Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Project MKUltra: Όταν η CIA έκανε πλύσεις εγκεφάλου με LSD

  /   13/04/2013  /   Σχόλια

CIA MK-Ultra

Το Project MKUltra, το οποίο η CIA εγκαινίασε επισήμως στις 13 Απριλίου του 1953 φαντάζει τόσο ακραίο που θα ήταν εύκολο να απορριφθεί ως θεωρία συνωμοσίας. Κι όμως, η ύπαρξη του επαληθεύεται από χιλιάδες επίσημα έγγραφα και καταθέσεις ανώτατων αξιωματούχων, ενώ έχει επιβεβαιωθεί επισήμως από κυβερνητικά χείλη. Οι αναφορές στο πρόγραμμα αυτό είναι ελάχιστες όμως, καθώς δεν είναι ‘άβολο΄μόνο όσον αφορά στα πλαίσια του ψυχροπολεμικού αφηγήματος του ‘καλή δύση vs κακοί σοβιετικοί’ αλλά δημιουργεί και τεράστια ερωτήματα για την ύπαρξη στοιχειώδους επιπέδου ανθρώπινης ηθικής στην συμπεριφορά των κυβερνήσεων δημοκρατικών χωρών απέναντι στους πολίτες τους.

Το πρόγραμμα MKUltra είχε ως στόχο την ανάπτυξη τεχνικών για τον έλεγχο του ανθρώπινου εγκεφάλου. Απώτερος στόχος ήταν η τελειοποίηση των μεθόδων βασανισμού και ανάκρισης αιχμαλώτων, καθώς ήταν ευρέως διαδεδομένη η πεποίθηση πως οι Κινέζοι και οι Σοβιετικοί είχαν ήδη κάνει μεγάλες προόδους σε αυτό τον τομέα. Οι μέθοδοι πειραματισμού που χρησιμοποιήθηκαν σοκάρουν και παραπέμπουν σε κάτι χειρότερο από οργουελιανή δυστοπία. Επαναλαμβανόμενη χορήγηση σκληρών ναρκωτικών και άλλων χημικών ουσιών, υπνωτισμός, περιορισμός αισθήσεων, απομόνωση, λεκτική και σεξουαλική κακοποίηση καθώς και διαφόρων ειδών βασανισμοί.

Το επιπλέον σκανδαλώδες της υπόθεσης είναι πως πολλές φορές οι άνθρωποι-πειραματόζωα -κάτοικοι ΗΠΑ και Καναδά- υπόκεινταν σε όλες αυτές τις διαδικασίες παρά τη θέληση τους, γεγονός που πέρασε το συγκεκριμένο πρόγραμμα σε πρωτόγνωρα επίπεδα παρανομίας και παντελούς έλλειψης ηθικών ορίων.

mkultra articleΗ κλίμακα των πειραμάτων ήταν μεγάλη, καθώς η ‘έρευνα’ έλαβε χώρα σε 80 ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων 44 πανεπιστημίων, καθώς και διαφόρων νοσοκομείων και φυλακών. Οι μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούσαν οργανώσεις-βιτρίνα για να επιτελέσουν το έργο τους, αν και οι επικεφαλής των ιδρυμάτων αυτών συχνά γνώριζαν την πραγματική φύση των δραστηριοτήτων.

Σημαντικό ‘εργαλείο’ της CIA ήταν το LSD, μιας και -δεδομένης της ικανότητάς του να αλλοιώνει την ανθρώπινη αντίληψη της πραγματικότητας-, οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν μπορούσε να επηρεάσει Ρώσους κατασκόπους ώστε να προδώσουν μυστικά της χώρας τους και, αντιστρόφως, αν υπήρχε ο κίνδυνος οι Αμερικανοί κατάσκοποι να διατρέχουν αντίστοιχο κίνδυνο αν έπεφταν στα χέρια Σοβιετικών. Τα πειράματα περιελάμβαναν εκτεταμένη χορήγηση LSD σε νοσηλευόμενους σε ψυχιατρικές κλινικές, φυλακισμένους, ναρκομανείς και πόρνες. ‘Ανθρώπους που δεν μπορούσαν να προβάλλουν αντίσταση’ όπως τους χαρακτήρισε αξιωματούχος της Υπηρεσίας. Σε μια περίπτωση χορηγήθηκε LSD σε έναν ασθενή σε ψυχιατρείο στο Κεντάκι επί 174 μέρες. Πειραματόζωα έγιναν όμως και υπάλληλοι της CIA, στρατιωτικοί, γιατροί, κυβερνητικοί υπάλληλοι αλλά και απλοί πολίτες ώστε να μελετηθούν οι αντιδράσεις τους. Αυτό συχνά λάμβανε χώρα εν αγνοία τους, καταπατώντας έτσι ευθέως τον κώδικα της Νυρεμβέργης που οι ΗΠΑ συμφώνησαν να ακολουθήσουν μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο στόχος αυτών των πειραμάτων ήταν να ανακαλυφθούν ναρκωτικά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθιές εξομολογήσεις ή να ‘καθαρίσουν’ το μυαλό του θύματος ώστε να μπορέσουν να τον ‘προγραμματίσουν’ σαν ‘robot agent’, δηλαδή κάτι σαν τον μαντζουριανό υποψήφιο.

