Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

‘Selfie’, η λέξη του 2013 από το Μεγάλο Λεξικό της Οξφόρδης

  /   20/11/2013  /   Σχόλια

Marilyn gomena selfieΚαθιερώθηκε ευρέως σαν όρος από ανήλικες που αυτο-φωτογραφίζονταν ποζάραντας με σουφρωμένα χείλη στο μπάνιο του σπιτιού τους στο πάλαι ποτέ κραταιό Myspace και πλέον στην εποχή του Facebook έγινε τόσο mainstream που επιλέχθηκε ως λέξη του 2013 από το Μεγάλο Λεξικό της Οξφόρδης.

Όπως έγινε γνωστό, το «selfie» δεν κατέλαβε τα πρωτεία χωρίς δυνατό ανταγωνισμό από τη λέξη «twerk», με την οποία περιγράφεται μια ερωτική χορευτική κίνηση της Μάιλι Σάιρους. Η χρήση της λέξης «selfie» αυξήθηκε κατά 17 χιλιάδες τοις εκατό μέσα στους περασμένους δώδεκα μήνες, σύμφωνα με την επιτροπή των Λεξικών της Οξφόρδης που κάθε χρόνο εκδίδει το Oxford English Dictionary. Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η καινούργια λέξη που μπήκε τόσο δυναμικά στην καθημερινότητα εκατομμυρίων ανθρώπων; Οπως αναφέρει ο ορισμός, selfie είναι μια φωτογραφία που βγάζει κάποιος μόνος του, συνήθως με το έξυπνο κινητό του τηλέφωνο ή με μια webcam, και αναρτάται σε κάποια ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος των Λεξικών της Οξφόρδης, Τζούντι Πέρσαλ, επισημαίνει ότι το ειδικό λογισμικό που χρησιμοποιείται από τα Λεξικά της Οξφόρδης συλλέγει περί τα 150 εκατ. λέξεις της σύγχρονης καθομιλούμενης αγγλικής γλώσσας κάθε μήνα. «Μέσα στο 2013 είδαμε να καταγράφεται μια εκπληκτική αύξηση στη χρήση της συγκεκριμένης λέξης, γεγονός που μας βοήθησε να την επιλέξουμε ως λέξη της χρονιάς».

Πότε πρωτοεμφανίστηκε η παράξενη αυτή καινούργια λέξη; Σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε σε ένα αυστραλιανό διαδικτυακό φόρουμ τον Σεπτέμβριο του 2002.

Η κυρία Πέρσαλ, πάντως, τονίζει ότι τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ευθύνονται για την ευρύτερη χρήση της λέξης και δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο ότι σε ένα τέτοιο μέσο, και ειδικότερα στον ιστότοπο Flickr όπου αναρτώνται φωτογραφίες, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2004. Ωστόσο η χρήση της δεν ήταν ευρεία πριν από το 2012 οπότε και άρχισε να χρησιμοποιείται από τις πιο δημοφιλείς ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Η κατάληξη της λέξης σε -ie έχει στόχο να κάνει μια καθαρά ναρκισσιστική ενασχόληση σε κάτι πολύ πιο συμπαθητικό και χαριτωμένο. Πρόκειται, άλλωστε, για μια κατάληξη η οποία χρησιμοποιείται ευρύτατα από τους Αυστραλούς, γεγονός που αποδεικνύει ότι πραγματικά και αυτή η λέξη προέρχεται από την Αυστραλία.

Οπως αναφέρει το σχετικό σχόλιο της εφημερίδας The Guardian, αυτού του είδους οι φωτογραφίες δεν είναι μόνο απόλυτα εγωκεντρικές αλλά δίνουν και βαρύνουσα σημασία στην εμφάνιση. Αναρτάς στο Διαδίκτυο μια δική σου φωτογραφία που έχεις τραβήξει και αναμένεις την κριτική, περιμένεις να τονώσεις την αυτοπεποίθησή σου συλλέγοντας «likes» ή να καταστραφείς αν τύχει και συμβεί το αντίθετο. Παρ’ όλα αυτά, αυτού του είδους οι φωτογραφίες προσελκύουν εκατομμύρια ανθρώπους. Ομως η ίδια η λέξη «selfie» δεν είναι βαρύγδουπη και αυτό υποδεικνύει ότι όλοι αυτοί οι ερασιτέχνες φωτογράφοι που ασχολούνται με το νέο είδος αυτοφωτογραφίας δεν παίρνουν τον ίδιο τους τον εαυτό και τόσο στα σοβαρά.

Είναι επίσης αληθές ότι ενώ η τεχνολογία είναι καινούργια, το ένστικτο που ικανοποιεί δεν είναι καθόλου νέο. Όπως είναι γνωστό από το ξεκίνημα του πολιτισμού, ο άνθρωπος επιθυμούσε να απεικονίζει τον εαυτό του και ιδιαίτερα το πρόσωπό του με οποιαδήποτε τρόπο αυτό ήταν δυνατόν. Όπως αποδεικνύεται σήμερα, ένας τρόπος τέτοιας αυτοαπεικόνισης είναι και με τα μεγαπίξελ του κινητού τηλεφώνου.

Και όπως μπορεί να αποδείξει μια τυχαία περιήγηση στο Facebook, για 15χρονες με status updates τύπου ‘EiMe tr3li gomena giAti etci m0U ar3Seiii!!!!!!!!!’, το ‘ένστικτο’ αυτό έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας.

 

// kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]