Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

‘Η επέμβαση των ΗΠΑ δεν θα έπρεπε να εξαρτάται από το τι όπλα χρησιμοποιεί ο ‘Ασαντ’

  /   28/08/2013  /   Σχόλια

130319-syria-chemical-830a.photoblog600

Ακόμα κι αν επιβεβαιωθεί, η χρήση χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Συρίας δεν αλλάζει τίποτα όσον αφορά την ανάγκη για αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία. Όποιος σκέφτεται διαφορετικά υπερεκτιμά χωρίς λόγο τα οπλικά συστήματα που μπορεί να χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του ’Ασαντ και αδιαφορεί για τους πολλούς λόγους που καθιστούν απερίσκεπτη τυχόν επέμβαση των ΗΠΑ.

Φυσικά δεν είναι καλό που οι δυνάμεις του ’Ασαντ μπορεί να χρησιμοποίησαν χημικά όπλα. Δεν είναι όμως προφανές γιατί αυτή του η επιλογή αλλάζει σε κάτι τις εκτιμήσεις για το ποιο είναι το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ. Η ωμότητα του καθεστώτος ’Ασαντ είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες, κι έχει ήδη δολοφονήσει χιλιάδες ανθρώπους με συμβατικά μέσα. Είναι άραγε τόσο σημαντικό αν ο ’Ασαντ δολοφονεί τους αντιπάλους του χρησιμοποιώντας βόμβες, όλμους, βόμβες διασποράς, οπλοπολυβόλα, κατσαβίδια ή δηλητηριώδη αέρια; Το θέμα είναι οι νεκροί, όχι πώς σκοτώθηκαν!

Οι συνήγοροι της στρατιωτικής επέμβασης ισχυρίζονται πως οι ΗΠΑ οφείλουν να επέμβουν ώστε να υπερασπιστούν την απαγόρευση της χρήσης χημικών όπλων. Η χρήση νευροτοξικών παραγόντων αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, αλλά θα ήταν υπερβολικό να χαρακτηριστεί «όπλο μαζικής καταστροφής» (WMD). Λόγω της δυσκολίας τους να χρησιμοποιηθούν στους περισσότερους τύπους πεδίων μάχης, στην πραγματικότητα τα χημικά όπλα είναι συνήθως λιγότερο θανατηφόρα από άλλα όπλα που είναι αποδεκτά, όπως ορισμένα εκρηκτικά. Είναι ειρωνικό, αλλά προτιθέμεθα να τιμωρήσουμε τη χρήση ορισμένων όπλων χρησιμοποιώντας από τη μεριά μας όπλα που είναι πολύ πιο θανατηφόρα. Αφήστε που το πρόσχημα της τήρησης του διεθνούς δικαίου θα ήταν κάπως πιο πειστικό αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν αγνοούσε συστηματικά το διεθνές δίκαιο όποτε αυτό την εμπόδιζε από το να κάνει κάτι που η Ουάσινγκτον θέλει να κάνει.

Πέραν αυτών, η επέμβαση είναι σε κάθε περίπτωση κακή ιδέα: οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν πρόκειται να εξαλείψουν το χημικό οπλοστάσιο του ’Ασαντ και είναι πολύ αμφίβολο αν θα γείρουν την πλάστιγγα υπέρ των ανταρτών. Ακόμα κι αν το κάνουν, αυτό θα δώσει κίνητρο στον ’Ασαντ για πιο εκτεταμένη χρήση χημικών όπλων. Η πτώση του ’Ασαντ θα δημιουργούσε ένα αποτυχημένο κράτος και θα πυροδοτούσε μια λυσσώδη διαμάχη μεταξύ των διαφόρων αντάρτικων ομάδων. Η συριακή εξέγερση μπορεί να ξεκίνησε σαν ένα ειρηνικό μεταρρυθμιστικό κίνημα, αλλά σήμερα οι ισχυρότερες αντικαθεστωτικές ομάδες απαρτίζονται από ακραίους τζιχαντιστές, που είναι οι τελευταίοι που θα θέλαμε να δούμε να καταλαμβάνουν την εξουσία στη Δαμασκό. Όλα αυτά ισχύουν, ανεξαρτήτως των όπλων που μπορεί να χρησιμοποίησε ο ’Ασαντ.

Τέλος, ο Ομπάμα  μπορεί να μπαίνει στον πειρασμό να επέμβει, διότι χάραξε ανοήτως μια «κόκκινη γραμμή» σε αυτό το ζήτημα και αισθάνεται πως απειλείται η αξιοπιστία του. Αλλά δεν διορθώνεις μια ανοησία κάνοντας μια ακόμα μεγαλύτερη. Η αμερικανική ισχύς είναι αξιόπιστη όταν αξιοποιείται για να προστατεύει τα αμερικανικά συμφέροντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα συμφέρον να αναμειχθούν στη Συρία, κι αυτό δεν αλλάζει λόγω της χρήσης χημικών όπλων από την κυβέρνηση της Δαμασκού.

 

// The New York Times

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]