Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Η Standard & Poor’s στο εδώλιο

  /   05/02/2013  /   Σχόλια

Η Standard & Poor’s στο εδώλιο

Δικαστικά κινήθηκαν οι ΗΠΑ κατά της Standard & Poor’s και της μητρικής της εταιρίας McGraw-Hill βάσει κατηγοριών πως η S&P εσκεμμένα υποεκτίμησε το πιστωτικό ρίσκο ομολόγων και παραγώγων και κατά συνέπεια είχε κεντρικό ρόλο στην κρίση του 2008.

Το αμερικάνικο Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέβαλλε μήνυση χθες, κατηγορώντας τις εταιρίες για τριών ειδών απάτη. Είναι η πρώτη σχετική ενέργεια κατά οίκου αξιολόγησης για βαθμούς αξιολόγησης που συνδέονται με την χρηματοοικονομική κρίση.

Η S&P φέρεται να εξέδωσε βαθμούς αξιολόγησης για χρηματοοικονομικά παράγωγα συνολικής αξίας 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από τον Σεπτέμβριο του 2004 μέχρι τον Οκτώβριο του 2007. Σύμφωνα με τις κατηγορίες, ο οίκος προέβη σε εσκεμμένη υποεκτίμηση των ρίσκων τμημάτων αυτών των παραγώγων, με σκοπό να αυξήσει τα κέρδη από συνδιαλλαγές με τις επενδυτικές τράπεζες που τα εξέδιδαν. Επιπλέον, διατυπώνεται η κατηγορία πως η S&P ψευδώς ισχυριζόταν πως οι αξιολογήσεις της ήταν αντικειμενικές, ανεξάρτητες και ανεπηρέαστες από συγκρούσεις συμφερόντων.

Στελέχη της εταιρίας έχουν κατά καιρούς παραδεχτεί πως το μοντέλο αξιολόγησης άλλαζε, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στους στόχους μέγιστης κερδοφορίας. Ενδεικτικό της αστοχίας -εσκεμμένης ή μη- των βαθμών αξιολόγησης είναι πως τιτλοποιημένα ενυπόθηκα δάνεια (mortgage-backed securities) με άριστη βαθμολογία οδήγησαν σε απώλειες 2,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.

Παρ’ όλα αυτά, μέχρι τώρα οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν δεχθεί κάποια ποινή για το ρόλο τους στην κρίση η οποία πυροδοτήθηκε από παράγωγα τεράστιου ρίσκου τα οποία αξιολογούσαν ως απολύτως αξιόπιστα. Σε μια πολύκροτη δίκη του Σεπτεμβρίου 2011 το δικαστήριο δικαίωσε τους οίκους, ισχυριζόμενο ότι οι αξιολογήσεις ήταν απλά ‘προβλέψεις΄ και χωρίς συγκεκριμένες στερεές αποδείξεις εσκεμμένης παραπλάνησης δεν μπορούσαν να τους επιβληθούν κυρώσεις.

Το κλίμα για τους οίκους αξιολόγησης είναι ιδιαίτερα αρνητικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι κυβερνήσεις με μπροστάρηδες τη Γαλλία και τη Γερμανία κάνουν συχνές εκκλήσεις για επιβολή αυστηρότερων κανονισμών στη λειτουργία τους, ισχυριζόμενοι ότι οι αξιολογήσεις τους υπονομεύουν την ανάκαμψη της Ένωσης.

 

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]