Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Περιορισμό των πυρηνικών όπλων εξήγγειλε από το Βερολίνο ο Ομπάμα

  /   20/06/2013  /   Σχόλια

Obama in Berlin

Ο Μπαράκ Ομπάμα, υποσχέθηκε νέα πολιτική για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων στο ένα τρίτο του σημερινού αριθμού τους, κατά την ομιλία του στο Βερολίνο.

«Ο εφησυχασμός δεν είναι στον χαρακτήρα των μεγάλων εθνών», είπε ο κ. Ομπάμα, μιλώντας όρθιος στην ανατολική πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου, «συμβόλου άλλοτε της διαιρεμένης Ευρώπης και σήμερα της ενότητας, της ανοχής και της δημοκρατίας», όπως είχε πει προηγουμένως η Άγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον πειρασμό, όταν δεν υπάρχουν πια ορατά τείχη, συρματοπλέγματα και τανκς, να στραφούμε στον εαυτό μας και στην δική μας ευημερία και τόνισε ότι «ο αγώνας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζεται», για να προσθέσει: «Δεν είμαστε πολίτες της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, αλλά του κόσμου. Και όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, δεν είμαστε πραγματικά ασφαλείς. Όσο υπάρχει άδειο στομάχι, όσο υπάρχει ανεργία, δεν ευημερούμε πραγματικά» και να αναφερθεί συγκεκριμένα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην νότια Ευρώπη: «Πρέπει να χτίσουμε νέες κλίμακες ευκαιρίας. Θέλουμε να συνεργαστούμε ώστε ο καθένας, είτε ζει στο Σικάγο είτε στο Βερολίνο είτε στην Αθήνα είτε στην Μαδρίτη, να μπορεί να απολαύσει τους καρπούς της εργασίας. Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στα δικαιώματα των γυναικών, στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασής τους στην παιδεία και την υγεία και στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου. «Είμαστε πιο ελεύθεροι όταν όλοι μπορούν να επιδιώξουν την ευημερία τους», δήλωσε και υποστήριξε ότι, πέρα από την φιλανθρωπία, πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές των φτωχών χωρών προκειμένου να δοθούν βιώσιμες απαντήσεις στο πρόβλημα της φτώχειας. Μιλώντας μάλιστα για το AIDS, υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φθάσουμε σύντομα στην πρώτη γενιά που θα είναι απαλλαγμένη από την μάστιγα.

Αναφερόμενος στην απειλή των πυρηνικών όπλων, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγγειλε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να προωθήσει την μείωσή τους κατά το ένα τρίτο, να διαπραγματευτεί με την Ρωσία και το ΝΑΤΟ και το 2016 να διοργανώσει Σύνοδο με αντικείμενο μια νέα Συνθήκη για τον αφοπλισμό ώστε τα πυρηνικά να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του 1950. Διευκρίνισε πάντως ότι οι απειλές για την ασφάλεια των Αμερικανών δεν προέρχονται μόνο από το εξωτερικό και εγγυήθηκε ότι η παρακολούθηση επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες γίνεται με αυστηρούς κανόνες και σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. «Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί — να είναι ασφαλείς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη και να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα. Στις δημοκρατικές χώρες ακούμε εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να υπηρετούν την δύναμη του πολίτη, όχι το αντίστροφο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθώντας τα βήματα του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος, από την δυτική πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου είχε πριν από 50 χρόνια εκφράσει την συμπαράστασή του στους Γερμανούς, λέγοντας «Είμαι Βερολινέζος», ο κ. Ομπάμα κάλεσε όποιον αμφισβητεί ότι η σημερινή γενιά έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, να επισκεφθεί το Βερολίνο και να δει τους ανθρώπους οι οποίοι «αψήφησαν το Τείχος, τα συρματοπλέγματα, τα όπλα και τις νάρκες» για να φθάσουν στην ελευθερία. «Το Τείχος ανήκει στην Ιστορία. Έχουμε όμως κι εμείς χρέος να γράψουμε Ιστορία. Αυτό είναι το πνεύμα του Βερολίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον αμερικανό Πρόεδρο προλόγισε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε αξέχαστο το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά και την αφοσίωση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Βερολίνο και το ενδιαφέρον του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου για την επανένωση της Γερμανίας. Η κα Μέρκελ εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της για την βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου οι Γερμανοί να αποκτήσουν την ελευθερία τους, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Κλάους Βόβεραϊτ, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, ανέφερε ότι «ήταν το όνειρο της ελευθερίας αυτό που δημιούργησε την γερμανοαμερικανική φιλία και γκρέμισε το Τείχος» και πρόσθεσε ότι αυτό το όνειρο ενώνει τα δύο έθνη ακόμη και σήμερα, ενόψει των νέων μεγάλων προκλήσεων. Περιέγραψε το Βερολίνο ως ανοιχτή και ανεκτική πόλη, στην οποία, όπως είπε, χτυπά η καρδιά της φιλίας των δύο λαών.

Ρωσία: «Δεν μμπορούμε να εξετάσουμε σοβαρά την πρόταση»

Η Ρωσία δεν μπορεί «να εξετάσει σοβαρά» τις προτάσεις αφοπλισμού που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, την ώρα που οι ΗΠΑ αναπτύσσουν την αντιπυραυλική τους άμυνα, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν.

«Πως μπορούμε να εξετάσουμε σοβαρά την ιδέα αυτή για την μείωση των στρατηγικών πυρηνικών όπλων όταν οι ΗΠΑ αναπτύσσουν τις δυνατότητές τους αναχαίτισης αυτών των όπλων», δήλωσε ο Ρογκόζιν σε δημοσιογράφους μετά την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Βερολίνο.

Σε ομιλία του στην Πύλη του Βραδεμβούργου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι επιθυμεί την μείωση των ανεπτυγμένων αμερικανικών στρατηγικών πυρηνικών όπλων κατά ένα τρίτο και ότι θα επιδιώξει να διαπραγματευτεί μειώσεις με την Ρωσία.

Παράλληλα και ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα εκ νέου πριν από την ομιλία του Ομπάμα τις ανησυχίες της Μόσχας για τις αντιπυραυλικές ασπίδες που αναπτύσσουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι η ανάπτυξη υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς συμβατικών όπλων θα μπορούσε να κλονίσει την στρατηγική ισορροπία.

«Τα όπλα αυτά προσεγγίζουν το επίπεδο των στρατηγικών πυρηνικών όπλων όσον αφορά την ικανότητα κρούσης. Τα κράτη που διαθέτουν τέτοια όπλα βελτιώνουν σθεναρά τις αμυντικές τους δυνατότητες», δήλωσε ο Πούτιν, χωρίς να αναφερθεί ονομαστικά στα κράτη αυτά, σε σύνοδο για τα αμυντικά ζητήματα που διεξάγεται στην Αγία Πετρούπολη στην Ρωσία.

// Πηγή: kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]