Loading...
You are here:  Home  >  ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ  >  Current Article

Η NSA παρακολουθεί το 75% των αμερικανικών διαδικτυακών επικοινωνιών

  /   22/08/2013  /   Σχόλια

nsa 2

Το δίκτυο παρακολούθησης της NSA είναι πολύ ευρύτερο απ’ ό,τι είχε αρχικά αποκαλυφθεί, καθώς περίπου το 75% των αμερικανικών διαδικτυακών επικοινωνιών εκτιμάται πως παρακολουθείται, υποστηρίζει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

Τα προγράμματα της NSA –με κωδικές ονομασίες Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium, Stormbrew– έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί εντός των ΗΠΑ και να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες που διεξάγονται μέσω Διαδικτύου, υποστήριξαν στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενες πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση.

Το ποσοστό 75% των επικοινωνιών μέσω Διαδικτύου ανταποκρίνεται στην μερίδα των αντίστοιχων υπηρεσιών που καλύπτεται από τους μεγάλους διαδικτυακούς πάροχους, όπως η Verizon, οι οποίοι βοηθούν την NSA.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως το δίκτυο παρακολούθησης έχει συσταθεί για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με δυνητικές τρομοκρατικές επιθέσεις που θα προέρχονταν από το εξωτερικό, όμως οι πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν πως υποκλέπτονται από την NSA κι οι καθημερινές συνομιλίες που έχουν οι Αμερικανοί, κι όσοι ζουν στις ΗΠΑ.

Οι μυστικές υπηρεσίες δεν «καταπίνουν εκούσες-άκουσες» τις τετριμμένες συνομιλίες των Αμερικανών, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους που μίλησε στην εφημερίδα. «Εμείς θέλουμε τα μεγάλα ψάρια».

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSΑ) παραβίασε τους νόμους για την παρακολούθηση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών μεταξύ Αμερικανών κατά το διάστημα 2008 και 2011, παραδέχθηκαν σήμερα υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, εκτιμώντας τον αριθμό των συλλεχθέντων ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε 56.000.

Η υπερβολική αυτή παρακολούθηση ήταν «η συνέπεια ενός τεχνολογικού προβλήματος και δεν οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο της NSA», εξήγησε ένας από αυτούς τους αξιωματούχους, που δεν θέλησε να κατονομασθεί. Η αμερικανική δικαιοσύνη είχε θέσει μυστικά τέλος το 2011 σε ένα πρόγραμμα, το οποίο είχε κριθεί παράνομο αναφορικά με την παρεχόμενη προστασία που εγγυάται στους Αμερικανούς το Σύνταγμα της χώρας.

Οι ίδιοι αξιωματούχοι τόνισαν πως η NSA μπορεί μη ηθελημένα να συγκέντρωσε έως και 56.000 ηλεκτρονικά μηνύματα κι επικοινωνίες Αμερικανών κατά το διάστημα αυτό.

Τα έγγραφα τα οποία επικαλέσθηκαν οι ίδιες πηγές, αποτελούν μία προσπάθεια να δωθούν εξηγήσεις για το πώς η Υπηρεσία εντόπισε και κατόπιν διόρθωσε το πρόβλημα που προέκυψε και την οδήγησε στην άσκοπη συλλογή ηλεκτρονικών μηνυμάτων Αμερικανών πολιτών δίχως την προηγούμενη έκδοση σχετικού εντάλματος.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους και ένα από τα δικαστικά έγγραφα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, η NSA αποφάσισε να «διώξει» το υλικό έπειτα από την ανακάλυψη της άσκοπης συλλογής του.

Οι ίδιοι, που δέχθηκαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις για τα έγγραφα αυτά, δήλωσαν στους δημοσιογράφους πως τα ηλεκτρονικά μηνύματα από το εσωτερικό συλλέχθηκαν στα πλαίσια του προγράμματος εντοπισμού της επικοινωνίας ξένων υπόπτων για τρομοκρατία.

Πηγή: kathimerini.gr

 • ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

  • ΠικετίΠικετί: Η Γερμανία δεν έχει αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της
   Ο σούπερσταρ Γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί κατακεραύνωσε τη στάση της Γερμανίας απέναντι στο χρέος, σε μια ιδιαίτερα επιθετική συνέντευξη στη Die Ziet. DIE ZEIT: Θα πρεπε εμείς οι Γερμανοί να χαιρόμαστε που η Γαλλία έχει ευθυγραμμιστεί με τη Γερμανία στο δόγμα της λιτότητας; Τομά Πικετί: Βεβαίως και όχι. Αυτό δεν είναι κάτι που θα έπρεπε να [...]
  • Aaron SwartzΡέκβιεμ στον Aaron Swartz, τον 'Τσε Γκεβάρα της ψηφιακής εποχής'
   Το εξαιρετικό νέο ντοκιμαντέρ The Internet’s Own Boy: The Story of Aaron Swartz δεν ρίχνει φως μόνο στη ζωή ενός αδικοχαμένου οραματιστή, αλλά γενικότερα στο ζήτημα της ελευθερίας της πληροφορίας στις μέρες μας. Ο Aaron Swartz ήταν μια εντελώς ιδιάζουσα περίπτωση, καθώς συνδύαζε ένα ασύλληπτο ταλέντο στον προγραμματισμό (μεταξύ άλλων υπήρξε εκ των δημιουργών του RSS [...]
  • 3χρονη νύφη στο ΑφγανιστάνΥεμένη: 8χρονη πέθανε τη νύχτα του βεβιασμένου γάμου της
   Ένα κορίτσι 8 χρονών που είχε αναγκαστεί να παντρευτεί πέθανε τη νύχτα του γάμου της από εσωτερικά τραύματα που προκλήθηκαν από σεξουαλική δραστηριότητα. Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων διεθνώς καλούν για τη σύλληψη του 40χρονου συζύγου της. Η λιβανέζικη Al Nahar μετέδωσε πως το θανατηφόρο συμβάν εκτυλίχθηκε στην περιοχή Hardh στη βορειοδυτική Υεμένη, στα σύνορα με τη Σαουδική [...]