Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;

  /   25/06/2013  /   Σχόλια

Μέλη του κινήματος ενάντια στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ

Μέλη του κινήματος ενάντια στην ένταξη της Κροατίας στην ΕΕ

 

Την 1η Ιουλίου 2013 η Κροατία θα γίνει αισίως το 28ο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κι ενώ πριν κάποια χρόνια οι Κροάτες πιθανότατα θα υποδέχονταν με θέρμη ένα τέτοιο βήμα, σήμερα όμως, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, η εξέλιξη αυτή δεν ενθουσιάζει ιδιαίτερα σχεδόν το 40% του πληθυσμού της χώρας, το οποίο εκφράζει έντονο προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της Κροατίας εντός της ένωσης.

Αν γυρίσουμε κάποια χρόνια πίσω, θα θυμηθούμε όλοι πως η ένταξη σε αυτήν την οικονομική και πολιτική ένωση αποτελούσε στόχο και όραμα για τις περισσότερες χώρες (κυρίως της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων) οι οποίες ήθελαν να αποκτήσουν ένα πιο δυτικόφιλο προφίλ. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποτελούσε και συνεχίζει, παρά τα προβλήματα των τελευταίων ετών, να αποτελεί μια συμπαγή οικονομική και πολιτική δύναμη όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο. Με μια τεράστια αγορά και ένα νόμισμα που συγκαταλέγεται μεταξύ των ισχυρότερων διεθνών νομισμάτων.

Τι άλλαξε όμως με το πέρασμα των χρόνων; Γιατί οι κυβερνήσεις αλλά και οι πολίτες των κρατών από εκεί που έβλεπαν την είσοδο στην Ε.Ε. σαν πυξίδα για την πολιτική ηγεσία της χώρας τους, πλέον αντιμετωπίζουν με δυσπιστία και σκεπτικισμό ένα τέτοιο βήμα;

Η μεγαλύτερη διεύρυνση έγινε το 2004. Τότε, 10 νέα κράτη-μέλη πέρασαν το κατώφλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λαμβάνοντας υπόψη ότι την περίοδο εκείνη η Ευρώπη βρισκόταν σε μια φάση πολιτικής ομαλότητας και οικονομικής ανάπτυξης, τα σχόλια όλων των εμπλεκόμενων μερών ήταν σαφώς επιδοκιμαστικά σχετικά με την διεύρυνση της Ένωσης. Η σημερινή οικονομική κρίση αποτελούσε τότε έναν μακρινό εφιάλτη και δύσκολα περνούσε από το μυαλό κάποιου αυτό που θα ακολουθούσε και συνεχίζει να ταλαιπωρεί σήμερα τις περισσότερες χώρες-μέλη της Ένωσης. Η αλήθεια είναι πως, η αμέσως επόμενη διεύρυνση του 2007, με την Ρουμανία και την Βουλγαρία να εντάσσονται στην οικογένεια της Ε.Ε. είχε μια μικρή δόση σκεπτικισμού και αμφιβολιών οι οποίες όμως δεν προκάλεσαν καμία πολιτική αντίδραση διότι η περίοδος ήταν πολύ καλή και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις προωθούσαν την ατζέντα μιας ενωμένης και δυνατής Ευρώπης.

Αυτή η δικαιολογημένη –εν μέρει- καχυποψία, δεν παρατηρείται μόνο στην Κροατία, η οποία σε λίγες μέρες θα είναι πια και επίσημα κράτος-μέλος της Ένωσης, αλλά και σε άλλες χώρες που εδώ και χρόνια προσπαθούν να ενταχθούν στη Ε.Ε.

