Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Η γυναίκα που «καίει» τον Ραχόι

  /   16/08/2013  /   Σχόλια

mariadolore

Η υπ’ αριθμόν δύο του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος της Ισπανίας, Μαρία Ντολόρες ντε Κοσπεδάλ, κατέθεσε χθες στον εισαγγελέα Ρουθ, που ερευνά το σκάνδαλο των μαύρων ταμείων του κόμματος.

Το όνομα της Κοσπεδάλ περιλαμβάνεται σε κάποια από τα έγγραφα παράνομων χρηματοδοτήσεων που έδωσε στη δημοσιότητα ο πρώην ταμίας του κόμματος, Μπάρθενας, αλλά η κατάθεσή της χθες έγινε με την ιδιότητα της μάρτυρος.

Η Κοσπεδάλ «έκαψε» με την κατάθεσή της τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, δηλώνοντας ότι ο Ραχόι ήταν παρών στη συνάντηση του 2010, στην οποία συμφωνήθηκε να φύγει ο υπόδικος Μπάρθενας από τη θέση του ταμία, διατηρώντας όμως γραφείο στο κόμμα, αυτοκίνητο με σοφέρ και υψηλό μισθό.

Η χρυσή συμφωνία που απέσπασε ο Μπάρθενας κίνησε το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης θεωρούμενη ως προσπάθεια εξαγοράς της σιωπής του σχετικά με τα μαύρα ταμεία του κόμματος. Ως τις αρχές του 2013 ο Ραχόι καταδίκαζε δημοσίως τον Μπάρθενας, αλλά τον υποστήριζε κατ’ ιδίαν. Σε μία συγκεκαλυμμένη απειλή προς τον πρωθυπουργό ο συνήγορος του πρώην ταμία δήλωσε ότι έχει «ντοκουμέντα» της συνομιλίας του Μπάρθενας με τον απεσταλμένο του Ραχόι, Αρένας, στα τέλη του 2012, στην οποία συζητούν πώς θα αντιμετωπίσουν από κοινού το σκάνδαλο των μυστικών λογαριασμών, που περιλαμβάνουν εκατομμύρια ευρώ, στο όνομα του Μπάρθενας στην Ελβετία.

Η φυλάκιση του Μπάρθενας και η στροφή του εναντίον του κόμματος είχε ως αποτέλεσμα πληθώρα αποκαλύψεων. Προ διμήνου ο Μπάρθενας δήλωσε ότι έδωσε στον Ραχόι και στην Κοσπεδάλ 95.000 ευρώ από τα μαύρα ταμεία σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ. Επίσης, ο Μπάρθενας δήλωσε ότι η Κοσπεδάλ γνώριζε ότι το κόμμα έλαβε προμήθεια ύψους 200.000 ευρώ από την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων στο Τολέδο. Σε σχέση με τις παράνομες χρηματοδοτήσεις, η κατάθεση της Κοσπεδάλ κινήθηκε στα ίδια πλαίσια με τις προχθεσινές καταθέσεις των προκατόχων της γενικών γραμματέων, Αρένας και Κάσκος. Η Κοσπεδάλ δήλωσε ότι δεν είχε γνώση του αν το κόμμα ελάμβανε δωρεές κάτω από το τραπέζι γιατί αυτό ήταν αρμοδιότητα του Μπάρθενας.

Υπενθυμίζεται ότι τα χειρόγραφα δεύτερα βιβλία του κόμματος, που τηρούσε ο Μπάρθενας, ανέφεραν ποσά τα οποία ελάμβαναν «μαύρα» τα μεγαλοστελέχη του κόμματος επί πολλά συναπτά έτη και τα οποία προέρχονταν από προμήθειες δημοσίων έργων ή αδειοδοτήσεις ιδιωτικών έργων σε επαρχίες υπό τον έλεγχο του Λαϊκού Κόμματος.

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Κριστόμπαλ Πάεθ, μεσαίο στέλεχος του κόμματος, που σύμφωνα με τα μαύρα βιβλία έλαβε 12.000 ευρώ το 2007 και 2008, παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστή Ρουθ ότι εισέπραξε τα χρήματα αυτά σε μία ακόμη επιβεβαίωση της γνησιότητας των «καυτών» χειρογράφων. Ο Πάεθ δήλωσε ότι έλαβε τα χρήματα σε χαρτονομίσματα των 500 ευρώ από τον πρώην ταμία Αλβαρο Λαπουέρτα.

Οταν δημοσιεύθηκαν τα έγγραφα, τα οποία εμπλέκουν πολλά από τα ανώτατα στελέχη του κόμματος, η Κοσπεδάλ επεχείρησε να προβληθεί ως η «καθαρή» εσωκομματική φωνή. Το ίδιο αποπειράθηκε και χθες αποδίδοντας την ευθύνη για τους χειρισμούς της υπόθεσης Μπάρθενας στον πρωθυπουργό Ραχόι.

Πηγή: kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]