Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Το ανατολικό μπλοκ στα δίχτυα του Πούτιν

  /   13/10/2014  /   Σχόλια

Πούτιν και ανατολικό μπλοκ

Για να συλλάβει κανείς την έκταση της επιτυχίας της καμπάνιας του Πούτιν να ανατρέψει το μετα-ψυχροπολεμικό status quo στην Ευρώπη πρέπει να κοιτάξει και πέραν από την περίπτωση της ανατολικής Ουκρανίας.

Η Ουκρανία, άλλωστε. θα μπορούσε να πει κάποιος, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ και επομένως οι δεσμοί της με τη δύση δεν ήταν εξ ορισμού ιδιαίτερα στενοί.

Ας κοιτάξουμε λοιπόν την Ουγγαρία, μέλος του ΝΑΤΟ, της οποίας ο πρωθυπουργός πρόσφατα αναφέρθηκε στη Ρωσία του Πούτιν ως το πολιτικό μοντέλο που θα πρεπε να είναι υπόδειγμα για τη χώρα του. Ή τη Σλοβακία, μέλος του ΝΑΤΟ, στην οποία ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός παραλλήλισε πιθανή αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στη χώρα του με τη σοβιετική εισβολή του 1968. Ή την Τσεχία, μέλος του Νάτο, στην οποία ο υπουργός εξωτερικών έκανε μια παρόμοια σύγκριση, ενώ η κυβέρνηση της χώρας ένωσε της δυνάμεις της με τις δύο προαναφερθείσες χώρες στην προσπάθεια να καταπολεμήσουν τις κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας.

Η Πολωνία, μία από τις χώρες εντός του ΝΑΤΟ που όρθωσαν πρώτες τη φωνή τους ενάντια στις κινήσεις του Πούτιν στην Ουκρανία, πλέον έχει αναθεωρήσει τις θέσεις της και η νέα πρωθυπουργός εκφράζει φόβους για απομόνωση της χώρας αν επιδιώξει ‘μη ρεαλιστικούς στόχους’ στην Ουκρανία.

Ο Ομπάμα έχει αναφερθεί με θριαμβευτικούς τόνους στο ‘ενιαίο μέτωπο’ της Δύσης ενάντια στον Πούτιν, αλλά στην πραγματικότητα, ένα σημαντικό μέρος της  συμμαχίας του ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να γέρνει προς τη Μόσχα. Ένα από τα πιο σημαντικά κίνητρα αυτών των χωρών είναι οικονομικό: εξαρτώνται από τη Ρωσία όσον αφορά την ενέργεια και τις εξαγωγές και το τίμημα που θα πληρώσουν λόγω αυξημένων κυρώσεων είναι μεγάλο.

Το ζήτημα της ασφάλειας είναι σίγουρα κάτι επιπλέον που τις προβληματίζει. Πιθανώς δεν θέλουν να ρισκάρουν η Ρωσία να στραφεί στρατιωτικά εναντίον τους, ιδιαίτερα από τη στιγμή που το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία του Ομπάμα δεν είναι καθόλου βέβαιο πως θα τους έσωζε σε μια τέτοια περίπτωση.

Πέρα από την εκπεφρασμένη αντίθεση των χωρών του ανατολικού μπλοκ στις κυρώσεις και στην αποστολή στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στα ανατολικά για προληπτικούς λόγους, η ρητορική των ηγετών τους  επί του θέματος ενίοτε αγγίζει και την ιδεολογική σφαίρα. Ο Βίκτορ Ορμπάν, πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, αναφέρθηκε στη Ρωσία ως υπόδειγμα του πως ‘πρέπει να εγκαταλείψουμε τις φιλελεύθερες μεθόδους και αρχές σε μια κοινωνία… γιατί οι φιλελεύθερες αρχές [στις ΗΠΑ] σήμερα προωθούν τη διαφθορά, το σεξ και τη βία’.

Οι πολιτικές ελίτ σε αυτές τις χώρες απέχουν ιδεολογικά από τους ηγέτες που ήταν επικεφαλής της δημοκρατικής μετάβασης στις αρχές των 90′s και διατηρούσαν άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ ενώ η Ρωσία παρέπαιε. Η μεγάλη εξάπλωση του ΝΑΤΟ το 2004 φαντάζει  μακρινή και ενώ η Ρωσία έχει επανέλθει δυναμικά στο προσκήνιο, οι κοντινές της χώρες δεν βρίσκουν λόγο να συμβαδίσουν με τις ΗΠΑ οι οποίες πλέον δεν θέλουν -και πιθανώς δεν μπορούν- να ασκούν τόσο έντονη επιρροή στα διεθνή τεκταινόμενα.

Αν υπάρχει ενιαίο μέτωπο στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη αυτή τη στιγμή, αυτό φαίνεται να διαμορφώνεται υπέρ του Πούτιν.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]