Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Social Media: Η Καινοτομία της Μοναξιάς

  /   22/08/2013  /   Σχόλια

Social Media: Η Καινοτομία της Μοναξιάς

Μια απλή σκέψη: οι πίθηκοι, οι οποίοι είναι γνωστή για την αναπτυγμένη κοινωνική τους ζωή, οργανώνονται σε μικρές ομάδες μερικών δεκάδων μελών.

 

Το μέγεθος των ομάδων αυτών είναι περιορισμένο. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, όλα τα μέλη της ομάδας πρέπει να γνωρίζονται καλά μεταξύ τους.

 

Το μέσο μέγεθος της ομάδας κυμαίνεται από 20 σε 50 μέλη. Όταν αυξηθεί πέρα από κάποιο όριο, η ομάδα διαλύεται και συνήθως χωρίζεται σε δύο επί μέρους ομάδες.

 

Μια αντίστοιχη κατάσταση παρατηρείται ανάμεσα στους ανθρώπους.

 

Η εφεύρεση όμως της γλώσσας έχει συμβάλλει στη δημιουργία μεγαλύτερων ομάδων.

 

Σύμφωνα με κοινωνιολογικές έρευνες, η μεγαλύτερη δυνατή φυσική ομάδα ανθρώπων αποτελείται από περίπου 150 μέλη.

 

Οι περισσότεροι άνθρωποι απλά δεν μπορούν να γνωρίζουν στενά περισσότερα από 150 άτομα. Οπότε ακόμα και σήμερα,

 

Ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον, και η αίσθηση της μοναξιάς μπορεί να τον τρελάνει.

 

Όμως ο σύγχρονος δυτικός κόσμος έχει αγιοποιήσει την ατομικότητα.

 

Τα άτομα μετρώνται με βάση τα προσωπικά επιτεύγματα, όπως την καριέρα, τον πλούτο, το προφίλ και την κατανάλωση.

 

Έτσι, πολλοί άνθρωποι θυσιάζουν τους κοινωνικούς και οικογενειακούς τους δεσμούς στο βωμό του ιδεώδους της αυτοπραγμάτωσης.

 

Καθώς η δομή της δυτικής κοινωνίας ραγίζει, δεν είναι περίεργο που όλο και περισσότεροι άνθρωποι αυτοπροσδιορίζονται ως μοναχικοί.

 

Έτσι, η μοναξιά έχει γίνει η πιο διαδεδομένη ασθένεια του σύγχρονου κόσμου.

 

Μια από τις πιο πιθανές αιτίες της ασθένειας αυτής είναι το online κοινωνικό δίκτυο.

 

Σε έναν κόσμο όπου ο χρόνος είναι χρήμα και ο περίγυρος μας ασκεί πίεση για να πετύχουμε όλο και περισσότερα, η κοινωνική μας ζωή γίνεται πιο απαιτητική από ποτέ.

 

Και μετά, έχουμε την τεχνολογία. Απλή, ελπιδοφόρος, αισιόδοξη, για πάντα νέα. Εθιζόμαστε στον virtual έρωτα, μεταμφιεσμένο από το κοινωνικό δίκτυο που παρέχει μια εντυπωσιακή πλατφόρμα για να διαχειριστούμε αποδοτικά την κοινωνική μας ζωή.

 

Όμως, το αποτέλεσμα των φαντασιώσεών μας για υποκατάστατα έχει αρχίσει να γίνεται φανερό.

 

Μαζεύουμε φίλους σαν γραμματόσημα, μην κάνοντας το διαχωρισμό μεταξύ ποιότητας και ποσότητας και μετατρέποντας τη βαθιά εμπειρία της φιλίας σε ανταλλαγή φωτογραφιών και συνομιλιών chat.

 

Έτσι, υποκαθιστούμε το διάλογο με τη δικτύωση και δημιουργείται μια παράδοξη κατάσταση, στην οποία ισχυριζόμαστε πως έχουμε πολλούς φίλους, ενώ ουσιαστικά είμαστε μόνοι.

 

Επομένως ποιο είναι το πρόβλημα με το κάνεις πραγματική συζήτηση;

 

Λοιπόν, πραγματοποιείται σε πραγματικό χρόνο, και δεν μπορείς να ελέγξεις τι θα πεις. Και αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο.

 

SMS, emails, posts, όλα αυτά μας επιτρέπουν να παρουσιάσουμε τον εαυτό μας όπως αυτός θέλουμε να είναι. Μπορούμε να κάνουμε διορθώσεις, κι έτσι μπορούμε να κάνουμε διαγραφές.

 

Αντί να χτίζουμε πραγματικές φιλίες, εθιζόμαστε στην ατέρμονη προσωπική προώθηση. Ξοδεύουμε ατελείωτες ώρες χτίζοντας το προσωπικό μας προφίλ, ψάχνοντας την καλύτερη δυνατή αλληλουχία λέξεων για το επόμενό μας μήνυμα, επιλέγοντας τις φωτογραφίες στις οποίες είμαστε πιο ωραίοι. Όλα αυτά με σκοπό να παρουσιάσουμε την επιθυμητή εικόνα του εαυτού μας. Περιμένουμε πιο πολλά από την τεχνολογία και λιγότερα από τους εαυτούς μας.

 

Τα κοινωνικά δίκτυα δεν αλλάζουν απλά αυτό που κάνουμε, αλλά αυτό που είμαστε. Κι αυτό γιατί η τεχνολογία μας φαίνεται ελκυστική περισσότερο εκεί που είμαστε πιο ευάλωτοι. Και είμαστε όντως ευάλωτοι.

 

Νιώθουμε μοναξιά, αλλά φοβόμαστε την προσωπική επαφή.

 

Τα κοινωνικά δίκτυα μας προσφέρουν τρεις ευχάριστες φαντασιώσεις: Πρώτον, ότι μπορούμε να εστιάσουμε την προσοχή μας όπου θέλουμε. Δεύτερον, ότι πάντα κάποιοι θα μας ακούν. Και τρίτον, ότι δεν θα χρειαστεί ποτέ να είμαστε μόνοι.

 

Κι αυτή η τρίτη φαντασίωση, ότι ποτέ δεν θα χρειαστεί να είμαστε μόνοι, είναι κεντρική στην αλλοίωση της ψυχοσύνθεσής μας.

 

Διαμορφώνει τη νέα μορφή ύπαρξης. Ο καλύτερος τρόπος να περιγραφεί είναι: ‘μοιράζομαι άρα υπάρχω’.

 

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για να ορίσουμε τους εαυτούς μας, μοιραζόμενοι τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας ακόμη και καθώς τα βιώνουμε.

 

Επιπλέον, προσποιούμαστε πως έχουμε εμπειρίες για να έχουμε κάτι να μοιραστούμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να νιώσουμε ζωντανοί.

 

Καταλήγουμε να πιστεύουμε πως το να είμαστε μονίμως συνδεδεμένοι θα μας κάνει να αισθανόμαστε λιγότερο μόνοι. Αλλά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος, καθώς το αντίθετο ισχύει.

 

Αν δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ μόνοι τότε το μόνο που θα γνωρίζουμε είναι η μοναξιά.

 

// Μετάφραση: www.diethni.gr
Σενάριο, Σχεδιασμός & Animation: Shimi Cohen
Βασισμένο στο βιβλίο Sherry Turkle – Alone Together

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]