Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Επαναστατικές εξελίξεις στη ρομποτική

  /   11/03/2013  /   Σχόλια

robotΈνας πρωτοποριακός open source online «εγκεφάλος» για ρομπότ ονόματι Rapyuta αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Robo Earth. Στην ουσία αποτελεί ένα είδος «cloud»  για ρομπότ- ένα δίκτυο στο οποίο μπορεί ένα ρομπότ να απευθυνθεί όταν η δική του νοημοσύνη δεν επαρκεί για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Το Rapyuta αναπτύχθηκε στο ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας στη Ζυρίχη. Είναι μία βοηθητική online βάση δεδομένων, η οποία μπορεί να δώσει περιγραφές για αντικείμενα τα οποία συναντά ένα ρομπότ, καθώς και να φέρει σε πέρας πολύπλοκους υπολογισμούς τους οποίους το ρομπότ δεν είναι σε θέση να κάνει μόνος του. Ο βασικός του στόχος είναι να μειώσει το κόστος των ρομπότ, καθώς θα αποτελεί μία πανταχού παρούσα «χείρα βοηθείας», η οποία θα βοηθά στην εξοικονόμηση υπολογιστικής ισχύος στα ρομπότ.

Μιλώντας στο BBC, ο Μοχαναρατζάχ Γκατζαμοχάν, τεχνικός επικεφαλής του προγράμματος, αναφέρει πως το Rapyuta θα φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο σε ρομπότ νέας γενιάς, όπως μη επανδρωμένα αεροσκάφη και αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, τα οποία, λόγω κινητικότητας, θα πρέπει να προβαίνουν συνεχώς σε υπολογισμούς.

Η καθιέρωση της χρήσης ενός συστήματος όπως το Rapyuta (το όνομα προέρχεται από την ιαπωνική ταινία του Χαγιάο Μιγιαζάκι, Castle in the Sky) θα αποτελέσει λόγο σημαντικής μείωσης του κόστους και αύξησης των δυνατοτήτων των ρομπότ, καθώς δεν θα χρειάζεται να φέρουν όλο τον «υπολογιστικό εξοπλισμό» τους πάνω τους. Απεναντίας, το συγκεκριμένο «ρομποτικό cloud» θα τα «απελευθερώσει», επιτρέποντάς τους να βγουν από τα ελεγχόμενα περιβάλλοντα στα οποία δραστηριοποιούνται τώρα (όπως, λ.χ, γραμμές παραγωγής) και να ανταποκριθούν/ προσαρμοστούν σε συνθήκες που υπαγορεύονται από νέα περιβάλλοντα.

Οι συντελεστές του προγράμματος RoboEarth γενικότερα έχουν ως στόχο την ανάπτυξη ενός «World Wide Web για ρομπότ». Βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2011 και περιλαμβάνει επιστήμονες και ερευνητές από πέντε ευρωπαϊκά ιδρύματα. Ωστόσο, οι επικριτές του επισημαίνουν τον κίνδυνο που συνιστά η ανεξαρτητοποίηση των ρομπότ σε τέτοια έκταση, παρομοιάζοντας το πρόγραμμα με προσπάθεια δημιουργίας ενός συστήματος αντίστοιχου του «Skynet» του «Εξολοθρευτή»: ο υπερυπολογιστής που απέκτησε συνείδηση, πήρε τον έλεγχο των πυρηνικών οπλοστασίων όλου του κόσμο και στράφηκε κατά της ανθρωπότητας, με αποτέλεσμα το πυρηνικό ολοκαύτωμα.

Πηγή: Ναυτεμπορική

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]