Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Ο πράσινος Πατριάρχης συνάντησε τον πράσινο Πάπα

  /   21/03/2013  /   Σχόλια

the pope and the patriarch

 

Ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων ορθοδόξων και καθολικών έγινε χθες με την κατ’ ιδίαν συνάντηση του Πάπα Φραγκίσκου με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στο Βατικανό.

Πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εγκάρδιο κλίμα όπως και η πρώτη ανεπίσημη συνάντησή τους την περασμένη Δευτέρα, η οποία ουσιαστικά αποτέλεσε και τη νέα σελίδα στις σχέσεις των δύο Εκκλησιών. Εκκλησιαστικές πηγές τόνιζαν χθες στα «ΝΕΑ» πως είναι ελπιδοφόρο ότι οι δύο εκκλησιαστικοί ηγέτες συμφώνησαν να αναπτύξουν κοινή δράση για θέματα όπως το περιβάλλον και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστική κρίσης. Oι ίδιες πηγές τόνιζαν επίσης ότι αισιοδοξία για την περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων των δύο Εκκλησιών, καθολικής και ορθόδοξης, προκαλεί και το γεγονός ότι ο Πάπας Φραγκίσκος αποδέχθηκε άμεσα τις δύο προσκλήσεις που του απηύθυνε ο κ. Βαρθολομαίος. Η πρώτη ήταν η αναμενόμενη - ο  Οικουμενικός Πατριάρχης προσκάλεσε τον Ποντίφικα να επισκεφθεί το Φανάρι. Ως γνωστόν, την επίσκεψη ενός εκκλησιαστικού ηγέτη σε έναν άλλο ακολουθεί η ανταπόδοσή της.
Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δεύτερη πρόσκληση του κ. Βαρθολομαίου προς τον Πάπα Φραγκίσκο. Του πρότεινε να μεταβούν από κοινού στα Ιεροσόλυμα - πιθανότατα τον επόμενο χρόνο - για να εορτάσουν τα πενήντα χρόνια από τη συνάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Αθηναγόρα με τον Πάπα Παύλο ΣΤ’. Η ιστορική συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 1964. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, και αυτή η πρόταση του Πατριάρχη έγινε αποδεκτή από τον Ποντίφικα, «με ιδιαίτερη χαρά».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έστειλε πάντως μήνυμα χθες κατά τη συνάντησή του με τον νέο Ποντίφικα και για την αναγκαιότητα να συνεχιστεί ο θεολογικός διάλογος ορθοδόξων – καθολικών για την ενότητα των δύο Εκκλησιών. Στην προσφώνησή του προς τον Πάπα ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι η ενότητα των χριστιανικών Εκκλησιών τυγχάνει το πρώτιστο μέλημά του. Και είναι ασφαλώς, πρόσθεσε, μία εκ των βασικών προϋποθέσεων για την αξιοπιστία της χριστιανικής μαρτυρίας. Για την επίτευξή της, σημείωσε, «χρειάζεται να συνεχισθεί ο αρξάμενος θεολογικός διάλογος, διά να κατανοηθεί από κοινού και να προσεγγισθεί η αλήθεια της πίστεως και η εμπειρία των Αγίων και η κοινή δι’ Ανατολήν και Δύσιν παράδοσις της πρώτης χριστιανικής χιλιετίας».
Εκκλησιαστικές πηγές τονίζουν ότι καθόλου τυχαία, σε σχέση με το παραπάνω μήνυμα για την ενότητα των Εκκλησιών και τη συνέχιση του διαλόγου, δεν είναι τα πρόσωπα που επέλεξε να έχει μαζί του στο Βατικανό ο κ. Βαρθολομαίος. Τον συνόδευε ο συμπρόεδρος της μεικτής Επιτροπής για τον Θεολογικό διάλογο, ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας και ο μητροπολίτης Μπουένος Αϊρες Ταράσιος. Ο τελευταίος διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τους καθολικούς και έδρα του είναι η χώρα από την οποία προέρχεται ο νέος Πάπας. Η ουσιαστική και συμβολική σημασία της συνοδείας του Πατριάρχη στο Βατικανό σχολιάστηκε μάλιστα θετικά από τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τις προηγούμενες ημέρες.
Το περιβάλλον και η προστασία του φαίνεται ότι είναι ακόμη ένα σημείο σύμπτωσης απόψεων των δύο εκκλησιαστικών ηγετών. Ο πράσινος Πατριάρχης, όπως αποκαλείται για τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες ο κ. Βαρθολομαίος, αναμένεται να έχει στο πλευρό του έναν εκκλησιαστικό ηγέτη με τις ίδιες… πράσινες ανησυχίες. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, χθες στη συνάντησή τους οι δύο ιεράρχες συμφώνησαν να αναπτύξουν κοινές δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος. Ηδη ο κ. Φραγκίσκος είχε καλέσει τον κόσμο να αφιερώσει τις δυνάμεις του, εκτός των άλλων, και για την προστασία του περιβάλλοντος.
Πηγή: tanea.gr
 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]