Σε μια από τις πιο γνωστές επιχειρήσεις του MKUltra ονόματι Operation Midnight Climax, η CIA έστησε πορνεία-βιτρίνες στο Σαν Φρανσίσκο ώστε να πειραματιστεί πάνω στους πελάτες οι οποίοι θα ήταν -υπό άλλες συνθήκες- υπερβολικά διστακτικοί να περιγράψουν την εμπειρία τους. Στους άντρες χορηγήθηκε LSD , και με κάμερες τοποθετημένες πίσω από τους καθρέφτες μιας όψεως, τα πάντα καταγράφονταν και εξετάζονταν.

Το 1973, μετά το σκάνδαλο του Ουότεργκεϊτ, ο διευθυντής της CIA Ρίτσαρντ Χελμς διέταξε να καταστραφεί ό,τι έγγραφο αναφερόταν στο MKUltra. 20.000 έγγραφα ‘γλύτωσαν’ την εκκαθάριση καθώς είχαν αποθηκευτεί λανθασμένα στα οικονομικά αρχεία, όμως ελλείψει της συντριπτικής πλειοψηφίας των σχετικών φακέλων, μια ολοκληρωμένη έρευνα πάνω στο πρόγραμμα δεν θα μπορούσε ποτέ να επιτευχθεί.

Το Δεκέμβριο του 1974, οι NY Times αποκάλυψαν την ύπαρξη του μυστικού προγράμματος προκαλώντας σάλο στην κοινή γνώμη και οδηγώντας στον σχηματισμό δύο επιτροπών για τη διερεύνηση των κατηγοριών.

Το καλοκαίρι του 1975 δύο αναφορές από την επιτροπή του Κογκρέσου και την προεδρική επιτροπή Ροκφέλερ αποκάλυψαν για πρώτη φορά δημοσίως ότι η CIA σε mkultraσυνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών είχαν πραγματοποιήσει πειράματα πάνω σε ανυποψίαστους πολίτες, στα πλαίσια εκτεταμένου προγράμματος έρευνας μεθόδων ελέγχου της ανθρώπινης συμπεριφοράς μέσω ψυχοτρόπων ναρκωτικών όπως LSD και μεσκαλίνη και άλλων χημικών, βιολογικών και ψυχολογικών μέσων. Αποκάλυψαν επίσης ότι τουλάχιστον ένας άνθρωπος είχε πεθάνει από υπερβολική χορήγηση LSD.

Έκτοτε, δεκάδες θάνατοι έχουν αποδοθεί στο Project MKUltra, όμως δεδομένης της τεράστιας έκτασης του προγράμματος και της σχεδόν ολοκληρωτικής καταστροφής των σχετικών στοιχείων, το μυστήριο θα παραμείνει ανεξιχνίαστο, και η τύχη πολλών εκ των χιλιάδων ‘συμμετεχόντων΄στα πειράματα δεν θα γίνει ποτέ γνωστή. Ακόμα και έτσι όμως, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στην ιστορία ως υπενθύμιση της βαρβαρότητας της ανθρώπινης φύσης, ακόμα και στο ανώτατο επίπεδο ‘πολιτισμένων’ δημοκρατικών καθεστώτων.

// Εδώ μπορεί κανείς να δει το τελικό report επιτροπής της Γερουσίας πάνω στο MKUltra.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]