Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Το ένα εκατομμύριο έφτασαν οι πρόσφυγες στη Συρία

  /   06/03/2013  /   Σχόλια

Syria refugees

Το ένα εκατομμύριο έφτασαν οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει τη Συρία λόγω της σύρραξης, όπως ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες.

«Με ένα εκατομμύριο ανθρώπους να έχουν διαφύγει, εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στο εσωτερικό της χώρας και χιλιάδες ανθρώπους να περνούν κάθε μέρα τα σύνορα, η Συρία οδεύει προς μία ολοκληρωτική καταστροφή», δήλωσε ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτέρες.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε, αλλά η διεθνής ικανότητα ανθρωπιστικής ανταπόκρισης δοκιμάζεται επικίνδυνα. Αυτή η τραγωδία πρέπει να σταματήσει», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Οι μισοί πρόσφυγες είναι παιδιά, τα περισσότερα κάτω από 11 ετών και συχνά τραυματισμένα από τις εμπειρίες τους, όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ. Syria refugees 2Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία, η έξοδος σύρων προσφύγων έχει αυξηθεί δραματικά από τις αρχές του έτους. Από την 1η Ιανουαρίου 2013, 400.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία.

Οι περισσότεροι διασχίζουν τα σύνορα προς τον Λίβανο, την Τουρκία, την Ιορδανία, το Ιράκ και την Αίγυπτο και ορισμένοι φθάνουν στη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

Ο Λίβανος είναι η μικρότερη γειτονική χώρα της Συρίας, αλλά έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων. Ένας στους πέντε κατοίκους του Λιβάνου είναι πλέον Σύρος.

Η έξοδος των σύρων προσφύγων προς τον Λίβανο γίνεται με διπλάσιο ρυθμό – 4.400 άτομα ημερησίως εδώ και τρεις εβδομάδες –  σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στον Λίβανο Νινέτ Κέλι.

Παρά τις υποσχέσεις από διεθνείς δωρητές για τη χορήγηση 1,5 δισ. δολαρίων για τους πρόσφυγες και εκτοπισμένους της Συρίας , μόνο το 25% έχει εκταμιευθεί.

Στην Ιορδανία, η ηλεκτροδότηση, η υδροδότηση και οι υπηρεσίες υγείας δοκιμάζονται, ενώ η Τουρκία έχει δαπανήσει περισσότερα από 600 εκατ. δολάρια για τη διαμόρφωση 17 προσφυγικών καταυλισμών στο έδαφός της.  

Πηγή: Ναυτεμπορική

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]