Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Πιέζει το μεταναστευτικό ζήτημα ο Ομπάμα

  /   30/01/2013  /   1 Σχόλιο

Πιέζει το μεταναστευτικό ζήτημα ο Ομπάμα

‘Χρειαζόμαστε το Κογκρέσο να υιοθετήσει μια προσέγγιση που θα διευθετήσει επιτέλους το ζήτημα των 11 εκατομμυρίων μη καταγεγραμμένων μεταναστών’ δήλωσε σε σχολείο του Λας Βέγκας  ο Μπαράκ Ομπάμα, μια μέρα αφ’ ότου μια ομάδα ισχυρών Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουριαστών, σε μια σπάνια περίσταση διακομματικής συνεννόησης, παρουσίασε ένα γενικό σχέδιο για το μεταναστευτικό ζήτημα που μοιάζει σε πολλά σημεία με αυτό του Λευκού Οίκου.

Οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι επί χρόνια τηρούσαν σκληρή γραμμή στο συγκεκριμένο ζήτημα, εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεργαστούν για την πραγματοποίηση μεταρρυθμίσεων καθώς βλέπουν πως οι Λατίνοι ψηφοφόροι -που αυξάνονται ραγδαία σε αριθμό- τους απορρίπτουν σε συντριπτικό ποσοστό, μειώνοντας σημαντικά τις πιθανότητές τους να ανακαταλάβουν την εξουσία μελλοντικά.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Ομπάμα, οι μη καταγεγραμμένοι μετανάστες θα πρέπει να υποβάλλουν αντίστοιχο αίτημα, να υποβληθούν σε ελέγχους ασφάλειας και ποινικού μητρώου, να πληρώσουν τυχόν πρόστιμα, να μάθουν αγγλικά και να τοποθετηθούν στο τέλος της σειράς προτεραιότητας αυτών που αιτούνται είσοδο στη χώρα.

Η μεγάλη διαφορά όμως με το σχέδιο των γερουσιαστών είναι πως το τελευταίο προβλέπει να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας στα σύνορα πριν ξεκινήσουν οι προαναφερθείσες διαδικασίες, κάτι που δεν περιλαμβάνεται στο προεδρικό πλάνο. Αυτός είναι ένας όρος που θεωρείται εκ των ουκ άνευ για τους Ρεπουμπλικάνους.

Σε επίδειξη αποφασιστικότητας, ο Δημοκρατικός πρόεδρος δήλωσε πως αν το Κογκρέσο δεν δράσει έγκαιρα, τότε ο ίδιος θα κινηθεί μονομερώς και θα επιμείνει να υπερψηφιστούν οι προτάσεις του άμεσα.

Η μεταρρύθμιση στο μεταναστευτικό έχει την προοπτική να αποτελέσει ιστορικό επίτευγμα του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά, όπως τονίζουν οι παρατηρητές, θα απαιτηθούν πολύ λεπτές κινήσεις για να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες και να επιτευχθεί συμφωνία.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]