Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Φόβοι για λιώσιμο του μόνιμου πάγου στη Σιβηρία

  /   25/02/2013  /   Σχόλια

Siberia permafrost

Μια άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό Κελσίου θα αρκούσε για να πυροδοτήσει το λιώσιμο των μόνιμων πάγων της Σιβηρίας, προειδοποίησε διεθνής ομάδα επιστημόνων. Κάτι τέτοιο θα είχε ως αποτέλεσμα να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου, τροφοδοτώντας ένα φαύλο κύκλο κλιματικής αλλαγής.

Οι ερευνητές υπό τον Αντον Βακς του πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναζήτησαν στοιχεία σε έξι παγωμένα σπήλαια στης Σιβηρία. Ανέλυσαν σταλακτίτες και σταλαγμίτες που σχηματίζονται με την εισροή βρόχινου νερού και λιωμένου χιονιού στις σπηλιές, συμπυκνώνοντας έτσι όλες τις αλλαγές των μόνιμων πάγων εδώ και μισό εκατομμύριο χρόνια.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science, όταν το έδαφος πάνω από μία σπηλιά είναι παγωμένο, δεν εισρέει νερό, άρα οι υπάρχοντες σχηματισμοί αποτελούν τα «απομεινάρια θερμότερων περιόδων, πριν από τη δημιουργία του μόνιμου πάγου».

Έτσι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι συνθήκες που επικρατούσαν στη Σιβηρία πριν από 400.000 χρόνια, όταν η μέση παγκόσμια θερμοκρασία ήταν 1,5 βαθμό Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με σήμερα, επέτρεψαν το σχηματισμό των σταλακτιτών και των σταλαγμιτών. Αυτό σημαίνει ότι, μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό σε σχέση με σήμερα, αρκεί για να επιφέρει σημαντική τήξη του μόνιμου πάγου.

«Καθώς ο μόνιμος πάγος καλύπτει το 24% της χερσαίας επιφάνειας του βορείου ημισφαιρίου, η εκτεταμένη τήξη του θα μπορούσε να επηρεάσει τεράστιες περιοχές και να απελευθερώσει [δισεκατομμύρια τόνους] διοξειδίου του άνθρακα», εξήγησε μιλώντας στο BBC ο Δρ. Βακς. «Κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρότατες επιπτώσεις για τα οικοσυστήματα της περιοχής και για πτυχές του ανθρώπινου περιβάλλοντος

 «Για παράδειγμα, οι εγκαταστάσεις εξόρυξης φυσικού αερίου στην περιοχή, καθώς και ηλεκτροφόρα καλώδια, δρόμοι, σιδηρόδρομοι και κτήρια έχουν όλα ενσωματωθεί στο μόνιμο πάγο και είναι ευάλωτα στο λιώσιμό του. Μια τέτοια τήξη θα μπορούσε να καταστρέψει αυτές τις υποδομές, με προφανείς οικονομικές συνέπειες.»

Οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η διαδικασία θα διαρκούσε πολλές δεκαετίες, συνεπώς η αρχική απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου θα ήταν σχετικά περιορισμένη. Αυτή τη στιγμή οι θερμοκρασίες είναι 0,6-0,7 βαθμούς υψηλότερες σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα, κάτι που, σύμφωνα με το Δρα. Βακς, σημαίνει ότι η πιθανότητα τήξης των πάγων της Σιβηρίας θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στα κλιματικά μοντέλα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]