Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Πακιστάν: Σαρία και δικτατορία προτιμά η νεολαία

  /   03/04/2013  /   Σχόλια

pakistansar

Η νεολαία στο Πακιστάν προτιμά μια ισλαμική δημοκρατία ή μια στρατιωτική κυβέρνηση από τη δημοκρατία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα, ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των κρίσιμων εκλογών στη μουσουλμανική αυτή χώρα, της οποίας τουλάχιστον το ήμισυ του πληθυσμού έχει ηλικία μικρότερη των 25 ετών.

Οι Πακιστανοί αναμένεται να εκλέξουν στις 11 Μαΐου τους βουλευτές τους στο εθνικό κοινοβούλιο και στις συνελεύσεις των επαρχιών στις πρώτες εκλογές που διεξάγονται αφότου μια πολιτική κυβέρνηση συμπληρώνει την πενταετή θητεία της χωρίς τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Ωστόσο μελέτη του Βρετανικού Συμβουλίου που δημοσιοποιήθηκε σήμερα και διεξήχθη σε δείγμα 5.271 ερωτηθέντων ηλικίας 18 έως 29 ετών δείχνει την απαισιοδοξία της πακιστανικής νεολαίας.

Σχεδόν το 96% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το Πακιστάν είναι σήμερα σε κακό δρόμο. Και στην ερώτηση ποιό είναι το καλύτερο πολιτικό καθεστώς για τη χώρα, το 38% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης που θα βασίζεται στην εφαρμογή του ισλαμικού νόμου, το 25% προτιμά μια στρατιωτική κυβέρνηση και μόλις το 29% επιλέγει τη δημοκρατία.

“Ως μουσουλμάνος προτιμώ το χαλιφάτο. Η δημοκρατία… ισοδυναμεί με την παράδοση της χώρας μου και των «πιστεύω» μου στις ΗΠΑ», δηλώνει ο Μουχάμαντ Ουσάμα, ένας από τους νέους που επικαλείται η μελέτη.

“Το Πακιστάν αναπτυσσόταν και προόδευε επί δικτατορίας. Σήμερα δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, πόσιμο νερό και το σημαντικότερο, δεν υπάρχουν πλέον νόμοι σε αυτή τη χώρα», καταγγέλλει ο φοιτητής Ουάκας Ραζάκ τον οποίο επίσης επικαλείται η έρευνα.

Το Πακιστανικό Λαϊκό Κόμμα (ΡΡΡ) είχε κερδίσει τις τελευταίες εκλογές του 2008, αλλά οι επιδόσεις του στην κυβέρνηση στιγματίστηκαν από κατηγορίες για διαφθορά, αύξηση της ισχύος των Ταλιμπάν και επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης που σοβεί στον βιομηχανικό τομέα και πλήττει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων καθημερινά.

Ο απόστρατος στρατηγός Περβέζ Μουσάραφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος του Πακιστάν από το 1999 έως το 2008, επέστρεψε πρόσφατα από την εξορία για να συμμετάσχει στις εκλογές ελπίζοντας να επωφεληθεί από τη νοσταλγία για το καθεστώς του και την απογοήτευση για την απερχόμενη κυβέρνηση.

Ο Μουσάραφ δεν ήταν σε θέση να οργανώσει μεγάλες συγκεντρώσεις μετά την επιστροφή του στο Πακιστάν και οι αναλυτές αμφιβάλλουν για την ικανότητά του να αναδειχθεί στις εκλογές αυτές.

Πηγή: ΑΜΠΕ

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]