Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Tariq Ali: Αυτό που βλέπουμε σε Συρία και Αίγυπτο δεν είναι επανάσταση

  /   05/09/2013  /   Σχόλια

Tariq Ali: No Revolution in Syria

Από το ξεκίνημα της Αραβικής Άνοιξης πολλοί μίλησαν για επαναστάσεις. Όχι εγώ. Έχω επιχειρηματολογήσει κατά της θέσης πως μαζικές εξεγέρσεις συνιστούν από μόνες τους μια επανάσταση, δηλαδή μια μεταφορά εξουσίας από μια κοινωνική τάξη (ή έστω ένα στρώμα αυτής) σε μια άλλη η οποία οδηγεί σε θεμελιώδη αλλαγή. Το μέγεθος του πλήθους δεν αποτελεί καθοριστικό παράγοντα. Μέλη του πλήθους δημιουργούν μια επανάσταση μόνο όταν έχουν, στην πλειοψηφία τους, κάποιους σαφώς καθορισμένους κοινωνικούς και πολιτικούς στόχους. Αν δεν έχουν, θα υποσκιάζονται πάντα από αυτούς που έχουν, ή από το καθεστώς εξουσίας το οποίο θα ξανακερδίσει το χαμένο έδαφος άμεσα.

Egypt protestΗ Αίγυπτος είναι το πιο ξεκάθαρο παράδειγμα των τελευταίων χρόνων. Κανένα όργανο αυτόνομης εξουσίας δεν αναδείχθηκε. Η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία κέρδισε τις εκλογές, είναι μια συντηρητική κοινωνική δύναμη η οποία μπήκε αργοπορημένα στον αγώνα της αποκαθήλωσης του Μουμπάρακ και αναδείχθηκε ως ο κυρίαρχος πολιτικός παίχτης της σύγκρουσης. Η πολυδιάσπαση και η ηλιθιότητα που κυριαρχούσε στους κόλπους της Αδελφότητας, καθώς και η επιθυμία της να διαβεβαιώσει τόσο τη Ουάσινγκτον όσο και τις εγχώριες δυνάμεις ασφαλείας πως θα συνεχιζόταν η business as usual, την οδήγησε σε στρατηγικά και τακτικά λάθη. Νέες μαζικές κινητοποιήσεις πυροδοτήθηκαν, ακόμη μεγαλύτερες από αυτές που οδήγησαν στην εκδίωξη του Μουμπάρακ. Από τις κινητοποιήσεις αυτές για άλλη μια φορά απουσίαζε πλήρως η πολιτική, και τα μέλη τους απλά έβλεπαν τον στρατό σαν τον σωτήρα τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις επικροτούσαν τη στρατιωτική βία κατά μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας. Το αποτέλεσμα ήταν εμφανές. Η ancient régime επέστρεψε στην εξουσία με μαζική υποστήριξη. Αν η αρχική εξέγερση δεν ήταν επανάσταση, η τελευταία σίγουρα δεν ήταν αντι-επανάσταση. Ήταν απλά η επιβεβαίωση του ρόλου το στρατού στην πολιτική. Ο στρατός ήταν που αποφάσισε να ξεφορτωθεί και το Μουμπάρακ και το Μόρσι. Τους στρατιωτικούς ποιος θα τους ξεφορτωθεί; Άλλη μια μαζική κινητοποίηση; Αμφιβάλλω πάρα πολύ. Κοινωνικά κινήματα ανίκανα να αναπτύξουν ανεξάρτητη πολιτική είναι καταδικασμένα να εξαφανιστούν.

Όσο για τη Συρία, και εκεί ο ξεσηκωμός ήταν αυθεντικός και αντικατόπτριζε μια επιθυμία για πολιτική αλλαγή. Αν ο Άσαντ είχε δεχθεί να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια των έξι πρώτων μηνών, ή και πιο μετά, θα μπορούσε να είχε υπάρξει μια συνταγματική συμφωνία. Αντ’ αυτού, διάλεξε το δρόμο της καταστολής και έτσι τραβήχτηκαν οι τραγικά αναγνωρίσιμες γραμμές της μάχης μεταξύ Σουνιτών και Σιιτών (ένας διαχωρισμός που αποτελεί θρίαμβο των ΗΠΑ μετά την κατοχή του Ιράκ). Η Τουρκία, το Κατάρ και η Σαουδική Αραβία προσέφεραν οπλισμό και εθελοντές στη μια πλευρά και το Ιράν και η Ρωσία οπλισμό στην άλλη.

Η ιδέα πως ο Συριακός Εθνικός Συνασπισμός (SNC) είναι εκφραστής μιας επανάστασης στη Συρία είναι τόσο γελοία όσο η ιδέα πως η Μουσουλμανική Αδελφότητα έφερε κάποια επανάσταση στην Αίγυπτο. Ένας αιματηρός Girl in Syriaεμφύλιος πόλεμος με βαρβαρότητες και από τις δύο πλευρές εκτυλίσσεται αυτή στιγμή. Χρησιμοποίησε χημικά το καθεστώς; Δε γνωρίζουμε με βεβαιότητα. Τα χτυπήματα που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ έχουν στόχο να εμποδίσουν τον στρατό του Άσαντ να ανακαταλάβει τη χώρα. Αυτό είναι το διακύβευμα στη Συρία.

Έξω από τη χώρα, η Σαουδική Αραβία θέλει απελπισμένα να περάσει η εξουσία στα χέρια Σουνιτών, έτσι ώστε να απομονωθεί περαιτέρω το Ιράν. Τα συμφέροντα του Ισραήλ δεν είναι κάτι μυστικό. Θέλει τη συντριβή της Χεζμπολάχ.

Οτιδήποτε άλλο μπορεί να συμβαίνει ή όχι στη Συρία δεν έχει σχέση με επανάσταση. Μόνο ένας φαντασιόπληκτος σεκταριστής με παρωπίδες μπορεί να το αρνηθεί. Η ιδέα πως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ θα συμβάλλουν στην εγκαθίδρυση της δημοκρατίας καταρρίπτεται από τα τεκταινόμενα στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο:  ο δημοκράτης Ολάντ υπερασπίζεται και δικαιολογεί το αυταρχικό καθεστώς στο Μαρόκο, οι Σαουδάραβες εμποδίζουν την Υεμένη από την κατάληψη του Μπαχρέιν, ο Ερντογάν ασχολείται με την καταπίεση του πληθυσμού εντός των συνόρων του, ενώ το Ισραήλ δεν αρκείται με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) γονατισμένη αλλά θέλει να κάνει και η Χαμάς το ίδιο.

Οι περισσότεροι Σύροι πρόσφυγες στο Λίβανο και την Ιορδανία γνωρίζουν πολύ καλά πως μια επέμβαση των ΗΠΑ δεν θα βελτιώσει τίποτα στη χώρα τους. Πολλοί από τους θαρραλέους κατοίκους της Συρίας που ξεκίνησαν την εξέγερση βρίσκονται σε προσφυγικούς καταυλισμούς. Αυτοί που έχουν μείνει στα σπίτια τους φοβούνται και τις δύο πλευρές και ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει; Εν τω μεταξύ, στη Ουάσινγκτον ο Ομπάμα υπόσχεται στους Ρεπουμπλικάνους πως θα πετύχει την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία.

 

// Το κείμενο του Tariq Ali στα αγγλικά δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Guernica

 

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]