Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Μερικό ‘κατέβασμα ρολών’ της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στις ΗΠΑ

  /   01/10/2013  /   Σχόλια

0416-twitter-congress-obama_full_600

Η αδιαλλαξία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο πέρασε την κόντρα για τον προϋπολογισμό σε άλλο επίπεδο, καθώς οδήγησε σε μερική διακοπή της λειτουργίας της αμερικανικής κυβέρνησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, μετά από εντολή της Υπηρεσίας Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.

Λίγα λεπτά πριν από τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή προς τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να θέσουν σε εφαρμογή τα σχέδια διακοπής λειτουργίας, καθώς δεν ψηφίστηκε ο προυπολογισμός που θα εξασφάλιζε τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης μέχρι τις 15 Νοεμβρίου.

Η διακοπή της λειτουργίας σημαίνει ότι 800.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι θα βρεθούν σε υποχρεωτική αργία και περισσότεροι απο ένα εκατομμύριο θα κληθούν να δουλέψουν χωρίς αμοιβή. Το δυναμικό των ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα μειωθεί στο μίνιμουμ, που σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει στο 5% του συνολικού τους δυναμικού.

Η αμερικανική κυβέρνηση περιορίστηκε στη διαπίστωση του αδιεξόδου στο οποίο είχε περιέλθει το Κονγκρέσο κατά την έναρξη χρήσης του οικονομικού έτους 2014, ακριβώς τα μεσάνυκτα. Πριν από την εκπνοή της προθεσμίας αυτής, το Κονγκρέσο όφειλε να έχει εγκρίνει τους πόρους που θα επέτρεπαν την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ομως, οι Ρεπουμπλικανοί της Βουλής των Αντιπροσώπων, θέλοντας να καταφέρουν πλήγμα στην μεταρρύθμιση Ομπάμα στον τομέα της υγείας, επέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή ότι η χρηματοδότηση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών πρέπει να συνδεθεί με την καθυστέρηση της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, παρά τις εκκλήσεις μετριοπαθών Ρεπουμπλικανών για την αποσύνδεση των δύο θεμάτων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς το ένστολο προσωπικού των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ότι θα παραμείνουν κανονικά στην υπηρεσία τους κατά τη διάρκεια της μερικής διακοπής της λειτουργίας της κυβέρνησης, αλλά προειδοποίησε το πολιτικό προσωπικό του Πενταγώνου για πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις.

“Γνωρίζω ότι οι ημέρες που έρχονται μπορεί να σημαίνουν περισσότερη αβεβαιότητα και πιθανές υποχρεωτικές αδειοδοτήσεις. Και γνωρίζω ότι αυτό έρχεται μετά από τις αδειοδοτήσεις που πολλοί από εσάς υποστήξατε ήδη το καλοκαίρι. Εσείς και οι οικογένειές σας αξίζουν κάτι περισσότερο από την δυσπραγία που παρακολουθούμε σήμερα στο Κονγκρέσο», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα στο τηλεοπτικό δίκτυο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το σχέδιο προϋπολογισμού, στο οποίο υπήρχαν συμβιβαστικές τροποποιήσεις σχετικές με τον νόμο Ομπάμπα για την Υγεία, εγκρίθηκε μεν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με ψήφους 228-201, αλλά μία ώρα αργότερα οι τροποποιήσεις απερρίφθησαν από την Γερουσία ψήφους 54 κατά και 46 υπέρ. Νωρίτερα την Δευτέρα η Γερουσία, στην οποία πλειοψηφούν οι Δημοκρατικοί, απέρριψε και την πρόταση προϋπολογισμού.

Χωρίς συμφωνία για τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων που ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων και των Δημοκρατικών που ηγούνται στη Γερουσία, η κυβέρνηση παύει να λειτουργεί και πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα αρχίσουν να κλείνουν την Τρίτη, με την έναρξη του νέου οικονομικού έτους.

Η Goldman Sachs έχει εκτιμήσει το εβδομαδιαίο κόστος ενδεχόμενης διακοπής στις λειτουργίες της κυβέρνησης στα 8 δισ. δολάρια. Αλλοι αναλυτές θεωρούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά 1,4%. Κι ενώ η συνεδρίαση συνεχιζόταν στη διάρκεια της νύχτας για την Ευρώπη, 1.000.000 ομοσπονδιακοί υπάλληλοι αγωνιούσαν για το αν το ξημέρωμα θα τους έβρισκε σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών.

Μολονότι τα δύο κόμματα του αμερικανικού Κογκρέσου ισχυρίζονταν πως δεν ήθελαν να «βάλουν λουκέτο» στην κυβέρνηση των ΗΠΑ, προοπτική συμφωνίας δεν διαφαινόταν, καθώς η Γερουσία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς που έχουν αποκλείσει κάθε αλλαγή στο πρόγραμμα Obamacare. Σημειωτέον ότι το Bloomberg χαρακτήριζε μεταφορικά «εμφύλιο πόλεμο» την αναμέτρηση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν πως ο αντίκτυπος στο αμερικανικό ΑΕΠ θα είναι μείωση του ρυθμού αύξησης κατά 1,4% για το τέταρτο τρίμηνο του 2013.

Με περίπου 1.000.000 ομοσπονδιακούς υπαλλήλους να παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα μη γνωρίζοντας αν από σήμερα θα βρεθούν σε αναγκαστική άδεια άνευ αποδοχών και την Goldman Sachs να αποτιμά το κόστος μιας διακοπής στις λειτουργίες της κυβέρνησης σε 8 δισ. δολάρια ανά εβδομάδα, η Γερουσία απέρριπτε το νομοσχέδιο που της είχε επιστρέψει η Βουλή των Αντιπροσώπων με δύο επίμαχες τροποποιήσεις. Ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικανούς, η Βουλή των Αντιπροσώπων είχε ψηφίσει το νομοσχέδιο που παρατείνει προσωρινά τη χρηματοδότηση της κυβέρνησης μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου αλλά προέβλεπε αναβολή κατά ένα έτος στη χρηματοδότηση του προγράμματος ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης του Αμερικανού προέδρου, γνωστού ως Obamacare, στο οποίο έχουν κηρύξει τον πόλεμο οι Ρεπουμπλικανοί, και την ανάκληση φόρου στον ιατρικό εξοπλισμό που στόχευε στη χρηματοδότηση του προγράμματος.

 

// kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]