Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Πώς η Ιρλανδία ‘ξαναβρήκε τον δρόμο της’

  /   20/12/2012  /   Σχόλια

Πώς η Ιρλανδία ξαναβρήκε τον δρόμο της

Οι Ιρλανδοί έχουν μια έκφραση, «to put on the poor mouth» (σ.σ.: σε ελεύθερη μετάφραση «να κλαίγεται») – που σημαίνει να υπερβάλλει κάποιος για την σοβαρότητα της κατάστασής του, ώστε να κερδίζει τη συμπάθεια, τη φιλανθρωπία και ίσως την ανοχή. Στον απόηχο της κατάρρευσης της κατασκευαστικής «φούσκας» της Ιρλανδίας το 2007, η χώρα έκανε ακριβώς αυτό και έλαβε ένα πακέτο δανείων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που θα διαρκέσει μέχρι το 2014. Για χρόνια, το Δουβλίνο είχε προσπαθήσει να ευνοηθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές, υποστηρίζοντας κατ’ ιδίαν ότι θα αμελούσε τα δάνεια της αν δεν υπήρχε συμφωνία σχετικά με τα 64 δισεκατομμύρια ευρώ του τραπεζικού χρέους, το οποίο είχαν αυξήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

 

Επιτέλους, η Ιρλανδία αρχίζει να προχωράει χωρίς να «κλαίγεται». Ο πρωθυπουργός της χώρας, ο Έντα Κέννυ, πρόσφατα κοσμούσε το εξώφυλλο του Time, συνοδευόμενος από τον τίτλο «Η επιστροφή των Κελτών», και οι Financial Times ονόμασαν των Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών έναν από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας μπορεί να δανειστούν και πάλι από την ελεύθερη αγορά. Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της Ιρλανδίας – θεωρούνται βασικοί δείκτες της πιθανότητας αθέτησης των υποχρεώσεων – έχουν ραγδαία πτώση. Οι οίκοι αξιολόγησης, όπως η Moody και η Fitch έχουν αναβαθμίσει τις προοπτικές για τη χώρα και για ορισμένες από τις τράπεζες της.

 

Η ανάκαμψη φαινόταν να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το περασμένο καλοκαίρι, όταν η κυβέρνηση πραγματοποίησε δύο επιτυχημένες δημοπρασίες κρατικών ομολόγων και προγραμμάτισε πολλές άλλες για το επόμενο έτος. Μέχρι τα τέλη του 2013 ή τις αρχές του 2014, η Ιρλανδία δεν θα πρέπει πλέον να χρειάζεται τη βοήθεια που έχει λάβει από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται αργά με όρους ΑΕΠ, αλλά αυτό απέχει πολύ από την κατάρρευση. Οι εξαγωγές έχουν οδηγήσει στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάπτυξης, χάρη στο κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος που έχει πέσει ταχύτερα από οποιασδήποτε άλλης χώρας στην Ευρώπη. Οι ιρλανδικές τράπεζες μειώνουν το χρέος τους (απομοχλεύονται) – κυρίως απορρίπτοντας τα επισφαλή δάνεια – ώστε να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους σε ένα πιο διαχειρίσιμο μέγεθος. Η Ιρλανδία εξακολουθεί να είναι ένας παράδεισος για τις πολυεθνικές εταιρείες που ψάχνουν για χαμηλή φορολογία και ένα ευέλικτο, νεαρό, ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Μόλις η απειλή μιας οριστικής αθέτησης πέρασε και οι τιμές των ακινήτων άρχισαν να ανακάμπτουν, οι διεθνείς επενδυτές άρχισαν να αγοράζουν ακίνητα εκεί. Σε αντίθεση με την Ελλάδα, δεν υπήρξαν σημαντικές δημόσιες διαμαρτυρίες ή κοινωνικές ταραχές.

 

Οι υποστηρικτές της λιτότητας έχουν κρίνει την Ιρλανδία ως το πρότυπο για την δική τους ατζέντα. Πράγματι, η χώρα έχει βάλει σε τάξη τα δημοσιονομικά της, αυξάνοντας τους φόρους και περικόπτοντας τις δαπάνες. Όσον αφορά τη δημοσιονομική πειθαρχία, όπως δήλωσε το Μάιο ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν- Κλοντ Τρισέ, «Η Ελλάδα έχει ένα πρότυπο. Και αυτό το πρότυπο είναι η Ιρλανδία».

 

Και όμως, η εγχώρια ζήτηση έχει παραμείνει σε χαμηλό επίπεδο και η κυβέρνηση πρέπει ακόμα να βρει 18 δισεκατομμύρια ευρώ για να τα περικόψει από τους επόμενους τρεις προϋπολογισμούς της. Η συνολική παραγωγή της χώρας ανέρχεται σε περίπου 160 δισ. ευρώ – περίπου 1,5% μόνο της συνολικής παραγωγής των Ηνωμένων Πολιτειών. Το χρέος της Ιρλανδίας ως προς το ΑΕΠ έχει φθάσει σε ένα εντυπωσιακό 108% και αναμένεται να αυξηθεί στο 122% μέχρι το 2014, κάνοντας την αθέτηση χρέους μια πραγματική πιθανότητα. Η αναλογία του χρέους των νοικοκυριών προς το διαθέσιμο εισόδημα ανέρχεται στο 210%, πολύ υψηλότερο από ό, τι σε οποιαδήποτε άλλη αναπτυγμένη χώρα. Σχεδόν το 15% του ιρλανδικού κόσμου είναι χωρίς δουλειά, με περισσότερους από τους μισούς να είναι άνεργοι για πάνω από ένα χρόνο. Το κράτος έχει χορηγήσει περισσότερα από 64 δισεκατομμύρια ευρώ στις προβληματικές τράπεζες, οι οποίες εξακολουθούν να αρνούνται να δανείσουν. Όλα αυτά δείχνουν ότι οι προοπτικές για μια ισχυρή ανάκαμψη φαίνεται αδύνατη. Ακόμη και αν η ζήτηση ανακάμψει «αύριο», η Ιρλανδία θα εξακολουθεί να έχει να ξεπληρώσει τεράστια ποσά χρέους, κάτι που θα εμποδίσει την ανάπτυξη στο άμεσο μέλλον. Με άλλα λόγια, η Ιρλανδία μπορεί να έχει επιτύχει μόνο το ήμισυ των δεικτών στη χαμένη δεκαετία της.

 

Γιατί λοιπόν οι αγορές εξακολουθούν να πιστεύουν στην Ιρλανδία; Αρχικά, όταν πρόκειται για το χρέος και την αποτυχία, η Ιρλανδία συχνά συγκρίνεται με τους διασωσμένους» στην περιφέρεια της Ευρώπης, όπως την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Λετονία, την Λιθουανία και την Πορτογαλία. Σε σύγκριση με αυτές τις περιπτώσεις, η Ιρλανδία είναι σε μια εντελώς διαφορετική θέση. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα, αλλά στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος.

Pages: 1 2

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]