Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

ΟΗΕ: 258 χιλιάδες νεκροί από το λιμό στη Σομαλία σε ενάμιση χρόνο

  /   02/05/2013  /   Σχόλια

somalia famine

somaliaΤη μεγαλύτερη, ενδεχομένως, επισιτιστική κρίση των τελευταίων 25 χρόνων παγκοσμίως βίωσε η Σομαλία από τον Οκτώβριο του 2010 έως τον Απρίλιο του 2012 σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και δείχνει πως 258 χιλιάδες Σομαλοί πέθαναν από την πείνα εκείνη την περίοδο, εκ των οποίων 133 χιλιάδες ήταν παιδιά μικρότερα των πέντε ετών.

Ο ΟΗΕ ανακήρυξε την ύπαρξη λιμού για πρώτη φορά στις περιοχές της Νότιας Μπακούλ και Μπας Σαμπέλε που ελέγχονταν από την προσκείμενη στην Αλ Κάιντα στρατιωτική ισλαμική οργάνωση αλ-Σαλάμπ, η οποία αρνήθηκε πως υπήρχε κάποιο πρόβλημα και απαγόρευσε τη δράση δυτικών φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Ο λιμός στη συνέχεια εξαπλώθηκε και έφτασε μέχρι την πρωτεύουσα Μπογκαντίσου που ήταν υπό των έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων. Το αποτέλεσμα, αναφέρει η έκθεση, ήταν πως το 4,6% του συνολικού πληθυσμού και το 10% των παιδιών μικρότερων των πέντε ετών πέθαναν στη νότια και κεντρική Σομαλία.

Στη Μπας-Σαμπέλε  και τη Μογκαντίσου πέθανε σχεδόν ένα στα πέντε παιδιά κάτω των πέντε ετών.

Η Σομαλία ήταν το μεγαλύτερο θύμα της οξείας ξηρασίας που είχε πλήξει 13 εκατομμύρια ανθρώπους στο Κέρας της Αφρικής το 2011, οδηγώντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε αναζήτηση τροφής.

Πέραν των φυσικών φαινομένων, η Σομαλία βασανιζόταν 20 χρόνια από εμφυλίους πολέμους, καθώς τοπικοί πολέμαρχοι, φύλαρχοι και ισλαμιστικές στρατιωτικές οργανώσεις μάχονταν για την εξουσία, οδηγώντας τη χώρα σε μια κατάσταση χάους.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ήρθε στην εξουσία μια κυβέρνηση που στηρίζεται από τον ΟΗΕ, η οποία έχει φέρει ένα βαθμό σταθερότητας σε κάποιες περιοχές.

Η Σομαλία συνεχίζει όμως να έχει ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά υποσιτισμού και θνησιμότητας στις παιδικές ηλικίες παγκοσμίως.

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]