Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Έτινγκερ: Η Ευρώπη έχει ανάγκη από εξυγίανση

  /   29/05/2013  /   Σχόλια

Έτινγκερ

Έντονα επικριτικός απέναντι στον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και στους χειρισμούς των ηγεσιών των επί μέρους μελών της εμφανίστηκε ο Ευρωπαίος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ σε ομιλία του ενώπιον του Γερμανοβελγικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (debelux-AHK).

Ο κ. Έτινγκερ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του με το γεγονός πως αντί η Ε.Ε. να καταπολεμήσει την οικονομική κρίση και την κρίση χρέους, περιορίζεται στο να παριστάνει το ‘αναμορφωτήριο’ για τον υπόλοιπο κόσμο.

‘Είναι πάρα πολλοί στην Ευρώπη εκείνοι που ακόμη πιστεύουν πως όλα θα πάνε καλά’, τόνισε ο Γερμανός επίτροπος, επισημαίνοντας ότι οι Βρυξέλλες ακόμη δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι στην πραγματικότητα η κατάσταση δεν είναι καλή. Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός εξέφρασε την ανησυχία του για πολλές χώρες της Ε.Ε., χαρακτηρίζοντας ‘κατά βάση μη κυβερνήσιμα’ κράτη την Ιταλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Από τα πυρά του Έτινγκερ δεν ξέφυγε ούτε η χώρα του. ‘Η Γερμανία βρίσκεται στο ζενίθ της οικονομικής της ισχύος. Ισχυρότερη δεν πρόκειται να γίνει πλέον’, υποστήριξε, αποδίδοντας τις αρνητικές προοπτικές του Βερολίνου ‘στην ποσόστωση των γυναικών, στον κατώτατο μισθό’ και σε άλλους ενδογενείς παράγοντες. Σύμφωνα με τον Έτινγκερ ελλοχεύει ο κίνδυνος να εξανεμισθούν όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων Agenda 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Έντονα επικριτικός εμφανίστηκε ο Έτινγκερ και έναντι της Γαλλίας, αναφέρει η Bild, χαρακτηρίζοντας ‘μη διπλωματική’ τη συμπεριφορά του επιτρόπου. ‘Η Γαλλία δεν είναι καθόλου προετοιμασμένη για αυτά που πρέπει να γίνουν. Το Παρίσι χρειάζεται ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα αλά Agenda 2010, το οποίο θα προβλέπει μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού της συστήματος, που δεν είναι τίποτε άλλο από μείωση των συντάξεων’, υπογράμμισε.

Τέλος, ο Ευρωπαίος επίτροπος επέκρινε τις ευρωσκεπτικιστικές κινήσεις που ενισχύονται σε πολλές χώρες της ΕΕ, αναφερόμενος με σκωπτικό τόνο στον Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος ”κυβερνά με την κοινοβουλευτική ομάδα ενός αγγλικού Tea-Party’.

Πηγές: DW, AFP

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]