Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Reuters: Σταθερή αλλά αναιμική ανάκαμψη στην Ευρωζώνη το 2014

  /   18/10/2013  /   Σχόλια

eurozone recovery

Αναιμική αλλά σταθερή οικονομική ανάκαμψη αναμένεται στην ευρωζώνη, σύμφωνα με μια έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters σε δείγμα οικονομολόγων, οι οποίοι πάντως επισήμαναν ότι υπάρχει μία πιθανότητα στις πέντε η περιοχή να ολισθήσει ξανά σε ύφεση το 2014.

Η Γερμανία θα συνεχίσει να ηγείται, ενώ η Ιταλία θα αρχίσει να συμβάλει στην ανάκαμψη το επόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις τους.

Η διστακτική ανάκαμψη στη Γαλλία —την δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης— αναμένεται να συμβάλει να καταγραφεί ανάπτυξη το νέο έτος, αν και με πολύ ασθενικό ρυθμό.

Συνολικά οι οικονομολόγοι αυτοί προέβλεψαν πως η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτύσσεται με ρυθμό 0,2% ανά τρίμηνο από το τέταρτο τρίμηνο του 2013 ως και τα τέλη του 2014.

Για το επόμενο έτος η ανάπτυξη που θα καταγραφεί θα είναι γύρω στο 1%, εκτίμησαν.

Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του πρακτορείου.

Η έρευνα διεξήχθη πριν από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο και ανέβαλε για την ώρα τουλάχιστον την δυνητικά καταστροφική αθέτηση πληρωμών από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ, μια εξέλιξη που ασφαλώς θα είχε σοβαρές συνέπειες για τους μείζονες εμπορικούς εταίρους τους, όπως η ευρωζώνη.

«Αν μη τι άλλο, αυτό αποτέλεσε μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι οι διαμορφωτές πολιτικής στην ευρωζώνη δεν μπορούν κατ’ ανάγκη να βασίζονται σε μια ομαλή και αδιατάρακτη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας που θα βγάλει την ευρωζώνη από την ύφεση», επισήμανε ο Τζόναθαν Λόινς, επικεφαλής οικονομολόγος στην ευρωπαϊκή διεύθυνση της εταιρείας Capital Economics.

Οι πιθανότητες νέας ύφεσης κατά μέσον όρο είναι 20%, σύμφωνα με την έρευνα.

Κατά τους οικονομολόγους η ανάπτυξη με αυτό το ρυθμό δεν θα μεταβάλλει σημαντικά την εικόνα όσον αφορά την ανεργία.

Οι ειδικοί αυτοί υπέδειξαν ότι το ποσοστό των ανέργων θα παραμείνει γύρω στο 12% στην ευρωζώνη στο ορατό μέλλον, ένα ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί σε 19 εκατομμύρια ανθρώπους.

Αυτό εν μέρει εξηγεί το γιατί σχεδόν και οι 50 οικονομολόγοι αναμένουν ότι ηΕυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα βασικά της επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως και το 2015.

Παρότι τα κράτη μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε μια συμφωνία για την δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης, οι τράπεζες στην ευρωζώνη θα παραμείνουν ευάλωτες για μεγάλο διάστημα ακόμη, μειώνοντας τη χορήγηση πιστώσεων στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων.

Παρότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σε ορισμένες χώρες περισσότερο χρόνο για να μειώσουν τα ελλείμματά τους, οι πολιτικές λιτότητας συνεχίζουν να αποτελούν έναν παράγοντα που πλήττει την οικονομική δραστηριότητα στις χώρες της ευρωζώνης,τονίζουν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην έρευνα.

«Αυτό ισχύει ιδίως στις χώρες της νότιας περιφέρειας της ευρωζώνης, αλλά και η Γαλλία και η Ολλανδία επίσης συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν αντίθετο άνεμο», σημείωσε ο Χάουαρντ Άρτσερ, επικεφαλής οικονομολόγος της διεύθυνσης της IHS Global Insight για τη Βρετανία και την ευρωζώνη και πρόσθεσε: «Στο μεταξύ η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει σχετικά αδύναμη, κάτι που απειλεί να περιορίσει τις εξαγωγές της ευρωζώνης».  

// naftemporiki.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]