Αυτό που εκπλήσσει είναι το εύρος των παρακολουθήσεων από τις αμερικανικές και βρετανικές υπηρεσίες. Προκαλείται έντονη δυσπιστία όταν μια αμερικανική μυστική υπηρεσία αποθηκεύει τα δεδομένα από μισό εκατομμύριο συνδέσεις στη Γερμανία. Εκατομμύρια γερμανικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων παρακολουθούνται καθοδόν προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού από τους Βρετανούς. Όποιος παρακολουθεί με αυτόν τον τρόπο τους φίλους και συμμάχους του δεν τους έχει καμία εμπιστοσύνη», υπογραμμίζει η Der Standard.

«Δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι η καγκελάριος Μέρκελ διαμαρτύρεται εντονότερα από ό,τι η Κομισιόν για τις δραστηριότητες των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Κι αυτό γιατί η Γερμανία βρίσκεται ενώπιον εκλογών. Ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα υποσχέθηκε να διαλευκάνει τις κατηγορίες που διατυπώνονται. Αλλά ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να κλείσει το Γκουαντάναμο και ως γνωστόν δεν το έκανε. Το ερώτημα που τίθεται σε συνάρτηση με τις δυνατότητες κατασκοπίας που προσφέρει το διαδίκτυο είναι εάν τελικά επιτρέπεται να παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση με το οργανωμένο έγκλημα. Η Ευρώπη θα πρέπει να απαιτήσει εντονότερα από ό,τι μέχρι τώρα από τις ΗΠΑ να ρίξουν φως στην υπόθεση» καταλήγει το σχόλιο.

Μια άλλη πτυχή του σκανδάλου θίγει η γερμανική εφημερίδα Stuttgarter Zeitung: «Κατ’ αρχήν θα πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι και η γερμανική μυστική υπηρεσία χρησιμοποιεί παρόμοιες μεθόδους με τους συναδέλφους της στην NSA, μολονότι πιθανότατα δεν έχει τις ίδιες τεχνικές δυνατότητες προκειμένου να συσσωρεύσει ανάλογη ποσότητα δεδομένων».

«Δεύτερον, η Μέρκελ δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί ότι η γερμανική μυστική υπηρεσία δεν είχε ιδέα για τις αμερικανικές κατασκοπευτικές δραστηριότητες. Διότι εάν δεν είχε ιδέα τότε θα πρέπει να απαντηθεί το ερώτημα σε τι χρησιμεύει η γερμανική υπηρεσία. Τρίτον, δεν είναι ακόμη σαφές σε ποιο βαθμό οι γερμανικές υπηρεσίες ασφαλείας ωφελήθηκαν από πληροφορίες αμφιβόλου νομιμότητας αμερικανικών πηγών. Δικαίως παραπέμπει ο Ομπάμα στο γεγονός ότι απετράπησαν επιθέσεις εξαιτίας των πληροφοριών που διασφαλίστηκαν με αυτόν τον τρόπο. Και αυτό ισχύει και για τη Γερμανία», παρατηρεί η εφημερίδα.

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]