Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Κάθε 20 ώρες δημιουργείται ένα startup στη Γερμανία

  /   17/10/2013  /   Σχόλια

Berlin supports startups

Στο Βερολίνο γίνονται προσπάθειες να στηριχθεί η δημιουργία startup ακολουθώντας το μοντέλο της Silicon Valley αλλά μολονότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, η κουλτούρα παραμένει πιο συντηρητική σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Η έλλειψη χρηματοδότησης είναι ένας λόγος πίσω από αυτήν την επιφυλακτικότητα. Τα startup χρειάζονται κεφάλαια με εξειδίκευση στις τεχνολογικές καινοτομίες προκειμένου να επιβιώσουν και να καρποφορήσουν. Αλλά αυτού του τύπου οι πηγές κεφαλαίων δεν είναι τόσο ανεπτυγμένες στη Γερμανία.

Η μέση επένδυση στη Γερμανία κυμαίνεται στα 780.000 δολάρια σε σχέση με τα έξι εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ.

Ο Λαρς Χίνρικς, ιδρυτής του κοινωνικού δικτύου επιχειρηματιών Xing, σχολιάζει ότι στη Γερμανία ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας δεν είναι παράλληλα επενδυτής, όπως συμβαίνει στη Σίλικον Βάλεϊ.

Tα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια στη Γερμανία είναι, επίσης, συντηρητικά στις κινήσεις τους. Αντί να επενδύουν σε περισσότερες εταιρείες προσδοκώντας ότι μια από αυτές θα επιτύχει, αναμένουν συγκεντρωτικά αποδόσεις από λιγότερες εταιρείες και μάλιστα εντός 18μήνου.

Οι περιφερειακές αποταμιευτικές και συνεταιριστικές τράπεζες διστάζουν να επενδύσουν σε ανεξερεύνητες ιδέες του Διαδικτύου.

Δεύτερον, ο φόβος της αποτυχίας είναι ένας ακόμη παράγοντας. Θα αποθάρρυνε το 42% των Γερμανών που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση της GEM. Στις ΗΠΑ, το ποσοστό αυτό περιορίζεται στο 32%. Ούτως ή άλλως, μία ή δύο αποτυχίες στις ΗΠΑ μπορεί να αποτελέσουν και ατού στο προφίλ ενός νέου επιχειρηματία. Οι αισιόδοξοι υποστηρίζουν πως το περιβάλλον αυτό αλλάζει σταδιακά σε ένα… ψηφιακό Βερολίνο. Οι απόφοιτοι πανεπιστημίων αρχίζουν να θεωρούν ότι το startup είναι μια αποδεκτή επιλογή καριέρας. Το προηγούμενο τρίμηνο εισέρρευσαν περισσότερα καινοτομικά επενδυτικά κεφάλαια στο Βερολίνο απ’ ό,τι στο Λονδίνο.

Ο Πάτρικ Μπανκ, ιδρυτής της Ubermetrics, εταιρείας που βοηθά μεγάλες εταιρείες στην ανάλυση άρθρων και σχολίων στα κοινωνικά δίκτυα που τις αφορούν, θεωρεί ότι τα πράγματα αλλάζουν στο Βερολίνο. Υπάρχει περίσσεια ταλέντου στα πέντε πανεπιστήμια της πόλης, αν και πολλοί απόφοιτοι δηλώνουν έκπληκτοι από τις πολλές ώρες εργασίας που απαιτούνται σε μια νεοφυή εταιρεία. Η γερμανική κυβέρνηση προσπαθεί να βοηθήσει. Η KfW, τράπεζα του γερμανικού ομοσπονδιακού κράτους, παρέχει δάνεια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις όπως πράττουν οι περιφερειακές τράπεζες.

Σε τελική ανάλυση, έτσι όπως είναι σήμερα διαμορφωμένες οι συνθήκες στη Γερμανία, τα startup μπορεί να καταλήξουν στον έλεγχο ήδη καθιερωμένων παικτών σαν την Telekom και τη Springer. Λίγες θα ανθήσουν μόνες τους. Η Γερμανία μπορεί να μη «γεννήσει» τη νέα Google. Ισως, όμως, να μην είναι απαραίτητο για τη χώρα της Mercedes.

// The Economist

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]