Loading...
You are here:  Home  >  ΑΠΟΨΕΙΣ & ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ  >  Current Article

Η Β.Κορέα αγαπάει τα πυρηνικά

  /   25/01/2013  /   4 Σχόλια

north korea

Αρνητικά αντέδρασε η Βόρειος Κορέα, όπως άλλωστε ήταν και αναμενόμενο, στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, που καταδίκασε την πρόσφατη εκτόξευση πυραύλων μεγάλης απόστασης. Δεσμεύτηκε μάλιστα να ισχυροποιήσει τις στρατιωτικές και πυρηνικές της δυνατότητες, αποκλείοντας οποιαδήποτε κουβέντα ‘αποπυρηνικοποίησης’.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, που υιοθέτησε ομόφωνα το ψήφισμα την Τρίτη, κατέληξε να επεκτείνει τις κυρώσεις προς την Β.Κορέα.

Από την πλευρά της, η Πιονγιάνγκ, ισχυρίζεται πως η τριμερής εκτόξευση που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο, τοποθέτησε ένα δορυφόρο τηλεπικοινωνιών στο διάστημα και πως δεν επρόκειτο για δοκιμές πυραύλων μεγάλης απόστασης, όπως κατηγορείται. Τέτοιου είδους δοκιμές έχουν απαγορευτεί από τον ΟΗΕ, έπειτα από τις πυρηνικές δοκιμές της Β.Κορέας, το 2006 και το 2009.

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας προτάθηκε από τις ΗΠΑ και υποστηρίχθηκε και από την Κίνα, τον μεγαλύτερο και κοντινότερο σύμμαχο της Πιονγιάνγκ. Επρόκειτο για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στα δύο έθνη, με τις ΗΠΑ να πιέζουν για νέες κυρώσεις και τη Κίνα να ψάχνει να κάνει μια ‘ηγεμονική’ δήλωση, χωρίς να ασχολείται τόσο για το ψήφισμα καθ’εαυτό. Παρόλα αυτά, η υποστήριξη της Κίνας στο ψήφισμα, αποτέλεσε ένα ισχυρό χτύπημα για τη χώρα των Ιλ.

North-Korea--Nuclear-Weapons-Kim-Jon-Il Το ψήφισμα προβλέπει επιβολή περαιτέρω κυρώσεων σε περίπτωση που η Κορέα προχωρήσει σε τρίτη πυρηνική δοκιμή. Συγκεκριμένα, στη λίστα των κυρώσεων προστέθηκαν, το Ινστιτούτο Διαστήματος της Βορείου Κορέας, μια τράπεζα και ένας μεγάλος αριθμός εμπορικών εταιριών και ατόμων. Η Σούζαν Ράις, πρέσβης των ΗΠΑ στα Ηνωμένα έθνη δήλωσε πως η Β.Κορέα θα πληρώνει όλο και πιο ακριβά τις παραβιάσεις των διεθνών κανόνων.

Το ψήφισμα βρήκε σχεδόν παγκόσμια υποστήριξη, κυρίως από τις γειτονικές Ιαπωνία και Νότιο Κορέα ενώ οι Κινέζικες αρχές δήλωσαν: ‘ Η απόφαση που θα ληφθεί από το συμβούλιο θα πρέπει να είναι σοφή, μετρημένη και να οδηγήσει στη σταθερότητα.

Από την άλλη, οι αρχές της Πιονγιάγκ, έσπευσαν να βγάλουν μια ανακοίνωση που καταδικάζει την ‘ευθαρσώς άδικη’ απόφαση και την χαρακτηρίζει παραβίαση εθνικών δικαιωμάτων, προειδοποιώντας πως ‘θα λάβουμε δράση και θα στοχεύσουμε να επεκτείνουμε και να ισχυροποιήσουμε τις αμυντικές μας δυνάμεις, που προφανώς περιλαμβάνουν και την πυρηνική αναχαίτιση. Ούτε δε να γίνει λόγος για αποπυρηνικοποίηση της Κορεάτικης Χερσονήσου.’

Μάλιστα, τις τελευταίες εβδομάδες, οι δορυφόροι των ΗΠΑ και της Ν. Κορέας έχουν παρατηρήσει δραστηριότητα στους πυρηνικούς σταθμούς της Β.Κορέας, προειδοποιώντας ότι η χώρα μπορεί να ετοιμάζεται και για μια τρίτη πυρηνική δοκιμή, κάτι το οποίο μάλλον επιβεβαιώνεται, καθώς δύο μέρες μετά το ψήφισμα ο εθνικός σταθμός της Β. Κορέας, ανακοίνωσε προετοιμασίες για μια τρίτη δοκιμή.

Όσο γελοίο και να ακούγεται πιθανώς, οι ΗΠΑ αλλά και οι γειτονικές χώρες, φοβούνται (όχι άδικα) ότι ο τελικός στόχος της Β.Κορέας είναι να εξοπλίσουν έναν πύραυλο μεγάλης απόστασης με μια πυρηνική κεφαλή και να βομβαρδίσουν την δυτική ακτή του ‘μεγάλου εχθρού’ της χώρας,των ΗΠΑ, χωρίς όμως να έχουν καταφέρει να ‘δαμάσουν’ την συγκεκριμένη τεχνολογία ακόμα. Η Πιονγιάνγκ, δεν κρύβει τα σχέδια της καθώς οι αρχές έχουν δηλώσει κατ’ επανάληψη πως ‘ οι λογαριασμοί μας με τις ΗΠΑ θα κλείσουν με τη βία , όχι με τα λόγια’

NK poster

Μάλιστα, τις δύο προηγούμενες φορές που η χώρα προέβη σε πυρηνικές δοκιμές, πρώτα είχε εκτοξεύσει πυραύλους μεγάλης απόστασης. Στις προηγούμενες δοκιμές είχε χρησιμοποιηθεί πλουτώνιο, όμως υπάρχουν φόβοι ότι αυτή τη φορά μπορεί να χρησιμοποιηθεί εμπλουτισμένο ουράνιο. Οι εικόνες από τους δορυφόρους δείχνουν δραστηριότητα στο κέντρο εκτοξεύσεων όπου είχαν πραγματοποιηθεί οι προηγούμενες δοκιμές.

Νωρίτερα, την Πέμπτη, εκπρόσωπος του Υπ. Άμυνας της Ν.Κορέας δήλωσε πως η Β.Κορέα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια πυρηνική δοκιμή ,όποτε το αποφασίσει η ηγεσία της. Όλες οι γειτονικές χώρες, αλλά και οι ΗΠΑ, έχουν τονίσει πολλές φορές την σημασία του να μην προβεί η Πιονγιάνγκ σε τρίτη πυρηνική δοκιμή. Μάλιστα, η κυβέρνηση της Νοτίου Κορέας, προέβη και σε άλλη ανακοίνωση, δηλώνοντας : ‘Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προκληθούν εντάσεις στην Κορεατική χερσόνησο’.

Βέβαια, η Βόρειος Κορέα είναι Βόρειος Κορέα και γι αυτό την αγαπάμε. Απάντησε σήμερα στην ανακοίνωση της Σεούλ , αποκαλώντας τη δημοκρατία της Ν.Κορέας, καθεστώς ανδρείκελο.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]