Loading...
You are here:  Home  >  MIX GRILL  >  Current Article

Guardian: Η NSA υποκλέπτει καθημερινά τις συνομιλίες εκατομμυρίων Αμερικανών

  /   06/06/2013  /   Σχόλια

nsa

Σε αποκλειστικό δημοσίευμα της, η βρετανική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε σήμερα ότι η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) ελέγχει και παρακολουθεί την τηλεφωνική δραστηριότητα των εκατομμυρίων Αμερικανών που είναι πελάτες της εταιρείας Verizon, σύμφωνα με απόρρητη απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου, τον περασμένο Απρίλιο.


Αντίγραφο της απόφασης, που έχει στην κατοχή της η εφημερίδα, αναφέρει ότι η Verizon είναι υποχρεωμένη για λόγους εθνικής ασφάλειας να «παρακολουθεί σε καθημερινή βάση» όλες τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των πελατών της και να προωθεί τις πληροφορίες που συγκεντρώνει στην NSA και το FBI, είτε αφορούν εσωτερικές είτε διεθνείς κλήσεις με πολίτες άλλων χωρών.

Phone records dataΗ NSA, ως μέρος ενός προγράμματος κρυφά εγκριθεί από τον Πρόεδρο Μπους στις 4 Οκτωβρίου 2001, εφάρμοσε ένα μεγαλύτερο πρόγραμμα συλλογής των εγχώριων τηλεφωνικών και ηλεκτρωνικών αρχείων. Μια αναταραχή ξέσπασε το 2006, όταν η USA Today ανέφερε ότι η NSA είχε «συλλέξει κρυφά τα αρχεία δεκάδων εκατομμυρίων Αμερικανών, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που παρέχονται από την AT & T, Verizon και BellSouth” και χρησιμοποιούσαν τα στοιχεία για να αναλύσουν πιθανά μοτίβα και πατέντες σε μια προσπάθεια για την ανίχνευση τρομοκρατικής δραστηριότητας.Το έγγραφο δείχνει, για πρώτη φορά ότι η κυβέρνηση Ομπάμα, όπως ακριβώς και η κυβέρνηση Μπους, παρακολουθεί εκατομμύρια Αμερικανούς χωρίς να εξετάζει αν είναι ύποπτοι ή ελέγχονται για το παραμικρό.

Το μυστικό Δικαστήριο Παρακολούθησης Διεθνούς Αντικατασκοπείας (FISA) εξέδωσε αυτή την απόφαση στις 25 Απριλίου και είναι τρίμηνης ισχύος.

Παρόμοιες αποκαλύψεις είχαν γίνει για ανάλογες παρακολουθήσεις και υποκλοπές επί διακυβέρνησης Μπους, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ότι και ο Ομπάμα ακολουθεί την ίδια πολιτική στο ζήτημα.

Η Guardian ζήτησε από την NSA, το Λευκό Οίκο και το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης σχετική δήλωση πριν από τη δημοσίευση του αποκλειστικού ρεπορτάζ αλλά αρνήθηκαν οποιοδήποτε σχόλιο, όπως ακριβώς έκαναν και οι αντιπρόσωποι της Verizon.

Δεν είναι ακόμα γνωστό αν η Verizon είναι η μόνη τηλεφωνική εταιρία στις ΗΠΑ που είναι υποχρεωμένη από το νόμο να παραδίδει τα προσωπικά στοιχεία των πελατών της.

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]