Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Δικαστήριο των ΗΠΑ επιτρέπει περαιτέρω τηλεφωνικές παρακολουθήσεις από την NSA

  /   04/01/2014  /   Σχόλια

nsa_344728192  

Το μυστικοπαθές δικαστήριο των ΗΠΑ που ασχολείται με τις διαβόητες  υποθέσεις παρακολούθησης (U.S. Foreign Intelligence Surveillance Court) ανανέωσε χθες Παρασκευή την αρμοδιότητα των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας, να συλλέγουν στοιχεία απο τηλεφωνικές συνομιλίες εκατομμυρίων πολιτών των ΗΠΑ, στο ίδιο πλαίσιο που ξεκίνησε την περίφημη δικαστική μάχη σχετικά με την προστασία ιδιωτικών δεδομένων.

Το δικαστήριο επέτρεψε στις υπηρεσίες αυτές να συλλέγουν στοιχεία από τις τηλεφωνικές εταιρίες, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο James Clapper, διευθυντής των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών. Το ανακοινωθέν δε προσέφερε καμμία λεπτομέρεια σχετικά με την δικαστική απόφαση, αλλά επίσημα χείλη άφησαν να εννοηθεί πως η αρμοδιότητα ανανεώθηκε για περιορισμένο χρονικό διάστημα, γύρω στους τρεις μήνες με καθολική ισχύ.

Στο παρελθόν, τέτοιου είδους εντολές εκδίδονταν για συγκεκριμένες τηλεφωνικές εταιρίες, όμως η τελευταία εντολή καλύπτει όλες τις τηλεφωνικές εταιρίες από τις οποίες είχε γίνει συλλογή στοιχείων, υπό το καθεστώς προηγούμενων δικαστικών αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν περίπου χρόνου ο Έντουαρντ Σνόουντεν δημοσιοποίησε δεδομένα σχετικά με την δράση της NSA και σχετικά με το γεγονός ότι παρακολουθούσε τις τηλεφγωνικές συνομιλιίες Αμερικανών πολιτών και οδήγησε στην δημόσια αντίδραση και την κατακραυγή σχετικά με την κυβερνητική κατασκοπε’ια, εντός και εκτός συνόρων.

Πρόσφατε δε, δύο ξεχωριστά δικαστήρια των ΗΠΑ εξέδωσαν αντικρουόμενες αποφάσεις σχετικά με την νομιμότητα και την συνταγματικότητα στην συγκέντρωση μεγάλου και αδιάκριτου όγκου ιδιωτικών δεδομένων από την  NSA.

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης που έλαβε τον Δεκέμβριο ο ομοσπονδιακός δικαστής  Richard Leon, που καταδίκασε την μαζική συλλογή προσωπικών δεδομένων ως παράνομη και την χαρακτήρισε ως εντελώς τυχαία και αδιάκριτη. Τον προηγούμενο μήνα όμως, ένας άλοος ομοσπονδιακός δικαστής, ο William Pauley, έκρινε την συλλογή των ιδιωτικών στοιχείων ως νόμιμη.

Η ίδια η NSA υποστηρίζει ότι χρησιμοποιεί τα στοιχεία αυτά σε περιορισμένες εφαρμογές και πάντα με μεγάλη φροντίδα. Ο πρόεδρος Ομπάμα έστησε μια επιτροπή από εξωγενείς ειδικούς, προκειμένου να κρίνει την λειτουργία των προγραμμάτων αυτών και αν η εισβολή στην ιδιωτική ζωή εκατομμυρίων πολιτών δικαιολογείται από τα αποτελέσματα που παρουσιάζουν τα προγράμματα αυτά. Η επιτροπή κατέληξε ότι αν και χρειάζονται δομικές αλλαγές στα προγράμματα, είναι απαραίτητη η συνέχιση της λειτουργίας τους. Ο ίδιος ο Ομπάμα αναμένεται να παρουσιάσει τις δικές του προτάσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να επέλθουν  στα προγηράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης αργότερα τον Ιανουάριο.

 

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]