Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Zητούν τη βοήθεια του κοινού για να ονομάσουν δορυφόρους του Πλούτωνα

  /   13/02/2013  /   Σχόλια

pluto

Οι αστρονόμοι ζητάνε τη βοήθεια του κοινού για την ονομασία των δύο νέων δορυφόρων του Πλούτωνα που ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble. Οι προσωρινές ονομασίες που τους έχουν δοθεί είναι P4 και P5, το 2011 και το 2012 αντίστοιχα.

Τα υποψήφια ονόματα είναι παρμένα από την ελληνική μυθολογία, στο ίδιο πνεύμα με τα ονόματα των άλλων τριών δορυφόρων του Πλούτωνα: Χάρων, από τον πορθμέα του Άδη, Νυξ, από τη θεότητα της νύχτας, και Ύδρα, από τη Λερναία Ύδρα. Ο Χάρων ανακαλύφθηκε το 1978, ενώ η Νυξ με την Ύδρα το 2005.

“Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ καλοί αφηγητές ιστοριών και μας έχουν προσφέρει ένα ευρύ φάσμα χαρακτήρων”, δήλωσε ο Μαρκ Σοουγουώλτερ του ιδρύματος SETI στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το ίδρυμα SETI διοργανώνει την ψηφοφορία και μετά την ολοκλήρωσή της θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα στη Διεθνή Αστρονομική Ένωση (IAU) προς έγκριση. Η λίστα με τα υποψήφια ονόματα έχει ως εξής: Αχέρων, Αληκτώ (μία εκ των Ερινυών), Κέρβερος, Έρεβος, Ευρυδίκη, Ηρακλής, Ύπνος, Λήθη, Οβολός, Ορφέας, Περσεφόνη και Στυξ, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πρότασης ονομάτων εκτός της λίστας. Το κοινό μπορεί να ψηφίσει στην ιστοσελίδα plutorocks.com μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου.

Οι δορυφόροι P4 και P5 έχουν πολύ μικρό μέγεθος, με διάμετρο μόλις 20 με 30 χιλιόμετρα, σε αντίθεση με τον Χάροντα που έχει διάμετρο 1.043 χιλιόμετρα. Ανακαλύφθηκαν από την αποστολή New Horizons της NASA, η οποία θα φτάσει στον Πλούτωνα το 2015.

Η ομάδα επιχειρήσεων της αποστολής παρακολουθεί τον πλανήτη-νάνο και το περιβάλλον του για μικρά φεγγάρια, δακτύλιους και άλλα αντικείμενα που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο το διαστημόπλοιο, το οποίο κινείται με ιδιαίτερα υψηλή ταχύτητα.

Ο Πλούτωνας ανακαλύφθηκε το 1930 και το 2006 έχασε τον τίτλο του πλανήτη, όταν η Διεθνής Αστρονομική Ένωση άλλαξε τον ορισμό και τις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί ένα ουράνιο σώμα ώστε να χαρακτηριστεί πλανήτης. Από τότε ο Πλούτωνας θεωρείται πλανήτης-νάνος, μία νέα κατηγορία που χαρακτηρίζει τα σώματα στη ζώνη Kuiper, πέρα από τον Ποσειδώνα.  

Πηγή: Ναυτεμπορική

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]