Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Με το βλέμμα στη Μόσχα

  /   20/03/2013  /   Σχόλια

2AE3E69654215DF0296D4BAE1B1FC951

 Με το βλέμμα στραμμένο στη Μόσχα βρίσκεται η Λευκωσία, η οποία πλέον, μετά και την απόρριψη του Νομοσχεδίου για κούρεμα των καταθέσεων, έχει θέσει ως προτεραιότητά της την αναζήτηση «ολικής λύσης» εκτός Τρόικας, χωρίς όμως να θεωρείται κάτι δεδομένο, μέχρι στιγμής.

Αναστασιάδης και Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, με τον δεύτερο να προσκαλεί τον κ. Αναστασιάδη στη Ρωσία για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Απόρριψη για Πούτιν

Η ώρα που διευθετήθηκε η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο δεν είναι τυχαία, αφού η απόρριψη του Νομοσχεδίου λειτούργησε ουσιαστικά ως «αποδεικτικό στοιχείο» της πρόθεσης της Λευκωσίας να προστατέψει τις ρωσικές καταθέσεις που βρίσκονται εντός του κυπριακού τραπεζικού συστήματος και οι οποίες, στην περίπτωση που το Νομοσχέδιο υπερψηφιζόταν, θα επηρεάζονταν με απώλειες γύρω στα 3,5δις ευρώ. Μάλιστα, η απόρριψη φαίνεται να τέθηκε «λίγο – πολύ» και ως προϋπόθεση από πλευράς Μόσχας, ώστε η δεύτερη να είναι σε θέση να εισέλθει σε σοβαρές διαβουλεύσεις με τη Λευκωσία.

Η τακτική

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η τακτική αυτή επιλέχθηκε το βράδυ της Δευτέρας, όταν η Λευκωσία αποφάσισε ότι πλέον θα πρέπει να οδεύσει και προς «οριστικές λύσεις» εκτός Τρόικας, οι οποίες όχι μόνο θα διασφάλιζαν τα απαιτούμενα ποσά που απαιτούνται βάσει και της απόφασης του τελευταίου Γιούρογκρουπ, αλλά λύσεις, οι οποίες θα επέτρεπαν και θα επανέφεραν παράλληλα την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου.

Τουτέστιν για να παραμείνουν τα κεφάλαια εντός Κύπρου και να περιοριστούν κατά πολύ οι εκροές χρημάτων από τις κυπριακές τράπεζες. Οι προϋποθέσεις αυτές, καταδείκνυαν πως η Λευκωσία θα έπρεπε να ακολουθήσει την πορεία προς την ρωσική πρωτεύουσα, αφού μόνο μέσα από μια «ολική συμφωνία» με τη Μόσχα θα μπορέσει το νησί αφενός να διατηρήσει τα κεφάλαια εντός του τραπεζικού της συστήματος και αφετέρου να μην κλονιστεί περαιτέρω η εμπιστοσύνη των καταθετών.

Την ίδια ώρα ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, συνοδευόμενος από πολλούς άλλους κρατικούς αξιωματούχους αλλά και ιδιώτες με «ισχυρές ρωσικές επιχειρηματικές διασυνδέσεις» βρίσκονται στη Μόσχα για επαφές ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον ρώσο ομόλογο του.

Το πλάνο

Το πλάνο που συζητείται εντοπίζεται σε δύο πλαίσια:

Πρώτον, με ρώσους ιδιώτες. Επιχειρηματίες και καταθέτες, οι οποίοι ενδεχομένως να επιθυμούν, αφού πλέον τα κεφάλαια τους δεν κινδυνεύουν από κούρεμα, να προχωρήσουν σε δανεισμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία με αντάλλαγμα ομόλογα της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων αλλά και με άλλες διευκολύνσεις ενώ αναλόγως του ύψους του δανεισμού θα είναι και η συμμετοχή τους στα Διοικητικά Συμβούλια των κυπριακών τραπεζών.

Δεύτερον, σε διακρατικό επίπεδο. Η Κύπρος θα ήθελε αφενός την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που έλαβε ήδη από τη Μόσχα ενώ θα καλωσόριζε και επιπλέον δανεισμό, με αντάλλαγμα τη «διασφάλιση» στη Ρωσία «στρατηγικών συμφερόντων», τα οποία δεν είναι άσχετα και με τους υδρογονάνθρακες.

«Μερική Βοήθεια»

Στο Προεδρικό ωστόσο επικρατεί ανησυχία, μιας και τα ανωτέρω αν και εφικτά κρίνονται και ως ιδιαίτερα πολύπλοκα και σύνθετα, χωρίς να θεωρείται τίποτα βέβαιο.

Σε μια αρνητική εξέλιξη η Λευκωσία θα επιχειρήσει να λάβει έστω και «μερική βοήθεια» από τη Μόσχα και παράλληλα να συνεχίσει τις συζητήσεις της με την Τρόικα, γνωρίζοντας ωστόσο ότι πλέον τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Πάντως θεωρείται εξαιρετικά «επικίνδυνο» εάν η Λευκωσία δεν πετύχει μια «ολική διευθέτηση» και υποχρεωθεί να συζητήσει με την Τρόικα για τα υπόλοιπα 10δις ευρώ. Αυτό πέραν του ότι είναι αμφίβολο κατά πόσο θα το αποδεχτεί η ΕΕ, θα είναι υπερβολικά ριψοκίνδυνο μιας και το γερμανικό Κοινοβούλιο θα διατηρεί ισχυρές επιφυλάξεις με ανοικτό το ενδεχόμενο απόρριψης της βοήθειας προς την Κύπρο.

Καθόλου βοήθεια

Το Προεδρικό φαίνεται ωστόσο να έχει και τρίτη εναλλακτική, η οποία θα εξεταστεί στην περίπτωση που αποτύχει η «ολική βοήθεια» από Μόσχα.

Αυτή προέρχεται από εισήγηση των Λογιστών και αφορά την κρατικοποίηση όλων των Ταμείων Προνοίας της Κύπρου, των οποίων το ποσό φθάνει σχεδόν τα 4,7δις ευρώ. Από αυτά αναμένεται να παραμείνει ένα ποσό της τάξεως του μισού δις για τις τρέχουσες ανάγκες και τα υπόλοιπα θα μπορούσαν να εθνικοποιηθούν με αντάλλαγμα ομολόγων της κυπριακής εταιρείας υδρογονανθράκων.

Η επιλογή αυτή θεωρείται ως η «πλέον ευρωπαϊκή» και δεν αποκλείεται η Λευκωσία να προτιμήσει αυτή την οδό εάν δεν επιτευχθεί «ολική βοήθεια» από Μόσχα, μιας και όπως αναφέρεται και ανωτέρω η «μερική βοήθεια» από Ρωσία, κρίνεται ως η «πλέον επικίνδυνη».

 

Πηγή: www.kathimerini.com.cy

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]