Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Αστοιχείωτοι επαναστάτες

  /   03/10/2013  /   Σχόλια

republican-logocopyΊσως έτσι να  τελειώνει ο κόσμος: όχι με μια μεγάλη έκρηξη, αλλά, συγκεκριμένα, με μια έκρηξη θυμού.

Εντάξει, το προσωρινό κατέβασμα των ρολών εκ μέρους της ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν θα σήμαινε και το τέλος του κόσμου… Ωστόσο, μια δήλωση αδυναμίας του   δημόσιου χρέους των ΗΠΑ, που θα συμβεί αν δεν αυξήσει σύντομα το Κογκρέσο τα όρια δανεισμού του κράτους, μπορεί να οδηγήσει σε χρηματοπιστωτική   καταστροφή. Δυστυχώς, πολλοί Ρεπουμπλικανοί είτε δεν το κατανοούν είτε δεν τους ενδιαφέρει.

Ας αναφερθούμε   όμως πρώτα στα οικονομικά θέματα. Μετά το κατέβασμα των ρολών του   αμερικανικού κράτους το 1995 και το 1996, πολλοί παρατηρητές κατέληξαν στο   συμπέρασμα πως, αν και τέτοια γεγονότα δεν είναι θετικά, ασφαλώς δεν   αποτελούν και καταστροφή. Αλλωστε, οι υπηρεσίες πρώτης ανάγκης συνεχίζουν να   παρέχονται και, πέραν μιας μικρής «ενόχλησης» για τον πολύ κόσμο, η ζημία δεν   είναι παρά προσωρινή. Αυτά ισχύουν ακόμη μερικώς, αλλά είναι σημαντικό να   υπενθυμίσουμε ότι όταν «έκλεισε το κράτος» επί προεδρίας Κλίντον, η   αμερικανική οικονομία βρισκόταν στα καλύτερά της. Σήμερα, η οικονομία μας   είναι αδύναμη, γεγονός που οφείλεται μερικώς στις μειωμένες δημόσιες δαπάνες.   Το να κατεβάσει ρολά το κράτος σημαίνει ακόμη ένα πλήγμα για την πραγματική   οικονομία, που θα είναι σημαντικό αν το κράτος παραμείνει κλειστό για μεγάλο   χρονικό διάστημα. Και όμως, το κλείσιμο του κράτους δεν είναι κάτι τρομερό αν   συγκριθεί με την πιθανότητα να αρνηθεί το Κογκρέσο να εγκρίνει την αύξηση των   ορίων δανεισμού του Δημοσίου.

Εάν φτάσουμε στα   όρια του δανεισμού θα μας εξαναγκάσει ως χώρα σε μια άμεση, τεράστια περικοπή   δαπανών, που είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επαναφέρει την αμερικανική οικονομία   σε κατάσταση ύφεσης. Πέραν αυτού, η αδυναμία να αυξηθεί το εν λόγω όριο θα   σημάνει τη μη εξυπηρέτηση του υπάρχοντος χρέους των ΗΠΑ. Κάτι τέτοιο θα έχει   πιθανότατα τρομακτικές επιπτώσεις.

Γιατί; Οι   χρηματαγορές εμπιστεύονται τα αμερικανικά ομόλογα ως το ύστατο επενδυτικό   καταφύγιο. Η υπόθεση ότι οι ΗΠΑ θα «κρατάνε πάντα τον λόγο τους» σε ό,τι   αφορά την εξυπηρέτηση του χρέους τους, αποτελεί τη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου   χρηματοπιστωτικού συστήματος. Ειδικότερα, οι επενδυτές απαιτούν πάντα να τους   εκχωρούνται βραχυπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου ως εγγύηση, όταν   θέλουν να έχουν την απόλυτη εγγύηση για τα δάνεια που χορηγούν. Τα   βραχυπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα είναι τόσο σημαντικά γι’ αυτόν τον σκοπό,   ώστε κατά περιόδους οι αποδόσεις τους να είναι αρνητικές. Με άλλα λόγια, οι   αγορές τα χειρίζονται όχι σαν να ήταν ρευστό, αλλά καλύτερα και από το   ρευστό.

Ας υποθέσουμε   λοιπόν ότι αίφνης γίνεται αντιληπτό πως τα αμερικανικά ομόλογα δεν είναι   ασφαλή. Το σύστημα θα κατέρρεε πλήρως. Ισως, αν ήμασταν τυχεροί, να μπορούσαν   τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να προσφέρουν μια εναλλακτική λύση. Θα ήταν όμως   πιθανόν να πυροδοτήσει μια πτώχευση, μια τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση,   δίπλα στην οποία η προ πενταετίας κατάρρευση της Lehman Brothers θα έμοιαζε με   παιχνίδι για παιδιά…

Κανένα πολιτικό   σύστημα που στηρίζεται στη λογική δεν θα οδηγούσε τα πράγματα σε μια τέτοια   κατάσταση. Αλλά το πολιτικό σύστημά μας δεν στηρίζεται στη λογική και μεγάλος   αριθμός Ρεπουμπλικανών νομοθετών πιστεύει ότι μπορεί να αναγκάσει τον πρόεδρο   Ομπάμα να πάρει πίσω τη μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας, αν απειληθεί η   χώρα με πτώχευση.

Σε ό,τι αφορά   τώρα την πολιτική εκδοχή αυτής της κρίσης. Οσοι είναι λογικοί άνθρωποι   γνωρίζουν καλά ότι ο πρόεδρος Ομπάμα ούτε μπορεί ούτε θα επιτρέψει στον εαυτό   του να υποκύψει σε έναν τέτοιο εκβιασμό. Και αυτό, όχι μόνο διότι η   μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο του έργου του.   Αν αρχίσει να υποχωρεί στις απαιτήσεις ανθρώπων που απειλούν να καταστρέψουν   την παγκόσμια οικονομία για να επιτύχουν τους σκοπούς τους, το μόνο που θα   μπορεί να κάνει μελλοντικά θα είναι να πάρει το αμερικανικό σύνταγμα και να   το σκίσει.

Υπενθυμίζω,   λοιπόν, ότι όλα αυτά μοιάζουν τρελά, αλλά και ότι η τρέλα δεν βρίσκεται στην   κατάσταση που βιώνουμε, αλλά στο μυαλό των πολιτικών μας και των ανθρώπων που   τους ψηφίζουν.

 

//New York Times.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]