Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Κρούγκμαν: Προστατεύστε το σκανδιναβικό μοντέλο

  /   09/01/2014  /   Σχόλια

Το σκανδιναβικό μοντέλο επέδειξε αντοχή στην κρίση

Ο τρόπος με τον οποίο το σκανδιναβικό μοντέλο ανταπεξήλθε στην κρίση αποδεικνύει, κατά τον Κρούγκμαν, ότι το μεγάλο κοινωνικό κράτος μπορεί να συνδυαστεί με μια ανταγωνιστική, σταθερή οικονομία.

Καθώς οι κυβερνήσεις στη Δανία και τη Σουηδία επιδιώκουν να αλλοιώσουν το περίφημο σκανδιναβικό μοντέλο πολιτικής το οποίο περιλαμβάνει υψηλότατη φορολογία και εκτεταμένες υψηλού επιπέδου κοινωνικές παροχές, ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν προειδοποιεί πως κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται.

‘Δεν έχει αποδειχθεί πως η αντιμετώπιση της κρίσης προϋποθέτει περικοπές στις κρατικές δαπάνες και στη φορολογία’, δήλωσε σε ομιλία του στο ετήσιο συνέδριο που διοργανώνει η Skagen Funds.

Η Δανία και η Σουηδία, οι χώρες με την υψηλότερη φορολογία στον κόσμο και δημόσιο χρέος χαμηλότερο από το μισό του ευρωπαϊκού μέσου όρου, έχουν προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε κάποιες περικοπές επιδομάτων (πχ ανεργίας και οικογενειακά), με τις κυβερνήσεις να υποστηρίζουν πως η μείωση της φορολογίας είναι ένα πιο αποδοτικό εργαλείο δημιουργίας θέσεων εργασίας σε σχέση με τις δημόσιες δαπάνες. Ο κυβερνών συνασπισμός στη Σουηδία αναμένεται να ηττηθεί στις εκλογές του Σεπτεμβρίου από τον συνασπισμό κομμάτων του οποίου ηγούνται οι Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι υπόσχονται επιστροφή στο παραδοσιακό σκανδιναβικό μοντέλο της υψηλής φορολογίας και εκτεταμένων κρατικών δαπανών.

Προτού κάποιος θρασύς προβεί σε παραλληλισμό με την Ελλάδα οφείλει πρώτον να λάβει υπ όψιν ότι ‘το δίδαγμα’, κατά τον Κρούγκμαν, ‘είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά ένα γενναιόδωρο κοινωνικό κράτος, αρκεί να βασίζεται σε στερεά δημοσιονομικά θεμέλια’. Και να μην υπάρχει, μεταξύ άλλων, βαθιά ριζωμένη κουλτούρα διαφθοράς, προφανώς.

Η οικονομική δραστηριότητα αυτών των χωρών απέχει πολύ από το να περιστρέφεται γύρω από το κράτος, καθώς αξίζει  να σημειωθεί πως η Σουηδία διαθέτει κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρίες στους τομείς τους, όπως τη Volvo , την IKEA και τη Hennes & Mauritz.

Όσο για τη σύγκριση με τις ΗΠΑ; ‘Τα συστήματα κοινωνικής πρόνοιας στις σκανδιναβικές χώρες παραμένουν πέρα από το πιο τρελό όνειρο των Αμερικανών liberals’, προσέθεσε ο Κρούγκμαν.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]