Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Ομοσπονδία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

  /   07/10/2013  /   Σχόλια

Συμμαχία Ελλάδας-ΙσραήλΈστω και με μεγάλη καθυστέρηση η ελληνική πολιτική δείχνει πια να έχει αντιληφθεί  επιτέλους το αυτονόητο: ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ όχι απλώς πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατό πιο στενές, αλλά πρέπει να φτάσουν στο βαθμό μιας πραγματικής – και όχι στα χαρτιά – συμμαχίας.Δηλαδή να εκταθούν και να βαθύνουν πέρα και από την έστω και έντονη συνεργασία σε διάφορα επίπεδα. Να αγγίξουν τα επίπεδα της λογικής της Συνομοσπονδίας, ή, γιατί όχι, ακόμα και της Ομοσπονδίας;

Μια Μεσογειακή Ομοσπονδία της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, θα άλλαζε τα πάντα για όλους τους συμμετέχοντες. Οι τρεις χώρες δεν έχουν απολύτως τίποτα να μοιράσουν, δεν υπάρχουν μεταξύ τους στοιχεία ανταγωνισμών ή διενέξεων, ενώ, αντίθετα, έχουν πάρα πολλά να μοιραστούν, όλα προσθέτοντας κάτι στο κάθε μέρος και μαζί στο σύνολο.

Μια Ομοσπονδία των τριών κρατών θα σήμαινε ότι έχουν να διαχειριστούν από κοινού τεράστια αποθέματα φυσικών πόρων και θα τα διαχειριζόντουσαν με ασφάλεια, αφού οι ένοπλες δυνάμεις τους θα ήταν σε θέση να την παράσχουν αποτελεσματικά αν αυτό χρειαζόταν. Το Ισραήλ διαθέτει την καλύτερη ίσως αεροπορία στον κόσμο, αλλά δεν έχει ουσιαστικές ναυτικές δυνάμεις που απαιτούνται πλέον, ενώ η Ελλάδα, με λίγες συγκριτικά επενδύσεις, μπορεί να επαναφέρει το Πολεμικό της Ναυτικό σε επίπεδα ισχύος πολύ υψηλότερα από κάθε άλλη χώρα της περιοχής.

Επίσης, το Ισραήλ έχει απόλυτη ανάγκη από στρατηγικό βάθος, το οποίο του λείπει, και το οποίο μπορεί να του εξασφαλίσουν η Κύπρος και η Ελλάδα.

Η ενοποίηση αυτής της μεγάλης και κρίσιμης περιοχής από το Ισραήλ μέχρι την Αδριατική, θα φέρει πρωτοφανείς εξελίξεις με ευρύτερη σημασία.

Επίσης, η εβραική και η ελληνική ομογένεια, αν συνεργαστούν σε βάθος και με σύστημα για κοινούς σκοπούς, θα αναδειχθούν σε καθοριστικής σημασίας δύναμη για τις εξελίξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Την ίδια ώρα, η Ελλάδα, μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., μπορεί να στηρίξει το Ισραήλ μέσα από αυτές τις δύο ιδιότητές της.

Φυσικά, πολύ μεγάλο πεδίο υπάρχει και στην οικονομική συνεργασία, πέραν της ενέργειας: είναι πάρα πολλά εκείνα που μπορούν να γίνουν ανάμεσα στα δύο κράτη.

Μεγάλη πολιτική σήμερα θα σήμαινε ακριβώς αυτό: να τολμήσει η Ελλάδα να προχωρήσει σε νέους δρόμους που ανοίγουν νέες δυνατότητες. Να κάνει άλμα προς τα εμπρός, να κινηθεί δυναμικά, να αλλάξει την ατζέντα, να βρει τρόπους να επαναφέρει τη δύναμή της. Και η δημιουργία μίας τέτοιας τριπλής συμμαχίας ή ακόμα και ομοσπονδίας, θα συνέβαλε όσο τίποτε άλλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Θα τολμήσουμε, ή θα μείνουμε στα ημίμετρα και στα λόγια;

// Το παρόν άρθρο δημοσιεύθηκε αρχικά στο Βήμα

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]