Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Guardian: Το ‘παραμυθάκι’ του ελληνικού success story ως επιχείρημα υπέρ της λιτότητας

  /   04/06/2013  /   Σχόλια

greek recovery

Η εικόνα της Ελλάδας ως μια χώρα σε καθεστώς πλήρους οικονομικής κατάρρευσης, κοινωνικής έκρηξης και στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ είναι τόσο άνοιξη/καλοκαίρι 2012.

Πλέον, ο Αντώνης Σαμαράς και η ευρύτερη διοικούσα τάξη της χώρας προωθούν το μοτίβο του ελληνικού success story. Ο εγχώριος και συχνά ο διεθνής τύπος ακολουθούν κατά πόδας, όπως και αυτοί που έχουν ελληνικά ή ευρωπαϊκά assets να πουλήσουν.

Αυτό που διακυβεύεται εδώ υπερβαίνει κατά πολύ σε σημασία το αν μία οικονομία που εκπροσωπεί μόλις το 2% του ετήσιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Ευρώπης έχει επανέλθει στον ίσιο δρόμο. Το ζήτημα που βρίσκεται ουσιαστικά στο επίκεντρο είναι η δικαιολόγηση της θεραπείας-σοκ η οποία επιβάλλεται στις πληγείσες οικονομίες της ευρωζώνης.

Αυτό το διατύπωσε ξεκάθαρα η Μαρία Πάολα Τόσκι, market strategist στη JP Morgan, με άρθρο της στους Financial Times την προηγούμενη εβδομάδα. ‘Εάν η Ελλάδα μπορεί να παρουσιαστεί ως μια ανακάμπτουσα οικονομία’, τονίζεται στο άρθρο, ‘τότε η μεταρρυθμιστική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πάρει επιπλέον ώθηση. Εάν οι ελίτ της Ευρώπης και της Ουάσινγκτον μπορούν να ισχυριστούν πως θεράπευσαν την Ελλάδα, τότε μπορούν εύκολα να απορρίψουν την κριτική απέναντι στη λιτότητα της Ευρωζώνης και να υπερασπιστούν ένα οικονομικό μοντέλο που μέχρι μόλις τρία χρόνια πριν φαινόταν πως είχε αποτύχει παταγωδώς’.

Η πειστικότητα των ‘αποδεικτικών στοιχείων’ που παραθέτουν οι θιασώτες της θεωρίας του success story δεν είναι ιδιαίτερα ισχυρή.

Άνοδος του χρηματιστηρίου; Φθηνό χρήμα από τις κεντρικές τράπεζες και κερδοσκοπικά παιχνίδια με στόχο τις υψηλές αποδόσεις. Πτώση των μισθών; Ναι, αλλά η μεγάλη αύξηση των επενδύσεων που υποτίθεται πως θα ακολουθούσε δεν έχει έρθει.

Εν τω μεταξύ κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί πως η οικονομία είναι βαριά άρρωστη. Ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το 2014 η Ελλάδα θα εισέλθει στην έβδομη κατά σειρά χρονιά ύφεσης. Ένας στους τέσσερις Έλληνες είναι άνεργος. Δύο στους τρεις νέους είναι επίσης άνεργοι, και 400.000 οικογένειες δεν έχουν ούτε ένα μέλος που να φέρνει εισόδημα.

Αυτό που μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά είναι πως η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη αποφάσισαν να διατηρήσουν την Ελλάδα στο κοινό νόμισμα, τροφοδοτώντας τη με ευρώ. Από αυτή την απόφασή τους προέκυψε ένα είδος οικονομικής σταθερότητας που προσέλκυσε τους επενδυτές. Η σιωπηλή ροή καταθέσεων εκτός Ελλάδας έπαψε, με τη διαφορά όμως ότι τα οικονομικά ιδρύματα λειτουργούν πλέον περισσότερο ως θησαυροφυλάκια καταθέσεων παρά ως πάροχοι πίστωσης.

Υπάρχουν επίσης ενδείξεις αλλαγής κουλτούρας. Το δημόσιο πλέον ξέρει πόσους υπαλλήλους έχει και αν θέλει κάποιος να επενδύσει στην Ελλάδα, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί πολύ. Αλλά η άλλη μεριά του νομίσματος περιλαμβάνει την κατάρρευση του συστήματος υγείας και την άνοδο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Όσο η οικονομία παραμένει κατατονική και η κοινωνία βρίσκεται σε κρίση, οι ισχυρισμοί περί επιτυχίας παραπέμπουν στη δήλωση ‘η εγχείριση ήταν επιτυχημένη, απλά ο ασθενής πέθανε’.

// The Guardian

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]