Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Ηπια πίεση και ψίθυροι από Ομπάμα

  /   27/08/2013  /   Σχόλια

140613obama

Ενδιαφέρουσα άποψη του Thomas Friedman, των New York Times, σχετικά με την στάση του προέδρου Ομπάμα στο θέμα της Συρίας, που διαφέρει από τις στρατηγικές που ακολούθησαν διάφοροι προκάτοχοί του.

Αν παρακολουθήσει κανείς τη συζήτηση γύρω από την αμερικανική εξωτερική πολιτική στη Μέση Ανατολή, θα ξεχωρίσει ορισμένα επαναλαμβανόμενα θέματα. Οι κάτοικοι της περιοχής λένε: «Οι ΗΠΑ ευθύνονται για όλα τα δεινά μας». Οι ειδικοί της εξωτερικής πολιτικής λένε: «Οσα έκανε ο πρόεδρος Ομπάμα ήταν εσφαλμένα». Το αμερικανικό κοινό λέει: «Κουραστήκαμε να ασχολούμαστε με αυτή την περιοχή του κόσμου». Και οι τρεις τοποθετήσεις εμφανίζουν ψήγματα λογικής. Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ εστιάσθηκε στην «άσκηση επιρροής πάνω στις εξωτερικές σχέσεις των κρατών», λέει ο καθηγητής του Τζονς Χόπκινς, Μάικλ Μάντελμπαουμ. Η Ουάσιγκτον ήταν πρόθυμη να αγνοήσει τις εσωτερικές λειτουργίες των κρατών, για να μην διαταράξει χρήσιμες συμμαχίες και γιατί κάθε παρέμβαση μπορούσε να εξελιχθεί σε ένοπλη αναμέτρηση των υπερδυνάμεων.

Η σύγχρονη εξωτερική πολιτική αφορά την «άσκηση επιρροής στη σύνθεση των κυβερνήσεων και τη διακυβέρνηση των κρατών», εξηγεί ο Μάντελμπαουμ, επισημαίνοντας ότι τα υπό κατάρρευση κράτη της Μέσης Ανατολής απειλούν περισσότερο τα γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ. Τα διδάγματα της Βοσνίας, του Αφγανιστάν, της Λιβύης, της Αιγύπτου και της Συρίας, όμως, δείχνουν ότι είναι σχεδόν αδύνατο να αλλάξει η εσωτερική πολιτική ενός κράτους, καθώς αυτό απαιτεί τη μεταβολή της πολιτικής του κουλτούρας και τη γεφύρωση αιώνιων αντιπαραθέσεων.

Το κύριο διπλωματικό όπλο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, «όπλα, χρήμα και ρητορική», δεν είναι πια αποτελεσματικό. Η αλλαγή της εσωτερικής πολιτικής απαιτεί μείγμα διαιτησίας, αστυνόμευσης, νουθεσίας, προσφοράς κινήτρων και απειλών. Ακόμα κι αυτός ο συνδυασμός, όμως, δεν είναι ικανός να καταστήσει βιώσιμη τη μεταμόρφωση μιας χώρας, εφόσον οι πολίτες της αρνούνται να ηγηθούν της διαδικασίας. Στο Ιράκ, ο Τζ. Μπους ανέτρεψε τον Σ. Χουσεΐν, που ασκούσε την εξουσία με ατσάλινη πυγμή. Ο Μπους αποπειράθηκε να επιβάλει τις συνθήκες που θα επέτρεπαν στους Ιρακινούς να κυβερνήσουν, σεβόμενοι τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Το σχέδιο αυτό λειτούργησε -έστω και ατελώς- όσο τα αμερικανικά στρατεύματα βρίσκονταν στη χώρα. Με την αποχώρησή τους, όμως, οι κυβερνώντες δεν μπόρεσαν να δώσουν πνοή στο σχέδιο.

Ανάλογα προβλήματα συνάντησε η Δύση και στη Λιβύη, καταδικάζοντας την υπόθεση της ομαλοποίησης της χώρας, λόγω της άρνησης των Δυτικών να στείλουν στρατό στη χώρα. Αν αποδειχθεί ότι το συριακό καθεστώς χρησιμοποίησε χημικά όπλα, Αμερικανοί αξιωματούχοι θα έχουν δίκιο να εξετάσουν σοβαρά τη χρήση πυραύλων Κρουζ. Ομως, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν καμία ελπίδα να δημιουργήσουν μια ενωμένη, δημοκρατική και συνεκτική Συρία, χωρίς μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή και δίχως τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας του πληθυσμού της,

Η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αγνοεί πλέον τις εσωτερικές λειτουργίες των κρατών.

Συχνά, οι Αμερικανοί ξεχνούν ότι οι κάτοικοι των χωρών αυτών δεν είναι αντικείμενα, αλλά πολίτες. Η Νότια Αφρική απολαμβάνει ήπια μετάβαση από το απαρτχάιντ χάρη στη χημεία μεταξύ του Μαντέλα και του Ντε Κλερκ.

Ο Μπαράκ Ομπάμα συνειδητοποιεί τις παραπάνω αλήθειες και για τον λόγο αυτό η εξωτερική του πολιτική ασκείται με ψιθύρους και ήπια πίεση. Παρότι αυτό μπορεί να μην είναι ικανοποιητικό, είναι το καλύτερο που μπορούν οι ΗΠΑ να προσφέρουν στην παρούσα συγκυρία.

// The New York Times

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]