Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Διπλασιάζει τις εξαγωγές πετρελαίου προς την Κίνα η Ρωσία

  /   13/02/2013  /   Σχόλια

 

Rosneft

H Rosneft, η κρατική πετρελαϊκή εταιρία της Ρωσίας, αναμένεται σύμφωνα με το Reuters να δανειστεί ποσό 30 δισ. δολαρίων από την Κίνα με αντάλλαγμα το μακροπρόθεσμο διπλασιασμό της παρεχόμενης ποσότητας πετρελαίου, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στα πλαίσια της αύξησης των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου εκτός Ευρώπης.

Η συμφωνία αυτή φέρνει κοντά τη μεγαλύτερη παραγωγό ενέργειας στον κόσμο με τη μεγαλύτερη καταναλώτρια, η οποία διαθέτει αποθεματικά ύψους 3,3 τρισ. δολαρίων που αναζητά να επενδύσει.

Η ρωσική εταιρία έχει ανάγκη από ρευστό καθώς πρόκειται να εξαγοράσει την TNK-BP έναντι 55 δισ. δολαρίων, ενώ παράλληλα θα επενδύσει 25 δισ. δολάρια στην αναβάθμιση των συστημάτων παραγωγής της και πολλά ακόμη χρήματα στη δημιουργία μονάδων άντλησης πετρελαίου στη ρωσική αρκτική. Ο Νικολάι Τοκάρεφ, επικεφαλής του κρατικού μονωπωλίου είχε δηλώσει πριν μερικές μέρες: “είμαστε γείτονες και πρέπει να αναπτύξουμε δεσμούς, ειδικά δεδομένου του τεράστιου έλλειμμα πετρελαίου που αντιμετωπίζει η Κίνα”.

Η Ρωσία βρίσκεται σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ζήτημα της ενέργειας, κάτι που έχει οδηγήσει σε μειώσεις της προμήθειας ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Γηραιά Ήπειρο. Η απάντηση του Βλάντιμιρ Πούτιν στις διακηρύξεις των Ευρωπαίων ηγετών πως η ΕΕ πρέπει να απεξαρτηθεί ενεργειακά από τη Ρωσία είναι να κατευθύνει όλο και μεγαλύτερο ποσοστό των εξαγωγών της χώρας προς τη Ρωσία.

Καθίσταται φανερό πλέον πως έχει εγκαινιαστεί μια περίοδος μεγάλων ανακατατάξεων στον τομέα της ενεργειακής προμήθειας και πολιτικής στην Ευρώπη και αναμένονται σημαντικές εξελίξεις που σίγουρα δεν αφήνουν αδιάφορη την Ελλάδα.

Πηγή: Reuters

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]