Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Economist: ‘πάνω που νόμιζες πως η Ευρώπη ήταν ασφαλής…’

  /   22/03/2013  /   Σχόλια

economist

Ακόμα και για τα δεδομένα της πολιτικής της ΕΕ, η τελευταία εβδομάδα ήταν καταστροφική, γράφει ο Economist. Και συνεχίζει:

‘Η Κύπρος είναι ένα κράτος-μινιατούρα, με ένα ΑΕΠ ύψους 23 δισ. δολαρίων, αλλά αυτή η κρίση θα μπορούσε να έχει δηλητηριώδεις συνέπειες. Οκτώ μήνες μετά τη δέσμευση της ΕΚΤ να ‘κάνει ό,τι χρειαστεί’ για να σώσει το ευρώ, η οποία φάνηκε να αποκαθιστά τη σταθερότητα, η προοπτική να  εκδιωχθεί μια χώρα-μέλος από την Ευρωζώνη επανήλθε. Οι πιθανότητες για μαζική φυγή καταθέσεων αυξήθηκαν κατακόρυφα, βάσει της λογικής του ‘αφού μπορεί η Κύπρος να βουτήξει τα λεφτά σου, γιατί όχι η Ιταλία ή η Ισπανία;’ Επίσης, αποκαλύφθηκε η έλλειψη προόδου προς μια βιώσιμη λύση για τα προβλήματα του ενιαίου νομίσματος. Ιδανικά, αυτό θα έδινε μεγαλύτερη ώθηση στους Ευρωπαίους για μεταρρυθμίσεις, αλλά με τις επικείμενες γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου αυτό φαντάζει απίθανο.

Από τις 147 τραπεζικές κρίσεις που έχει καταγράψει το ΔΝΤ από το 1970, ούτε μία δεν οδήγησε σε απώλειες για τους καταθέτες, ασχέτως του μεγέθους των καταθέσεών τους και τις τράπεζες στις οποίες αυτές βρίσκονταν. Τώρα οι καταθέτες σε αδύναμες τράπεζες αδύναμων χωρών έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν για ξαφνική επίθεση στα χρήματά τους. Οι καταθέτες σε μέρη σαν την Ιταλία δεν έχουν πανικοβληθεί ακόμα, αλλά θα το κάνουν αν η Ευρωζώνη επιχειρήσει να τους ‘σώσει’ και αυτούς.

Η ευθύνη για την κατάσταση αυτή πρέπει να καταμεριστεί ανάμεσα στην Κύπρο και τους πιστωτές της. Η Κύπρος είναι ένοχη για πολλά. Υποδέχτηκε τους Ρώσους με ανοιχτές αγκάλες και επέτρεψε στις τράπεζές της να γίνουν υπερμεγέθεις, με τα κεφάλαια τους να αγγίζουν το 800% του κυπριακού ΑΕΠ το 2011. Οι κυπριακές τράπεζες είχαν μεγάλα προβλήματα ακόμα και πριν η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ανοίξει μια τρύπα 4 δισ. ευρώ στους ισολογισμούς τους πέρυσι.

Από την άλλη, η Μέρκελ φάνηκε πως είχε ως προτεραιότητα να φανεί αυστηρή στα μάτια των Γερμανών ψηφοφόρων και η ΕΚΤ η οποία έχει ως ρόλο τη διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας συνέβαλε σε ένα σχέδιο που κατέληξε να τη διακυβεύει σε μεγάλο βαθμό.

Τι πρέπει να κάνουν τώρα οι Ευρωπαίοι ηγέτες; Η χειρότερη κατάληξη θα ήταν η κατρακύλα της Κύπρου προς την έξοδο. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για το νησί. Και η Ευρωζώνη θα είχε άδικο να πιστεύει πως η Κύπρος είναι επαρκώς μικρή για να φύγει χωρίς προβλήματα. Η αξιοπιστία της νομισματικής ένωσης εδράζεται στην πεποίθηση ότι είναι μη αναστρέψιμη.

Σε ευρύτερο επίπεδο, η τραγική κατάσταση της Κύπρου πρέπει να οδηγήσει σε μόνιμες λύσεις. Ακόμη κι αν μόνο οι ανασφάλιστες καταθέσεις πληγούν, έχει περαστεί ένα όριο. Είναι απαραίτητο να αναγκαστούν οι τράπεζες να διαφυλάττουν ένα μέρος κεφαλαίων που θα μπορούν να απορροφήσουν τις απώλειες, ώστε να είναι ασφαλείς οι καταθέσεις. Αυτό, σε συνδυασμό με μια τραπεζική ένωση, θα δημιουργήσει ένα πιο ‘προβλέψιμο’ περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα διευκολύνει την εξεύρεση κεφαλαίων για τους δανειολήπτες των πιο αδύναμων οικονομικά χωρών.

Αυτή τη στιγμή οι πολιτικές επιπτώσεις των εξελίξεων είναι τοξικές. Η Κύπρος έγινε άλλη μια περιφερειακή χώρα που νιώθει προδομένη από τους δανειστές της, ενώ στις ισχυρές χώρες επικρατεί η άποψη πως η οικονομική βοήθεια που παρέχουν δεν τυχαίνει εκτίμησης. Η οικονομία της Ευρωζώνης είναι στάσιμη. Τα κόμματα διαμαρτυρίας ενδυναμώνονται. Το ευρώ υποτίθεται πως αποτελούσε την κορωνίδα ενός μεγάλου φιλόδοξου πολιτικού εγχειρήματος. Πλέον μοιάζει πιο πολύ με έναν γάμο από τον οποίο απουσιάζει η αγάπη, και το υψηλό κόστος του χωρισμού είναι το μόνο που κρατά το ανδρόγυνο μαζί.’

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]