Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Σουηδία: Οι επιπτώσεις της απομόνωσης των μεταναστών

  /   27/05/2013  /   Σχόλια

sweden riots

Στη Στοκχόλμη και άλλες πόλεις της Σουηδίας, ομάδες ατόμων αποτελούμενες κυρίως από νέους μετανάστες έκαψαν κτήρια και οχήματα τις τελευταίες μέρες, στα πλαίσια ενός είδους βίαιας έκρηξης που σπανίζει σε μια χώρα που περηφανεύεται για τον ήρεμο, νομοταγή τρόπο ζωής της.

Οι ταραχές, που παραπέμπουν σε αντίστοιχα συμβάντα στη Γαλλία το 2005 και τη Βρετανία το 2011, τοποθέτησαν τη Σουηδία στο κέντρο ενός τεταμένου ντιμπέιτ στην Ευρώπη για τη μετανάστευση και τις εντάσεις που προκαλεί σε περιόδους μεγάλων οικονομικών δεινών.

Τα επεισόδια, τα οποία καθώς γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν κοπάσει, προκάλεσαν λιγότερες καταστροφές σε σχέση με αυτά των προαναφερθέντων περιπτώσεων στις οποίες πάλι εμπλέκονταν κυρίως μετανάστες. Το σοκ που προκάλεσε στη σουηδική κοινωνία όμως ήταν μεγάλο, καθώς η χώρα έχει τη φήμη της φιλόξενης απέναντι σε μετανάστες και ανθρώπους που αναζητούν άσυλο, συμπεριλαμβανομένων αυτών που διαφεύγουν συρράξεων σε χώρες όπως το Ιράκ, τη Σομαλία και τη Συρία, ενώ σε σχετικές έρευνες η Σουηδία εμφανίζεται πάντα στην κορυφή των λιστών με τις πιο ευτυχισμένες χώρες στον κόσμο.

Οι εικόνες εφήβων που πετάνε πέτρες σε πυροσβέστες έκαναν πολλούς Σουηδούς να αναρωτηθούν τι πήγε στραβά σε μια κοινωνία που έχει επενδύσει πάρα πολλά στο να βοηθάει τους μη έχοντες και διαθέτει ένα από τα πιο ευρεία συστήματα κοινωνικής πρόνοιας παγκοσμίως, παρά τις πρόσφατες περικοπές.

Το ακροδεξιό κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών δεν έχασε την ευκαιρία να σκληρύνει την αντιμεταναστευτική στάση του και να ζητήσει απέλαση των μεταναστών που παραβαίνουν το νόμο. ‘Δεν είναι απλά ζήτημα της αστυνομίας. Τα συμβάντα αποτελούν άμεσο αποτέλεσμα της ανεύθυνης μεταναστευτικής πολιτικής που έχει δημιουργήσει βαθιά ρήγματα στη σουηδική κοινωνία’ δήλωσε ο αρχηγός της παράταξης.

Στον αντίποδα, τα κόμματα της Αριστεράς, τα οποία κυριαρχούσαν στην πολιτική ζωή της χώρας επί δεκαετίες και δημιούργησαν το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας ‘από την κούνια μέχρι τον τάφο’ εντοπίζουν ως αιτία τη μείωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη συντηρητική στροφή προς την ιδιωτικοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα, λένε, την αλλοίωση του χαρακτήρα της σουηδικής κοινωνίας η οποία παραδοσιακά ήταν ανεκτική και προήγαγε την ισότητα. Μια πρόσφατη έρευνα του ΟΟΣΑ έδειξε πως η ανισότητα στη Σουηδία αυξήθηκε τα τελευταία 25 χρόνια περισσότερο απ’ ότι σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανοποιημένη χώρα, αλλά τα επίπεδα της παραμένουν πιο χαμηλά από τις περισσότερες χώρες.

‘Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι’, λέει ο Μπάρμπο Σόρμαν, μέλος του αντιπολιτευόμενου Κόμματος της Αριστεράς. ‘Η Σουηδία αρχίζει να μοιάζει με τις ΗΠΑ’.

sweden riots 2

Στις τάξεις των μεταναστών, παρατηρείται ένα μεγάλο χάσμα γενεών όσον αφορά στην αντίληψη περί της ζωής στη Σουηδία. ‘Οι γονείς μας λένε πως θα πρεπε να είμαστε ευγνώμονες’, λέει ο Ραμί αλ-Καμισί, ένας νεαρός ακτιβιστής και πρωτοετής φοιτητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, του οποίου οι γονείς έφτασαν στη χώρα από το Ιράκ. ‘Οι ίδιοι αισθάνονται ευγνώμονες γιατί έζησαν πολέμους. Εμείς όμως που γεννηθήκαμε εδώ δεν έχουμε τέτοιο αναφοράς για να συγκρίνουμε το επίπεδο ζωής μας. Προσωπικά η Σουηδία μου έχει δώσει ευκαιρίες που δεν θα είχα στο Ιράκ αλλά δε μου συμπεριφέρονται όπως συμπεριφέρονται απέναντι στους λευκούς. Γίνομαι θύμα διακρίσεων συνεχώς.’

Όπως ήταν αναμενόμενο, τα επεισόδια έχουν αυξήσει τα ποσοστά της ακροδεξιάς καθώς, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, πολλοί Σουηδοί αισθάνονται εξοργισμένοι με το γεγονός πως αποκαλούνται ρατσιστές ενώ η χώρα τους έχει δεχθεί τόσους μετανάστες, οι οποίοι πλέον αποτελούν το 15 τοις εκατό του πληθυσμού. Την περσινή χρονιά η Σουηδία δέχθηκε διπλάσιο αριθμό ατόμων που αναζητούσαν άσυλο και η χώρα έχει γίνει ο πρώτος προορισμός για πρόσφυγες από τη Συρία.

Σημαντικό ρόλο αναμφισβήτητα παίζει η ανεργία, η οποία μολονότι βρίσκεται στο 8% στη Σουηδία, στις περιοχές με πολλούς μετανάστες το ποσοστό είναι διπλάσιο και τετραπλάσιο στους νέους κάτω των 25.

‘Οι μέσοι Σουηδοί κάθονται  μπροστά στις τηλεοράσεις τους εξοργισμένοι με τις εικόνες μεταναστών που πετάνε πέτρες’, λέει ο Μίκαελ Λουντ, μέλος της αντιρατσιστικής οργάνωσης που δημιούργησε ο Στιγκ Λάρσον, ο συγγραφέας του ‘Κοριτσιού με το Τατουάζ’. ‘Κι εγώ είμαι εξοργισμένος, αλλά είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορούν να κερδίσουν την προσοχή των πολιτικών και των μίντια.’

Συμπληρώνει πως όταν επισκέφθηκε τις περιοχές των ταραχών, συνειδητοποίησε για πρώτη φορά πόσοι νέοι μισούν την αστυνομία και θεωρούν τους αστυνομικούς ρατσιστές.

‘Η αστυνομία φοβάται και οι νέοι φοβούνται. Και όταν συναντούνται φοβισμένοι άνθρωποι, αυτό συχνά οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα’.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]