Ας δούμε για παράδειγμα την Τουρκία η οποία από το 2003 έχει ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για ένταξή της στην Ε.Ε. αλλά η διαδικασία πάντα κολλάει σε θέματα ουσιώδης σημασίας. Η παράνομη κατοχή του βόρειου τμήματος της Κύπρου και της μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι διαφορές με την Ελλάδα (υφαλοκρηπίδα, ΑΟΖ, Οικουμενικό Πατριαρχείο), το νέο δόγμα Ερντογάν για προώθηση μιας πολιτικής νέο-οθωμανικού επεκτατισμού στο χώρο της Μέσης Ανατολής, έχουν κάνει την κατάσταση ακόμα πιο περίπλοκη. Η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να προβεί σε όλες εκείνες τις αλλαγές προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξή της, διότι θεωρεί πως κάποιες κινήσεις δεν εξυπηρετούν δικά της συμφέροντα. Επιπλέον, η οικονομική κρίση που ταλανίζει την Ευρώπη έρχεται σε αντίθεση με την οικονομική ευημερία που επικρατεί στην Τουρκία.

EU entryΗ ΠΓΔΜ γνωρίζουμε πως καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους μας πως αξίζει μια ευκαιρία να γίνει και εκείνη μέλος αυτής της ευρωπαϊκής οικογένειας αλλά το ζήτημα της επίλυσης του ονόματος σαφώς και λειτουργεί ως τροχοπέδη σε αυτή τη διαδικασία.

Η Αλβανία, επίσης, είναι και εκείνη από τις χώρες που προσπαθούν να μπουν στην ομάδα των προς ένταξη χωρών. Η άνοδος όμως εθνικιστικών και κατ’ επέκταση αντιευρωπαϊκών τάσεων που δημιουργούνται λόγω αυτών, δεν αφήνουν την χώρα να πείσει για τις μεταρρυθμίσεις που θέλει να εφαρμόσει στη δομή του κράτους.

Μια θέση στον ήλιο της ενωμένης Ευρώπης διεκδικούν και η πολύπαθη Σερβία αλλά και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Η πρώτη βέβαια συνεχίζει να διατηρεί επιφυλάξεις σχετικά με την ένταξή της και τα οφέλη που θα υπάρξουν λόγω αυτής. Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη από την άλλη, μη μπορώντας ακόμα να ελέγξει τις εσωτερικές διαμάχες, δύσκολα θα καταφέρει να πείσει πως διαθέτει τα προσόντα να ενταχθεί στην Ένωση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η Ευρωπαϊκή ένωση, αν και με σύντομη σχετικά ιστορία, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη ίσως πρόκληση. Τα λάθη που έχουν γίνει στο παρελθόν και έχουν διαπιστωθεί εκ των υστέρων, έχουν προκαλέσει ένα εχθρικό κλίμα σχετικά με περαιτέρω διευρύνσεις. Είναι λογικό αν σκεφτούμε πως οι ετοιμασίες ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας λίγα χρόνια πριν, ήταν ελλιπείς. Η ένταξη της Κύπρου, επίσης, χωρίς πρώτα να έχει επιλυθεί το Κυπριακό ζήτημα. Η πολιτική λιτότητας που έχει ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε χώρες του Νότου, η άνοδος νεοφασιστικών κινημάτων και η άρνηση αρκετών χωρών να προβούν σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, είναι μερικοί από τους λόγους που το κλίμα εχθρότητας, αμφιβολίας και ευρωσκεπτικισμού ολοένα και αυξάνεται.

Αυτό είναι πάνω κάτω το κλίμα που επικρατεί στις χώρες που έστω και χωρίς μεγάλη θέρμη, θέλουν να ενταχθούν στην Ένωση. Συχνά δημιουργείται η εντύπωση πως όσοι είναι μέσα θέλουν να βγουν και όσοι είναι έξω να μπουν μέσα. Φαίνεται όμως πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κουραστεί αρκετά από τις διευρύνσεις και σαφώς η παρούσα οικονομική κατάσταση δεν βοηθά καθόλου τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

Είναι οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της Ένωσης, καθώς και οι πολίτες της εκείνοι που πρέπει να αποφασίσουν για το μέλλον της. Θα συνεχίσουμε να ζούμε σε μια Ευρώπη ενωμένη, παρά τις διαφορές μας, ή θα γυρίσουμε εκεί απ’ όπου ξεκινήσαμε;

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]